Jovana Stojiljković i Tamara Dragičević pozivaju na pobunu: „Revolt“ premijerno u Ateljeu 212 (FOTO)

21.12.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava nastaje prema tekstu britanske autorke Alis Berč „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“

Jovana Stojiljković i Tamara Dragičević pozivaju na pobunu: „Revolt“ premijerno u Ateljeu 212 (FOTO)
Predstava "Revolt" Atelje 212 - Copyright Promo/Boško Đorđević

U Ateljeu 212, na sceni „Mira Trailović“, u petak, 23. decembra, u 20 časova, biće održana premijera predstave „Revolt“ u režiji Jovane Tomić.

Predstava nastaje prema tekstu britanske autorke Alis Berč „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ u prevodu Radmile Radovanović.

Promo/Boško Đorđević
 

Engleska spisateljica se u ovoj priči ogledno bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jezika u patrijarhatu. Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.

Promo/Boško Đorđević
 

Ko je Alis Berč?

Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame 21. veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku.

Dobitnica je značajnih pozorišnih nagrada. Za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ dobila je nagradu „Džordž Divajn“ (George Devine) za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu, dok je za komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena prizanjem „Suzan Smit Belkburn“.

Promo/Boško Đorđević
 

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada. Za predstave Kejti Mičel dramatizovala je poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i trilogija „Obris“ Rejčel Kask.

Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju Naslednici (Succession).

Promo/Boško Đorđević
 

Prva režija na sceni „Mira Trailović“

Predstava „Revolt“ biće treća režija Jovane Tomić, jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije, Ateljeu 212, ali i njena prva režija na sceni „Mira Trailović“.

Prethodno, Jovana Tomić režirala je komad „Biderman i piromani“ Maksa Friša (to je bila njena diplomska predstava) te nekoliko godina kasnije tekst „Urnebesna tama“ Volframa Loca.

Glavne uloge tumače Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Aleksandar Vučković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike