„Zlatna palma“ Kanskog festivala za „Trougao tuge“: Trijumf priče o milijarderima na pustom ostrvu (FOTO/VIDEO)

29.05.2022

05:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo je drugo priznanje za Rubena Ostlunda koji je na Kroazeti pobedio sa filmom „Kvadrat“ 2017. godine

„Zlatna palma“ Kanskog festivala za „Trougao tuge“: Trijumf priče o milijarderima na pustom ostrvu (FOTO/VIDEO)
Ruben Ostlund - Copyright Vianney Le Caer/Invision/AP

Ostvarenje "Trougao tuge“ (Triangle of Sadness), švedskog reditelja Rubena Ostlunda osvojilo je „Zlatnu palmu“ za najbolji film na 75. Kanskom festivalu, javlja Rojters.

Pobednika je odabrao devetočlani žiri na čelu sa francuskim glumcem Vensanom Lendonom, a prestižna nagrada uručena je sinoć, na završnoj ceremoniji u teatru Limier.

Vensan Lendon i Ruben Ostlund, 75. Kanski festival Joel C Ryan/Invision/AP
 

Ovo je druga „Zlatna palma“ za Ostlunda koji je na Kroazeti trijumfovao sa filmom „Kvadrat“ 2017. godine.

Crnohumorna komedija sa Vudijem Harlisonom, Harisom Dikinsonom i Šarlbi Din u glavnim ulogama je prvi film ovog švedskog reditelja na engleskom jeziku.

Manekenski par ukrcava se na jahtu sa superbogatim putnicima, ali ubrzo završavaju na pustom ostrvu gde se hijerarhija moći potpuno menja. Tamo gde milijarde dolara ne igraju nikakvu ulogu i gde se ljudi bore za goli opstanak, najuticajnija osoba je - ona koja zna da kuva.

- Želeli smo da, kada izađemo iz sale posle javne projekcije, imamo o čemu da razgovaramo. Svi se slažemo da je jedinstvena stvar u bioskopu to što film gledamo zajedno. Dakle, moramo da sačuvamo nešto o čemu bismo pričali, ali i da se zabavljamo - izjavio je Ostlund, prenosi AP.

Drugu nagradu žirija, Gran-pri, podelili su belgijski režiser Lukas Dont za dramu "Blizu", u kojoj glavnu ulogu igra Marion Kotijar, i francuskinja Kler Deni za film „Zvezde u podne“.

Lukas Dont, Eden Dambrine i Kler Deni, 75. Kanski festival Vianney Le Caer/Invision/AP
 

Nagrada za režiju otišla je u ruke južnokorejskog reditelja Park Čan-Vuka za film „Odluka o odlasku“.

Park Čan-Vuk, 75. Kanski festival Vianney Le Caer/Invision/AP
 

Južnokorejski glumac Song Kang-Ho proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu japanskog reditelja Hirokazua Kore-Ede „Broker“, dok je priznanje za najbolju glumicu dobila Iranka Zar Amir Ebrahimi za ulogu u filmu „Sveti pauk“.

Song Kang-Ho, 75. Kanski festival Vianney Le Caer/Invision/AP
 

Na festivalu su van takmičarske konkurencije premijerno prikazani holivudski filmovi „Elvis“, „Top Gan: Maverik“ i „Tri hiljade godina čežnje“.

Zar Amir Ebrahimi, 75. Kanski festival Vianney Le Caer/Invision/AP
 

75. izdanje najvećeg filmskog festivala na svetu održano je u punom sjaju, nakon dve godine prekida zbog pandemije korona virusa. Prisustvo najvećih zvezda Holivuda i evropskog filma doprinelo je povratku glamura, pompe i spektakla na crveni tepih čuvene Kroazete.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike