Nema ništa lepše nego kad te glumci vole: Kalini Kovačević uručena nagrada "Ružica Sokić" (FOTO)

15.12.2022

08:45

0

Najveći izazov u karijeri su joj bile predstave matičnog Narodnog pozorišta "Godine vrana" i "Rat i mir"

Nema ništa lepše nego kad te glumci vole: Kalini Kovačević uručena nagrada "Ružica Sokić" (FOTO)
Kalina Kovačević - Copyright Milan Maricic/ATAImages

Godišnja nagrada "Ružica Sokić" za glumačko ostvarenje u sezoni 2021/22. uručena je juče Kalini Kovačević na svečanosti u Ateljeu 212.

Primajući nagradu, Kovačević je rekla da je za nju ovo veliki dan i zahvalila se, između ostalih, Fondaciji "Ružica Sokić" što "neguje ime čuvene glumice, čuva ga od zaborava i prenosi na mlađe generacije ljubav koju je pružala na sceni i u životu".  

- Ružicu sam lično poznavala i time mi je još veća čast što sam laureat. Igrala sam s njom na sceni i mogla sam dosta da naučim od nje - istakla je Kovačević.

Milan Maricic/ATAImages
Kalina Kovačević na uručenju nagrade u Ateljeu 212

Saveti Ružice Sokić

Prema njenim rečima, nakon što je dobila od Sokić (1934-2013) savet da čuva dete u sebi, kod nje se pojavila glumačka zrelost koju kruniše ova nagrada, a drugi savet je bio da deli radost sa publikom.

- Ova nagrada se dodeljuje kad te predlože kolege. Nema ništa lepše nego kad kolege vreduju tvoj rad, kad te tvoj esnaf voli - rekla je Kovačević novinarima.      

Istakavši da nije od glumica koje pripremaju uloge radi nagrada, Kovačević je dodala da im se ipak jako raduje, jer "svaki glumac kada prođe sezona igranja i krenu nagrade pomisli da bi bilo lepo da ih dobije".

Milan Maricic/ATAImages
Kalina Koačević

Jedna od vodećih glumica mlađe generacije

Nagrada Fondacije "Ružica Sokić" dodeljuje se mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji, a čine je povelja i novčani iznos od 70.000 dinara. Kovačević je dobila i "Moninu" tašnu sa urezanim likom Sokić.

Upravnica Fondacije Vesna Milekić je rekla da je Kovačević dobila nagradu "na osnovu predloga eminetnih poznavaoce pozorišne umetnosti".

Prema njenim rečima, Kovačević se brojnim ulogama u beogradskim pozorištima izdvojila se kao jedna od vodećih glumica mlađe generacije, a možda najveći izazov u karijeri su joj bile predstave matičnog Narodnog pozorišta "Godine vrana" i "Rat i mir".

Milan Maricic/ATAImages
Brojne kolege u Ateleju 212 na uručnju nagrade "Ružica Sokić"

Nikad te ne ostavi na cedilu na sceni

Grupa studenata treće godine glume na Fakultetu savremenih umetnosti u klasi Kovačević izvela je kratki performans posvećen Sokić inspirisan njenim filmom "Žuta".

Glumac Branislav Tomašević je u svom obraćanju istakao da je Kovačević glumica "izuzetnog izraza, pojavnost i lepote, izuzetnog dara, šarma, harizme, mašte i glumačke zanesenosti".

Glumac Aleksandar Srećković Kubura je dodao da je izuzetno lako raditi sa Kovačević "zato što je spremna za saradnju, uvek ima svoje mišljenje koje je spremna da brani".

- Precizan je glumac u emociji i radnji i dobar partner, nikad te ne ostavi na cedilu na sceni - istakao je Srećković.

Nagrada "Ružica Sokić" se dodeljuje na Dan fondacije, odnosno rođendan glumice.

Do sada su nagradu dobile Nada Šargin 2015. godine, Jovana Gavrilović 2016. Milica Gojković 2018. i Jovani Stojiljković, 2019, dok je Specijalno priznanje dobila Jelena Blagojević 2016. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike