Da li se političari zaista kaju zbog zločina? "Izvinjenja državnika" kao jeftini izgovori

15.10.2022

15:30

0

Video instalacija tera gledaoca da posumnja u humanost i da razmišlja o političkoj odgovornosti

Da li se političari zaista kaju zbog zločina? "Izvinjenja državnika" kao jeftini izgovori
Ausstellungsdokumentation-Apologies-c-David-Bohmann-12 - Copyright The artist and Empty Gallery, Hong Kong

U Jevrejskom muzeju u Beču jepostavljena video instalacija „Apologies“ tajvansko-američkog filmskog umetnika Džejmsa T. Honga u kojoj se svetski lideri izvinjavaju za zločine koje su njihove države naredile ili odobrile.

Video instalacija će biti u Muzeju do 12. februara, 2023. godine.

Izvinjenja se ređaju hronološki bez komentara do 2016. godine. Godišnje se prikupi desetine izvinjenja koja se dodaju blagovremeno.

Govori traju po nekoliko minuta. Šefovi država čitaju pripremljene tekstove, jedino se razlikuju po izrazima lica i gestikulaciji. Svako izvinjenje mora da se dovodi u pitanje. Da li se shvata ozbiljno ili su to samo prazne reči?

© The artist and Empty Gallery, Hong Kong
 

Da li simbolički čin ima efekta? Neki šefovi država su vidno emotivni, dok neki čitaju izvinjenja naizgled bez emocija. Neka izvinjenja deluju iskreno, a neka iznuđeno.

Video instalacija počinje sa Vilijem Brantom koji je 1970. godine klečao ispred spomenika žrtvama ustanka u Varšavskom getu. Neki šefovi država poput Baraka Obame ili pape se izvinjavaju više puta, dok se neki pojavljuju samo jednom.

„Izvinjenja“, koja traju sat i po, izazivaju emocije, jer dok jedno izvinjenje prati drugo zločini se nastavljaju, a sve što sledi jeste naredno izvinjenje.

Instalacija tera gledaoca da posumnja u humanost i da razmišlja o političkoj odgovornosti, ali i jeftinim izgovorima koji često više pomažu počiniocima nego žrtvama.

Ausstellungsdokumentation-Apologies-c-David-Bohmann
 

Književnica koja je preživela Aušvic Rut Kliger je primetila: „Govori se „nikada više“, a onda pogledajte sve masakre koji su se dogodili u međuvremenu.

Apsurdno je reći da to ne bi trebao da se ponovi.“ Instalacija odražava ritualnu prirodu, ali i frazeologiju insceniranih pokajanja i postavlja pitanje kako želimo da se nosimo sa pretrpljenom i počinjenom nepravdom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike