Znate li ko su nepo bebe? Svuda su oko nas, mnogi ih ne vole, a povezuje ih jedna stvar (FOTO)

25.12.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Javnost je oduvek bila, i dalje je, fascinirana decom slavnih ličnosti, ali iako ne misli da im nedostaje talenta, nešto im ipak zamera

Znate li ko su nepo bebe? Svuda su oko nas, mnogi ih ne vole, a povezuje ih jedna stvar (FOTO)
Copyright Profimedia

Na društvenim mrežama ih nazivaju „nepo bebama“, a radi se o uspešnoj deci holivudskih zvezda koja se bave istim poslom kao i njihovi roditelji. Ko su nepo bebe i zašto ih javnost dočekuje sa zluradim komentarima, kao i da li su one dokaz da je meritokratija mrtva, pokušaale su da odgonetnu kolumnistkinje Gardijana.

Nepo je skraćenica od „nepotizam“. A beba, u ovom slučaju, znači da je u pitanju dete nekoga ko je već uspešan. Ne znači da je stvarno beba, već je to fraza koja važi za sve uzraste dece slavnih roditelja.

U seriji „Euforija“ ih ima najviše

Posebno svetlo na pitanje nepo beba bacila je objava na Tviteru o glumcima serije „Euforija“.

 

 

Ova objava je neverovatna iz nekoliko razloga. Prvi je da u seriji igra Lesli Man, žena Džada Apatoua, jednog od najmoćnijih holivudskih producenata i njihova ćerka Mod Anabela Apatou. Pored toga, kako će internet kasnije saznati, reditelj serije „Euforija“, Sem Levinson, je i sam nepo beba. Njegov otac je oskarovac Beri Levinson, reditelj filmova „Kišni čovek“ i „Dobro jutro, Vijetname“.

Do trenutka kada se ova poslastica pojavila na Tviteru, reakcije na mrežama prema ovoj vrsti nepotizma su došle do usijanja. Desetine mladih poznatih ličnosti, od Zoe Kravic (ćerka Lise Bone i Lenija Kravica) do Maje Houk (ćerke Ume Turman i Itana Houka) i Dakote Džonson (ćerke Dona Džonsona i Melani Grifit), bile su tema objava na društvenim mrežama zbog svojih poznatih roditelja.

Profimedia
 

Generacija Zed

Tako su odjednom pripadnici takozvane Generacije Zed (Gen Z kojoj pripadaju rođeni posle 1997. godine i ne sećaju se kako je izgledao svet pre mobilne tehnologije) prvi put saznali da nepo bebe pune ekrane, muzičke top liste, stranice časopisa i generalno ostvaruju velike kreativne proboje mnogo pre nego njihovi vršnjaci.

Javnost je oduvek bila, i dalje je, fascinirana decom slavnih ličnosti, ali iako ne misli da im nedostaje talenta, nešto im ipak zamera.

Kada je Blumberg objavio tekst „Otvori um za prednosti nepotizma“, a posebno kada je Njujork magazin objavio neverovatnu naslovnicu sa nepo bebama i dijagramom svih holivudskih genealoških veza, „zedovci“ su bili zaprepašćeni.

 

 

Naravno, još uvek postoje holivudske zvezde koje nisu nepo bebe, neke imaju roditelje koji rade iza scene, ali ipak, izgleda da je teško napredovati ako nemate dobre veze u industriji zabave.

Šta kažu nepo bebe?

Ako svi znamo da se to dešava i da su veze priznat način da se napreduje u poslu, možemo li da pretpostavimo da su nepo bebe ravnodušne i otvorene u pogledu svojih privilegija?

Pojedine nepo bebe su prilično otvorene prema tome što su deca poznatih roditelja. Na primer, Konor Kruz, koga su usvojili Tom Kruz i Nikol Kidman kada je imao mesec dana, nema problem sa tim što je nepo beba i jednom prilikom je kao di-džej nastupao pored voštane figure Toma Kruza. Ali drugima jako smeta kada se na njih gleda samo kao na decu slavnih roditelja, što je česta tema intervjua koje daju.

Profimedia
 

Recimo Lili-Rouz Dep (ćerku Džonija Depa i Vanese Paradi), za koju se sa sigurnošću može reći da je imala koristi, koliko od nasleđenih jagodica, toliko i od nasleđene slave, rekla je u jednom intervjuu za časopis El: „Čudno mi je da nekoga svodite na to da je tu samo zato što je nečije dete“, a takođe smatra da je to i seksistički pristup. Ova izjava je pak navela nekoliko vrhunskih modela da prilično glasno odreaguju u objavama na Instagramu na ovu izjavu.

U međuvremenu, Zoi Kravic, komentarišući članak objavljen u Blumbergu, rekla je za časopis Dži-kju: „Potpuno je normalno da ostanete u porodičnom poslu.“

Profimedia
 

Gvinet Paltrou (ćerka glumice Blajt Daner i reditelja Brusa Paltroua), u razgovoru sa koleginicom Hajli Biber (rođenom Boldvin), objasnila je kako porodične veze zapravo mogu biti otežavajuća okolnost, jer „kada na vrata uđete zahvaljujući roditeljima, morate duplo više da radite i da budete duplo bolji da biste opravdali poverenje“.

Da li ste nepo beba ili jednostavno bogati?

Nedavno je i pevačica Lili Alen (ćerka glumca i filmske producentkinje), ne bez razloga, istakla da biti dete poznatih roditelja nije nimalo lako. Ali je dodala i da su nepo bebe svuda oko nas. Priča o nepo bebama je uglavnom usredsređena na najvidljivije primere (poznate ličnosti), a gnev koji stoji iza ovoga je mnogo dublji.

Nasleđeno bogatstvo olakšava napredovanje u svakoj oblasti. Zbog toga istraživanje njujorškog magazina pravi jasnu razliku između toga da li ste nepo beba ili jednostavno bogati. Jer to što ste nasledili ne samo bogatstvo, već i roditelja koji mogu bez problema da vam otvore vrata, mnogo olakšava dalje napredovanje.

Dru Barimor Profimedia
 

U svakoj delatnosti koja je visoko cenjena i plaćena, ili samo veoma vidljiva (kao zdravstvo, novinarstvo), možete se kladiti da ćete u njima pronaći drugu, čak i treću (u slučaju Dru Barimor i četvrtu) generaciju koja se bavi istim poslom.

Postavlja se pitanje da li će pripadnici generacije Zed koji su tek sada ovo otkrili, zaključiti da je meritokratija laž i da uspevaju samo oni koji imaju dobre veze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike