Publika u Budvi oduševljena "Magbetom" Nikite Milivojevića: Jedan sasvim drugačiji Šekspir (FOTO)

17.08.2022

13:30

0

Premijera predstave bila je centralni događaj

Publika u Budvi oduševljena "Magbetom" Nikite Milivojevića: Jedan sasvim drugačiji Šekspir (FOTO)
Magbet foto Dragana Udovicic (2) - Copyright Promo/Dragana Udovičić

U okviru Festivala „Grad teatar“ u Budvi, sinoć je premijerno, pred punim gledalištem odigrana predstava „Magbet“, po delu Viljema Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića. Premijera predstave „Magbet“ predstavlja centralni događaj festivala u Budvi.

Publika je s nestrpljenjem čekala premijeru, a o utiscima govore višeminutne ovacije kojima je pozdravljena celokupna ekipa. „Magbet“ je na repertoaru u Budvi i večeras 17. kao i 18. i 19. avgusta. 

Predstava je nastala u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, ITAKA Art centrom i Grad teatrom Budva.

Promo/Dragana Udovičić
 

U predstavi igraju: Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor, Ivana Pančić. Scenografiju potpisuju Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Dimitris Kamaratos, a koreograf Amalija Benet.

„Magbet“ će beogradsku premijeru imati 24.septembra u Beogradskom dramskom pozorištu, a novosadsku u oktobru u Srpskom narodnom pozorištu.

- Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovo iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu.

Promo/Dragana Udovičić
 

U procesu rada on je bio jedno istraživanje vezano za snove. Onog časa kada mu veštice saopšte proročanstvo za njega život postaje košmar i ideja čitave predstave je taj košmar.

Zadovoljan sam jer sam uradio jednu vizuelnu predstavu za koju sam se dugo spremao, o kojoj sam dosta razmišljao i do koje mi je jako stalo. Nisu bili nimalo laki zadaci za glumce i posle svega imam jedan veoma dobar utisak nakon premijere.

Predstava računa na jedan doživljaj gledaoca, na nešto što je manje racionalno, a više intuitivno. Muzika, svetlo i ambijent rade u atmosferi košmara o kom govorimo. U jednom trenutku gledalac treba da prestane da razmišlja i da se samo prepusti doživljaju koji, ako vas uvuče, mislim da smo na dobrom putu - izjavio je reditelj Nikita Milivojević. 

Gabor Pongo, glumac kaže da je Magbet "komplikovan" jer pokušava da napravi svet koji je bez zločina i ubistava.

- On ne može drugačije, možda misli da može, ali ga stvarnost tera na to da počini sva ta ubistva da bi stigao do svog cilja. Lično sam veoma zadovoljan ovim procesom i zahvalan sam na tome što sam upoznao divne kolege i bio u prilici da radim sa njima - zaključuje Pongo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike