Kusturici prestižna nagrada za knjigu „Vidiš li da ne vidim“: Potresna i uzbudljiva priča o Peteru Handkeu

26.12.2022

10:30

0

Ovo delo je istovremeno i svedočanstvo o odrastanju i detinjstvu poznatog reditelja

Kusturici prestižna nagrada za knjigu „Vidiš li da ne vidim“: Potresna i uzbudljiva priča o Peteru Handkeu
Emir Kusturica i Peter Handke - Copyright Promo/Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Žiri za dodelu nagrade "Dejan Medaković" doneo je jednoglasnu odluku da ovo priznanje izdavačkog preduzeća "Prometej" za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim" u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022), saopštili su organizatori dodele nagrade.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Kako je žiri naveo u obrazloženju Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu - putopis u životopis Petera Handkea.

Hodač po žici iznad Drine

"Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti", navodi se u obrazloženju povodom dodele ove nagrade i dodaje da je Kusturičina knjiga istovremeno i o vlastitom odrastanju i detinjstvu.

ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Prožeta ličnim opservacijama i impresijama, u stalnom preplitanju sa literaturom, opsednuta karakterom i opisom hodača po žici (sajli) na gradskom trgu iznad Drine kod Višegrada, sa bogatim reminiscencijama na filmsku umetnost, osobito na „Nebo nad Berlinom“ Vima Vendersa, i Kusturičina knjiga je putopis.

Handkeova borba za istinu

U tom putopisu centralna figura je Petar Apostol Speleolog, istraživač zaboravljenih starina, etičkih i estetskih.

Handke je časni primer onih koji su podneli najveće žrtve u borbi za pravo na svoju istinu, koja ne mora nužno biti i jedina jer takve, jednoumne istine nema, niti je može biti.

ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Knjiga Emira Kusturice je filozofski traktat kad i novinska reportaža, putopisni brevijar kada i filmski žurnal, biografsko štivo kad i memoarska literatura, ljubavna ispovest kad i hronika zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena kad i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, preko Sarajeva, Mećavnika i Stokholma do Velike Hoče.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike