Šokantan potez Dragana Mićanovića: Napustio predstavu sa još jednim kolegom

24.12.2022

09:30

2

Iz nepoznatih razloga glumac je odustao od glavne uloge

Šokantan potez Dragana Mićanovića: Napustio predstavu sa još jednim kolegom
Copyright Promo/Nebojša Babić

Premijera tragedije “Tit Andronik” Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana, biće premijerno izvedena 26. decembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najavila je juče autorska i glumačka ekipa ovog teatra.

Glavne i sporedne uloge tumače - Goran Šušljik, Veljko Stevanović, Anđelika Simić, Jovana Belović, Lazar Đukić, Joakim Tasić, Dragan Sekulić, Luka Sević, Petar Petrović, Luka Antonijević, Milan Bobić i Mladen Lero.

Kada su počele probe tokom oktobra, bilo je određeno da glavnu rolu igra proslavljeni Dragan Mićanović, stalni član JDP-a, veoma tražen danas u TV serijama, ali u međuvremenu, iz nepoznatih razloga, on je odustao i vratio ulogu, što je učinio i Bojan Dimitrijević, takođe nejasno zašto.

Promo/Nebojša Babić
Dragan Mićanović

Šokantne predstave Andraša Urbana 

Nagrađivani reditelj Andraš Urban, veoma poznat po često šokantnim, smelim, ogoljenim i kontraverznim predstavama, u vidu političkog teatra, prvi put na ovom projektu sarađuje sa JDP-om.

- Naša prva saradnja je došla po pozivu, a do odabira komada došli smo zajedno. Odavno mi je ta Šekspirova drama bila u glavi da treba da je postavim. Sada je došao taj trenutak. Ovo je priča o žrtvama, gledam dramu kao vestern, gde ima puno krvi, nasilja i mrtvih - rekao je Urban.

On je u Beogradu ostavio traga u Narodnom pozorištu sa svojim verzijama komada "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, i u Bitef teatru sa delom "M.I.R.A.".

Takođe, imao je uspeha u produkcijama širom zemlje i regiona, a poznat je i kao direktor pozorišta “Deže Kostolanji” u Subotici, kao i prvi čovek festivala “Desire” ovog grada.

Prva Šekspirova tragedija

Drama "Tit Andronik" iz 1594. godine se smatra prvom Šekspirovom tragedijom - reč je o njegovoj najbrutalnijoj i najkrvavijoj drami za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jdp (@jdpbgd)

- Drama predstavlja priču o žrtvama, i bavi se važnim smrtima, kao i danas u životu, a trebalo bi da se bavimo svakom žrtvom. Trudili smo se da realizujemo jednu čistu, jasnu predstavu. Radim specifične predstave, i ovde se stvorila ekipa koja je došla do zajedničkog jezika, sjajni glumci spremni da se žrtvuju za komad, da idu dalje u svom izrazu - podvukao je Urban, te se osvrnuo na činjenicu da nasilje rađa nasilje, što je dosta prisutno u njegovim prethodnim predstavama.

- Nisam svakako birao "Tita Andronika" da radim jer je prepun nasilja, i onda bi neko pomislio - "eto, sada je Urban u svom raju sa toliko prolivene krvi".

Ovde me je zanimao taj koncept i problem morala, etike. Osveta je ovde za junaka rešenje, i vezano je za naše vreme koje danas živimo. Videćete jednu savremenu predstavu, koja se dešava i danas i u to rimsko doba i u svako vreme - zaključio je Andraš Urban.

Tri kruga osvete i 14 ubistava

Poznat je i surovi britansko-američki film “Titus” iz 1999. godine u režiji Džuli Tejmor, gde su glavne uloge imali Entoni Hopkins i Džesika Lang, ali i Alan Kaming, Džonatan Rajs Mejers.

Reditelj Andraš Urban potpisuje i scenografiju, a u autorkom timu su - dramaturg Vedrana Božinović koja potpisuje adaptaciju teksta, Lina Leković – kostimografkinja, Irena Popović – kompozitorka, Ljiljana Mrkić Popović - scenski govor.

- Meni lično ovo je omiljeni Šekspirov komad, ali se ne smatra da je u vrhu njegovog opusa, retko se i igra na scenama. Ova tragedija osvete je tri puta snažnija od španskih tragedija, veoma je brutalna, sa 14 ubistava i tri kruga osvete - približila je okvir drame "Tit Andronik" dramaturškinja Vedrana Božinović i napravila poređenje sa takođe krvavim Šekspirovim delima "Magbet" (trenutno se igra u Narodnom pozorištu i u BDP -koprodukcija sa SNP) i "Ričard III".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jdp (@jdpbgd)

Ipak, Božinović analizira da navedene drame imaju ogroman broj nasilja jer su glavni likovi zaslepljeni ambicijom da vladaju, i u tom pogledu ubijaju, likvidiraju svakog ko im se nalazi na tom putu.

- Tit Andronik nije takav lik, on naprotiv odbija vlast kada mu je ponude, jer smatra da mu to nije neophodno. Njegova osveta je put ka pravdi za zločin koji se desio i naneo mu bol. Ima tu krvi, silovanja, odsecanja ruku, jezika. U ovom liku leži tragedija čoveka koji traži svoju pravdu - analizira dramaturškinja.

Bolesna bajka

Ona smatra da danas narod ne može više da veruje državi i institucijama za zadovoljenje pravde, jer je u drami i u životu prisutan - zakon jačeg.

- Komad je dosta štrihovan, skraćen, sveden na kičmu drame, esenciju priče. Ne dešava se delo ni u Rimu tada, ni ovde kod nas sada, ona je bezvremenska, može biti svuda. Ovo je jedna bolesna bajka usmerena na život koji mi živimo - smatra Božinović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jdp (@jdpbgd)

Goran Šušljik nastupa u glavnoj ulozi Tita Andronka i smatra da je od mnogih Šekspirovih komada u kojima je igrao ("Mletački trgovac", JDP) ili ih je režirao ("Dva viteza iz Verone", pozorište "Boško Buha"), najnoviji izazov - ubedljivo najbliži vremenu u kome sada živimo.

- Savremenost ove drame i teme osvete čini predstavu snažnom, istinitom, bolnom tragičnom. Drama zaista oslikava ovaj trenutak danas kroz bolnu crtu sve vreme u junaku, ali je inače u pitanju kontinuirana situacija čovečanstva, kroz vekove ljudskog roda - naglasio je Goran Šušljik koji se novom predstavom vraća pozorištu nakon duže pauze, uglavnom zbog mnogih TV serija gde je glumac i producent ("Čizmaši", "Koreni", "Vreme zla", uskoro i "Vreme smrti").

Antonio Ahel/ATAImages
Goran Šušljik

Komad o heroju koji završava kao antiheroj

Mladi glumac, uzdanica ansambla JDP - Joakim Tasić je pohvalio glavne glumce Gorana Šušljika i Anđeliku Simić da su povukli ceo ansambl da ide samo napred i da sigurno imaju novi hit u ovom teatru.

- Ovo je komad o jednom heroju koji završava kao antiheroj, odbačen na ulici, jer se uhvatio u borbu protiv vlasti. Drago mi je da sam posle sjajne predstave "Edip" ovog pozorišta deo i ovako odličnog komada sa sjajnim ansamblom - ocenio je Joakim Tasić.

Glumica Jovana Belović je kratko definisala da je u pitanju izuzetno energična predstava, koja nikog ne može ostaviti imunim.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike