Misteriozna noćna aukcija: Šta se dogodilo sa odlivkom ruke princeze Dajane sa venčanim prstenom (FOTO)

11.11.2022 | 10:00

Oskar Nemon, vajar iz Osijeka, imao je svoj atelje u Londonu

Copyright Profimedia

Nakon što se po vodećim svetskim medijima najavljivalo da će skulptura hrvatskog vajara Oskara Nemona biti prodata za najmanje četrdeset šest hiljada dolara, a reč je o gipsanom odlivku ruke princeze Dajane, u poslednjem trenutku je povučena sa aukcije.

Skulpturu ruke, u punoj veličini, sa venčanim prstenom, prodaje aukcijska kuća Reeman Dansie u Eseksu.

Nemon je ovaj rad završio neposredno pre svoje smrti 1985. godine, a Dajana je bila njegov poslednji model.

Princeza Dajana/Profimedia
 

Na aukciji je ponuđeno više njegovih radova, među kojima su i oni sa motivima preminule britanske kraljice Elizabete II i Vinstona Čerčila sa kojim je bio blizak.

Ipak, ti radovi su na aukciji postigli mnogo manju cenu od one koja je bila predviđena za ruku princeze Dajane.

Reč je o izuzetno retkom i jedinstvenom delu

Dok je najavljivala prodaju, aukcijska kuća je napisala da je reč o delu koje je "izuzetno retko i jedinstveno", kako je rekao za CNN Džejms Grinter, koji je na čelu te kuće.

Oskar Nemon, vajar iz Osijeka, imao je svoj atelje u St. James Palaceu u Londonu, gde je i napravljen odlivak princezine ruke, dugačak 24 centimetra.

- Ono što dodatno daje na vrednosti ove ruke je činjenica da je nastala tokom njenog života i u saradnji sa Dajanom - navela je aukcijska kuća.

Profimedia
 

Kao razlog povlačenja sa aukcije navodi se da su se oni koji prodaju rad predomislili.

Nemonova skulptura bila je u vlasništvu vajarke Karin Čerčil, koja je bila njegova asistentkinja, a iako se često o tome nagađalo, sa Vinstonom Čerčilom, uprkos istom prezimenu, nije bila u srodstvu.

Na aukciji, koja se odvijala tokom dve noći, prodato je još desetak radova ovog umetnika.

Najvišu cenu - osam hiljada funti, postigao je odlivak desne ruke Vinstona Čerčila, dok je bista nekadašnje premijerke Margaret Tačer prodata za šest i po hiljada funti.

Ko je bio Oskar Nemon

Na aukciji pod nazivom "Royalty, Fine Art and Antiques" našlo se još mnogo predmeta, među kojima i božićna čestitka koju je potpisala kraljica Elizabeta II.

Oskar Nemon je neposredno uoči Drugog svetskog rata otišao u Veliku Britaniju i postao omiljeni vajar kraljeva, kraljica i premijera.

Rođen je u Osijeku, bio je jevrejskog porekla, a gotovo cela njegova porodica stradala je u Holokaustu. Otac mu je bio Mauro Neumann, vlasnik fabrike hemijskih proizvoda. Umro je rano, a majka i brat su ubijeni u Jasenovcu. Oskar je kasnije promenio prezime u Nemon.

Profimedia
Oskar Nemon i Maragret Tačer

Studirao je prvo u Beču, a potom na Kraljevskoj akademiji u Briselu. Njegov talenat je rano prepoznat pa je proglašen za najboljeg studenta. Prvo je radio u nadrealističkom stilu, ali tih dela više nema jer su nacisti takvu umetnost smatrali "degenerativnom".

U njegov talenat verovao je i Ivan Meštrović.

Oženio se Patriciom Villiers-Stuart, britanskom aristokratkinjom čija je porodica bila protiv toga, pa su čak pisali da je reč o špijunu i tražili da se protera iz Engleske. Pisalo se i kako su Čerčilove sestre u njega bile zaljubljene. POGLEDAJ GALERIJU

Nakon njegove smrti princeza Dajana je Nemonovoj ćerki poslala pismo saučešća napisano na nekoliko stranica.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Jutarnji list