Nataša Ninković i Nebojša Dugalić u krvavoj Šekspirovoj tragediji: Ko su Magbet i njegova ledi? (FOTO)

19.11.2022

08:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj Jagoš Marković smatra da je ovo komad koji govori o našem vlastoljublju, o pustoj volji za moć, o zlu i dobru u nama, ne van nas

Nataša Ninković i Nebojša Dugalić u krvavoj Šekspirovoj tragediji: Ko su Magbet i njegova ledi? (FOTO)
Nataša Ninković i Nebojša Dugalić u predstavi "Magbet" - Copyright Promo/Nebojša Babić

Čuvena Šekspirova tragedijaMagbet“, u režiji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena 22. i 23. novembra od 19.30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Marković, jedan od naših najpriznatijih reditelja, smatra da je ovo komad koji govori o našem vlastoljublju, o pustoj volji za moć, najjednostavnije rečeno o zlu i dobru u nama, ne van nas.

- Sve je to u svima nama. Zato je taj komad opstao vekovima, jer donosi katarzu i pročišćenje, i nas same čisti kroz strah i sažaljenje od svega toga - kaže Jagoš Marković.

Promo/Nebojša Babić
 

- Kako igrati Magbetovu tragediju danas? Ko je on i ko je njegova ledi? Pre svega su, kao i svi mi, ljudska bića. On i Ona. Ona i On. I nepromenljivost prirode ljudske, ovozemaljske. I razularenost uma ljudskog. I pomamljenost volje ljudske - ističe dramaturg na predstavi i umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.

U podeli velika imena srpskog glumišta

Glavne uloge poverene su velikim imenima srpskog glumišta, prvacima Drame Narodnog pozorišta - Nebojši Dugaliću (Magbet) i Nataši Ninković (Ledi Magbet).

Glumačku podelu čine i Aleksandar Srećković (Bako), Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović (Veštice), Branislav Lečić (Dankan), Vučić Perović (Malkom), Petar Strugar (Lenoks), Danilo Lončarević (Ros), Jovan Jovanović (Makdaf) i Ognjen Malušić (Donalbejn).

Promo/Nebojša Babić
 

Reditelj Marković napravio je i izbor muzike, scenografiju je osmislio Matija Vučićević, kostime je kreirala Lana Cvijanović, dizajn zvuka uradio je Vladimir Petričević, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Prva repriza zakazana je za 11. decembar, a potom slede izvođenja 12. i 30. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike