Sunovrat „najveće žurke u Holivudu“: Zlatni globus u senci optužbi za rasizam, seksizam, zlostavljanje i korupciju

06.01.2022

08:15

0

Mreža NBC ranije je objavila da odustaje od prenosa ceremonije posle niza kritika koje su upućene na račun udruženja HFPA

Sunovrat „najveće žurke u Holivudu“: Zlatni globus u senci optužbi za rasizam, seksizam, zlostavljanje i korupciju
profimedia-0491225528 - Copyright Skarlet Johanson/Profimedia

Ceremonija dodele pretižne nagrade Zlatni globus ove godine će proteći bez uobičajenog glamura, bez zvezda i predstavnika medija.

Dok se događaj poznat kao "najveća žurka u Holivudu" još bori sa bojkotom filmske industrije, zbog etičkih propusta svojih organizatora, Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), koje glasa za pobednike, saopštilo je da će ceremonija biti skromna, bez publike uživo i crvenog tepiha, a da će fokus biti na proglašenju najboljih i podsećanje na filantropski rad tog udruženja.

Kako je ranije najavljeno, 79. dodela Zlatnog globusa biće održana u nedelju, 9. januara, na uobičajenoj lokaciji u hotelu "Beverli Hilton" u Los Anđelesu (na Beverli Hilsu), uz vrlo ograničen broj prisutnih i uz obavezne maske i socijalnu distancu.

Profimedia
 

Mreža NBC ranije je objavila da odustaje od prenosa "najveće žurke u Holivudu", posle niza kritika koje su upućene na račun pomenutog udruženja - HFPA, koje je optuženo za rasizam, seksizam, zlostavljanje i korupciju, pa svetski mediji veruju da će javnost o pobednicima saznati putem lajv striminga ili objava na društvenim mrežama.

Kredibilitet Zlatnih globusa, tradicionalno druge nagrade po značaju u Holivudu iza nagrade Oskar, ali i njihova budućnost, stavljena je pod znak pitanja zbog sve glasnijih kritika na račun HFPA, a prema ranijem pisanju lista Variety mnoge poznate glumačke zvezde su odbile da učestvuju u ovogodišnjoj dodeli, pojedini su se čak i distancirali od organizacije dok se ne sprovedu konkretne reforme.

Profimedia
 

Između ostalih, Tom Kruz je vratio sve tri statue Zlatnog globusa koje je dobio za "Dan nezavisnosti", "Džerija Mekgvajera" i "Magnoliju", a Skarlet Johanson je apelovala na filmsku industriju da bojkotuje HFPA, ukoliko ne uvede značajne interne promene.

Lavinu bojkota pokrenuo je tekst objavljen početkom prošle godine u "Los Anđeles tajmsu" koji je obelodanio brojne sporne činjenice o HFPA, o kojima se u Holivudu dugo šuškalo.

Iako se udruženje u međuvremenu obavezalo da će promeniti način funkcionisanja, postati transparentnije u odlučivanju, povećati članstvo za 50 procenata u narednih godinu i po dana i uključiti više pripadnika drugih rasa u svoje redove, mnoge firme već su otkazale saradnju.

Profimedia
 

HFPA u međuvremenu pokušava na sve načine da popravi imidž, udruženje se obavezalo da će preispitati postojeće kodekse i promeniti način funcionisanja, predstavljeni su i najavljeni projekati koji bi trebalo da doprinesu jednakosti, inkluziji mladih umetnika, podjednakoj zastupljenosti mnogih rasnih i etničkih grupa, a u oktobru su primili 21 novog člana - što je u istoriji postojanja tog udruženja najveći broj članova koji su primljeni u jednoj godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike