Šekspirova knjiga stara više od 400 godina prodata na aukciji: „Prvi folio“ i njegove tajne (FOTO)

24.07.2022

11:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Odštampano je samo 750 primeraka ovog rukopisa, od kojih je sačuvano oko 220

Šekspirova knjiga stara više od 400 godina prodata na aukciji: „Prvi folio“ i njegove tajne (FOTO)
Prvi folio Vilijama Šekspira - Copyright Profimedia

„Prvi folio“ Vilijama Šekspira, koju stručnjaci smatraju jednom od najznačajnijih štampanih knjiga na engleskom jeziku, prodata je na aukciji privatnom kolekcionaru za više od dva miliona funti, u aukcijskoj kući Sotbi u Njujorku, prenosi Gardijan.

Izdanje je staro više od 400 godina i sadrži zbirku od 36 drama. Odštampano je samo 750 primeraka ovog rukopisa, od kojih je sačuvano oko 220.

Prvi folio Vilijama Šekspira/Profimedia
 

S obzirom na to da nijedan savremeni rukopis Šekspirovih drama nije sačuvan bez „Prvog folia“ bi 18 njegovih najpoznatijih dela, uključujući „Oluju“, „Magbeta“, „Julija Cezara“ i „Bogojavljensku noć“ bilo izgubljeno.  

Šekspirovi partneri Henri Kondel i Džon Heming sastavili su knjigu objavljenu 1623, sedam godina nakon smrti pisca. Poslednji put prodati 1996. godine, komadi ovog dela su pripadali "značajnom privatnom kolekcionaru".

„Prvi folio“ je imao za cilj da sačuva Šekspirove drame i ispravi piratska izdanja za koja se smatra da su zasnovana na pogrešnim konstrukcijama iz sećanja. Sadrži razne napomene, crteže i oznake svojih vlasnika tokom vekova.

Prvi folio Vilijama Šekspira/Profimedia
 

Smatra se da je upravo prodat primerak jedan od samo 20 preostalih u privatnom vlasništvu. Britanska biblioteka ima pet primeraka, a ostali su izloženi u muzejima i bibliotekama širom sveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike