Giljermo del Toro na premijeri novog filma dan posle porodične tragedije: Pinokio kao Frankenštajn (FOTO/VIDEO)

18.10.2022

08:01

0

Proslavljeni reditelj je na ovom ostvarenju radio poslednjih 15 godina

Giljermo del Toro na premijeri novog filma dan posle porodične tragedije: Pinokio kao Frankenštajn (FOTO/VIDEO)
Giljermo del Toro - Copyright Profimedia

Premijera animiranog filma "Pinokio" na Filmskom festivalu u Londonu proteklog vikenda za reditelja Giljerma del Tora bila je kulminacija dugogodišnjeg rada na tom projektu, ali i tužan momenat, budući da je samo dan ranije izgubio majku.

Del Toro je na "Pinokiju" radio poslednjih 15 godina, odnosno "pola karijere", a pre projekcije odao je počast svojoj majci.

- Samo hoću da kažem da je moja majka upravo preminula. Ovo je bilo vrlo posebno za nju i mene. Ne samo da ćete svi prvi put videti film, nego će ga i ona prvi put videti s nama. Hvala vam - rekao je reditelj.

Giljermo del Toro i Kejt Blanšet, premijera filma "Pinokio"/Profimedia
 

Priča o živom drvenom lutku Pinokiju ekranizovana je više od 20 puta od 1911. godine, ali Del Torova verzija se razlikuje od svih, budući da je odlučio da radnju postavi u vreme Drugog svetskog rata.

Za razliku od prethodnika, pa i od drugog filma "Pinokio", koji je takođe predstavljen ove godine i u kome Đepeta igra Tom Henks, Del Torovo ostvarenje nije namenjeno deci.

- Ono čega se najjasnije sećam je kako je svet Pinokiju delovao strašno. To je obično priča o poslušnosti, ali sam ja želeo da napravim priču o neposlušnosti. Želeo sam da napravim film u kom ne morate da se menjate da biste se nekom dopadali. Ne morate se menjati da bi vas neko smatrao pravim ljudskim bićem. Svi smo stvarna ljudska bića - izjavio je reditelj na crvenom tepihu.

Premijera filma "Pinokio"/Profimedia
 

Priča smeštena u Italiju tridsesetih godine prošlog veka prati drvenog lutka koji ne uspeva da odgovori na očekivanja svog oca, a koji potom biva regrutovan u fašističke redove, zato što je delovao kao "savršen vojnik". Del Toro se držao bliže mračnom duhu originalnog dela Karla Kolodija koje više liči na Grimovu bajku, nego toplu priču o avanturi.

Glasove glavnim junacima u ovom ostvarenju pozajmljuju velike zvezde kao što su Juan Mekgregor, Kejt Blanšet, Tilda Svinton, Kristof Volc, Ron Perlman i zvezda serije "Stranger Things" Fin Volfhard.

Kejt Blanšet, premijera filma "Pinokio"/Profimedia
 

Del Toro je "Pinokija" uporedio sa legendarnom horor pričom o Frankenštajnu dodajući da je "Pinokijeva vrlina bila neposlušnost".

- U trenutku kada se svi ponašaju kao lutke, on to ne čini. To su meni interesantne stvari. Ne želim da prepričavam istu priču, želim da je ispričam na svoj način i tako da razumem svet - rekao je on u jednom nedavnom intervjuu.

Giljermo del Toro/Profimedia
 

Takođe, "Pinokio" je deo njegovog ugovora sa Netfliksom, koji mu praktično omogućava da snima šta hoće, što verovatno doprinosi tome da projekat oseća ličnije. Film će biti dostupan na Netfliksu od 9. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike