Legendarne knjige koje možete pročitati za jedan dan: Među njima je i Šekspirovo najkraće delo

25.12.2022

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Za neke od njih neće vam biti potrebno više od jednog popodneva

Legendarne knjige koje možete pročitati za jedan dan: Među njima je i Šekspirovo najkraće delo
Knjige - Copyright Profimedia

Ako i vi čitate u proseku oko 300 reči u minutu (ili 18.000 reči za sat vremena), onda vam za ova književna remek-dela neće biti potrebno više od jednog popodneva.

„Boja purpura“, Alis Voker

250 strana. Kroz priču o nekoliko decenija u životu jedne siromašne afroameričke porodice pratimo sudbinu čitave generacije žena sa američkog Juga. Nimalo lako štivo... ali ni život nije ništa lakši.

Veliki Getsbi“, F. Skot Ficdžerald

220 strana. Džeju Getsbiju ne nedostaje ništa u životu. Osim ljubavi. Burne dvadesete doživljavaju vrhunac u ovoj prelepo napisanoj priči o pronalaženju nečeg stvarnog iza pozlaćene fasade.

Profimedia
 

„Farenhajt 451“, Rej Bredberi

210 strana. U distopijskoj budućnosti, knjige su zabranjene, a „vatrogasci“ su ti koji podmeću požare. Bredberijeva jeziva vizija društva u kandžama cenzure je možda objavljena 1953, ali čitaoca još uvek duboko pogađa.

„Stranac“, Alber Kami

100 strana. Filozof Kami nudi nam „Vodič kroz filozofiju apsurda za neupućene“ u vidu priče o nihilisti čiji se odmor na plaži završava ubistvom (nešto kao „Vikend s mrtvacem“, samo na francuskom i bez humora). Pripremite flašu kvalitetnog bordoa - pomoći će vam da preživite mučni završetak knjige.

Šekspirov najkraći komad

„O miševima i ljudima“, Džon Stajnbek

120 strana. Dvojica najamnih radnika sanjaju o tome da postanu vlasnici ranča u Kaliforniji. Međutim, postupci jednog od njih, nežnog diva ograničenih mentalnih sposobnosti, dovode u pitanje njihovo prijateljstvo i planove za budućnost. Inspirisan Stajnbekovim ličnim iskustvima, ovaj portret Amerike tokom ere Velike depresije s razlogom je obavezna lektira u američkim srednjim školama.

Magbet “, Vilijam Šekspir

104 strane. Stvari kreću nizbrdo kada škotski general odluči da prihvati savete o karijeri od tri veštice, ali situacija postaje bezizlazna kada počne da sluša svoju ženu. Čitanje Šekspirovog najkraćeg komada (i jednog od najboljih) ne zahteva naročit trud, ali ako vam priče o ratu i veštičarenju nisu po volji, znajte da vam ni ostala dela ovog pisca neće oduzeti previše vremena. „Hamlet“, njegov najduži komad, nema više od 30.000 reči.

Profimedia
 

Mali princ“, Antoan de Sent Egziperi

112 strana. Preživevši pad aviona, vojni pilot usred pustinje sreće malog princa sa udaljene planete. Dok rade na planu spasavanja, dečak mu pripoveda o svom putovanju po svemiru i želji da se vrati kući i cvetu koji voli. Podvedite ovo remek-delo, koje je fantastičnim ilustracijama ukrasio sam autor, pod „knjige za decu koje obavezno treba da pročita svaka odrasla osoba“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rd.com

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike