Timotijević, Marić i Krcunović kao žrtva, branitelj i dželat: „Smrt i devojka“ premijerno u Bitef teatru (FOTO)

23.10.2022

10:01

0

Psihološki triler kao žanr odavno nije igran na našim pozorišnim scenama, a ova mučna drama pripoveda temu osvete, manipulacija, iskupljenja, katarze, poetske pravde

Timotijević, Marić i Krcunović kao žrtva, branitelj i dželat: „Smrt i devojka“ premijerno u Bitef teatru (FOTO)
Smrt i devojka 2 foto Čaba Mikuš - Copyright Predstava "Smrt i devojka" Promo/Čaba Mikuš

Predstava "Smrt i devojka", prema pozorišnoj drami Arijela Dorfmana, u režiji Nikole Ljuce, sinoć je premijerno izvedena na pozornici Bitef teatra u Beogradu. Jedine tri uloge tumače Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Poznati komad je imao već premijeru ovog leta na Beogradskom letnjem festivalu - BELEF 2022, a od sinoć će se naći na redovnom repertoaru Bitef teatra.

Predstava "Smrt i devojka" Tanjug/Tara Radovanović
 

Psihološki triler kao žanr odavno nije igran na našim pozorišnim scenama, a ova mučna drama pripoveda temu osvete, manipulacija, iskupljenja, katarze, poetske pravde. Tri lika su u takvim pozicijama da se mogu i psihološki menjati, pa tako svako od njih može biti žrtva, branitelj, dželat.

Tekst je napisan 1991. godine i praizvedbu imao u Rojal Kort Teatru i kasnije na Brodveju, u režiji Majka Nikolsa, sa vrhunskom podelom - Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus. Pamti se i uspešan istoimeni kamerni film Romana Polanskog iz 1994. godine, u kome su igrali Sigurni Viver, Ben Kingsli i Stjuart Vilson.

Predstava "Smrt i devojka" Tanjug/Tara Radovanović
 

Beograd je tako dobio još jednu pozorišnu verziju poznatog filma, mada je komad 30 godina na repertoaru mnogih svetskih pozorišta, uključujući i Brodvej.

Predstava "Smrt i devojka" Promo/Miša Obradović/McCann
 

Paulina, bivša politička aktivistkinja je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima u Čileu 1975. godine. Ona impulsivno, neuračunljivo, naglo reaguje i uspeva da tog čoveka zarobi, veže, pokušavajući da ga natera da prizna šta je uradio. Njen muž je advokat za ljudska prava i sada se nalazi u veoma nezavidnoj situaciji, jer mora da brani pravo, a želi i pravdu na ličnom planu u svom domu.

Predstava "Smrt i devojka" Tanjug/Tara Radovanović
 

Psihološka igra mačke i miša čini dobar deo drame, gde se publika sve vreme pita da li je taj neznanac zaista grešnik i negativac, jer on tvrdi da nije.

Tamara Krcunović i Miloš Timotijević godinama igraju zajedno u duo drami "Scene iz bračnog života" Ingmara Bergmana, u režiji Ane Tomović, ali su ovde u sasvim drugačijem žanru kao krvni neprijatelji, uverljivi u svojim teškim, kompleksnim ulogama i interpretacijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike