Šokirala je Holivud vrelim scenama, potiče iz „kraljevske glumačke porodice“ i trenutno je u nemilosti kritičara: Ko je Dakota Džonson?

29.07.2022

18:01

0

Sve najkvalitetnije od talenta njenih roditelja, bake, ali i očuha, spojilo se upravo u njoj

Šokirala je Holivud vrelim scenama, potiče iz „kraljevske glumačke porodice“ i trenutno je u nemilosti kritičara: Ko je Dakota Džonson?
Dakota Džonson Profimedia - Copyright Profimedia

Dakota Džonson je trenutno jedna od najtraženijih holivudskih glumica za koju se otimaju mnogi reditelji, što i ne čudi, jer je ona najbolji dokaz da iver ne pada daleko od klade. Sve što je najkvalitetnije od talenta njenih roditelja, bake, ali i očuha, spojilo se upravo u njoj, zbog čega je i postala jedna od najvećih zvezda današnjice poznata po mnogim filmovima od kojih se izdvaja adaptacija čuvenog romana „Pedest nijansi - Siva“.

Dakota Džonson film "Persuasion"/Profimedia
 

Dakota Džonson rođena je u verovatno jednoj od najpoznatijih glumačkih porodica, onoj koju, sasvim opravdano, zovu “kraljevskom porodicom u glumačkom svetu”. Odrastanje u takvom okruženju dalo je od samog početka naznake da će i sama krenuti stopama svojih predaka, kao i da će pokušati da postigne mnogo više i ostavi puno veći trag u svetskoj kinematografiji.

Majka Dakote Džonson je Melani Grifit, glumica koje se i dan-danas mnogi sećaju po ulozi Tes Mekgil u filmu “Zaposlena devojka” iz 1988. godine, koja joj je donela Zlatni globus, ali i nominaciju za Oskara. Nakon toga snimila je mnoge filmove, kao i televizijske serije, ali poslednjih godina nije imala toliko zapaženih ostvarenja.

Profimedia
 

Prvu ulogu Dakota je dobila upravo u filmu u kom je igrala njena majka, a koji je režirao njen očuh, s kojim je i danas veoma bliska - Antonio Banderas. Reč je o filmu “Ludi u Alabami”, u kojem je glumila i sa polusestrom Stelom Banderas.

- Igrala sam maminu ćerku, a u filmu je bila i moja mlađa sestra Stela. Bila je to baš porodična stvar, ali ja sam sve shvatila jako ozbiljno - rekla je Dakota i dodala:

- Nakon te prilike nisam snimala ništa dok nisam napunila 18 ili 19 godina. Da sam se ja pitala, odavno bih napustila školu i počela da glumim, ali moji roditelji su zahtevali da prvo maturiram. To je zapravo bilo ironično jer sam upravo zbog njih prvu polovinu života provela školujući se kod kuće. Prvi put sela sam u školsku klupu s 11 godina u San Francisku, u kom je moj otac snimao seriju „Neš Bridžis“.

Dakota je rođena u braku Melani Grifit sa Donom Džonsonom, glumcem koji je započeo karijeru još krajem šezdesetih godina prošlog veka i snimio brojne filmove i televizijske serije, ali publika ga se i danas najradije seća po ulozi Džejmsa Sonija Kroketa iz hit serije osamdesetih „Poroci Majamija“. Za tu ulogu nagrađen je Zlatnim globusom, kao i nominacijama za Emi.

Dakota Džonson Profimedia
 

On i Melani upoznali su se kada je njoj bilo tek 14 godina, a prvi put su se venčali 1976. godine. Tada im je brak izdržao samo šest meseci, a drugu šansu svojoj ljubavi odlučili su da daju 1989. godine, kada se i rodila Dakota. Ovog puta proveli su zajedno sedam godina pre nego što su potpisali papire za razvod.

Ljubav prema glumi Dakota je nasledila i od svoje slavne bake, majke Melani Grifit, Tipi Hedren. Ona je prvo bila manekenka, a svetsku slavu stekla je nakon što ju je Alfred Hičkok angažovao za svoj kultni film “Ptice”. Ono po čemu je, osim glume, Tipi bila poznata je njena opsesija lavovima i tigrovima, koje je 60-ih i 70-ih godina prošlog veka držala kao kućne ljubimce, a koji su s njom glumili u jednom od najopasnijih filmova za snimanje “Roar”.

Profimedia
 

U tom filmu su, uz Tipi, igrali su njen bivši suprug Noel Maršal, kao i Melani Grifit, koja je, nakon što ju je ugrizla jedna od divljih mačaka na setu, morala da ide na operaciju da joj se rekonstruiše lice.

I poslednji, ali ništa manje važan u životu Dakote Džonson je njen bivši očuh Antonio Banderas, glumac koji je s njenom majkom proveo 20 godina u braku. Iako su se njih dvoje 2015. razveli, glumica ga i dalje smatra ocem i njegovo mišljenje joj je veoma važno.

Dakota Džonson Profimedia
 

- Zahvalna sam na roditeljima, ali i ludom životu koji sam imala. Ovakva sam kakva jesam zbog toga što su me tako vaspitali - rekla je svojevremeno glumica, najbolje opisujući svoju porodicu.

Dakotu trenutno gledamo u Netfliksovom filmu „Persuasion“, najnovijoj ekranizaciji romana Džejn Ostin koja je naišla na jako loše komentare kritičara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tportal.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike