Goran Šušljik o serijama „Vreme zla“ i „Vreme smrti“: Proročanstvo u Ćosićevim romanima

25.04.2022

15:01

0

Glumac je ocenio da u delima poznatog književnika postoji "neverovatna podudarnost sa vremenom u kome živimo"

Goran Šušljik o serijama „Vreme zla“ i „Vreme smrti“: Proročanstvo u Ćosićevim romanima
Copyright Tanjug / Dušan Aničić / bs

Goran Šušljik igra jednu od glavnih uloga u seriji "Vreme zla", rađenoj prema delima Dobrice Ćosića, čije je prikazivanje počelo 23. aprila na RTS-u.

Glumac, koji je ujedno i autor ove serije, rekao je da ga je fascinirala ideja da se u serijski format prebace emocije, lomovi i apsurdi koje je Ćosić uspeo da spakuje u živote svojih književnih likova.

Foto: Promo: Eye to eye produkcija
 

- Kaže se da mi na Balkanu živimo nekoliko života u jednom. To je uspelo Ćosiću, uspeva svima nama, iako ti životi nisu jednostavni, ni lako prepričljivi. Zato se i služimo jednim značajnim, velikim delom koje je jako filmično, ne samo u slikama, nego i u smislu intenzivnih emocija i sudbina - ističe glumac i dodaje:

- Imamo priliku da možda baš kroz te likove čitamo i naše živote i to je ono najuzbudljiivije. Između ostalog, imamo mogućnost da sagledamo i život Dobrice Ćosića iz njegovog dela, a ne po onome što drugi misle šta je njegova zaostavština - politička, društvena, literarna - rekao je Šušljik.

Foto: Promo: Eye to eye produkcija
 

On je ocenio da u Ćosićevim romanima postoji "neverovatna podudarnost sa vremenom u kome živimo".

- Iako iščitavamo istoriju ovih prostora, mi u stvari iščitavamo sadašnjost koja će nas odvesti u verovatno ne tako svetlu budućnost, s obzirom na okolnosti koje se sada dešavaju - upozorio je glumac.

Šušljik je rekao da je u jednom intervjuu predvideo da će nakon rada na "Vremenu zla" početi rad i na Ćosićevom romanu "Vreme smrti".

Radovan Vujović u seriji "Vreme zla" Promo/Produkcija Eye To Eye
 

- Na tlu Evrope se sada dešava ono što se dešavalo u ''Vremenu zla''. Drugi svetski rat ili pred rat. U ''Vremenu smrti'' Ćosić je pisao o Velikom ratu i našim sudbinama tada, ne samo velikom trijumfu, nego i o našoj najvećoj tragediji. Kuca nam na vrata sve ovo, iako pokušavamo da racionalizujemo trenutak u kome živimo.

Prema njegovim rečima, "neko će verovatno pisati o ovom trenutku kao o vremenu smrti".

U seriji "Vreme zla", autor ističe da su pokušali da budu objektivni "koliko je Ćosić bio prema nekim istorijskim ličnostima koje smo, u školi naučeni, doživljavali potpuno drugačije".

- Tu mi pada na pamet scena između kneza Pavla i Vukašina Katića. Ono kako sam učio je sasvim drugačije od onoga kako je Ćosić uspeo, ipak objektivno, da otvori kao dilemu jednog velikog državnika i jednog građanina oko toga šta je izdaja, šta je patriotizam i kojim putem narod mora da se odredi.

Tanjug / Dušan Aničić / bs
 

Petog maja počinje snimanje serije "Vreme smrti" koje je "verovatno najznačajnije delo Dobrice Ćosića", po Šušljikovim rečima.

- To jako važno delo za našu kulturu. U tom delu postoji jako važna priča za ljude sa ovih prostora, a to je ratna drama, epopeja, a pre svega porodična drama o Velikom ratu, gde je svoje umeće i znanje Ćosić uspeo da donese kroz uzbudljive likove - naveo je glumac.

Šušljik je napomenuo da će "Vreme smrti" biti odvojena serija od prethodnih "Korena" i "Vremena zla", ali kada se sve tri sklope, "dobićemo sliku onoga šta nam se desilo i onoga što će nam se dešavati".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike