Umrla glumica Sačin Litlfeder koja je umesto Marlona Branda odbila Oskara: Dočekala izvinjenje nakon 50 godina

03.10.2022

07:37

0

Ona je u avgustu bila počasni gost Filmske akademije u Los Anđelesu na ceremoniji u njenu čast

Umrla glumica Sačin Litlfeder koja je umesto Marlona Branda odbila Oskara: Dočekala izvinjenje nakon 50 godina
Copyright Profimedia

Glumica Sačin Litlfeder koja je u ime Marlona Branda odbila Oskar koji mu je dodeljen zbog uloge u filmu "Kum" preminula je, saopštila je  Američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Glumica Sačin Litlfeder bolovala je od raka dojke. U avgustu ove godine od ove institucije dobila je izvinjenje posle 50 godina.

Ona je u avgustu dočekana kao počasni gost u Los Anđelesu na ceremoniji u njenu čast.

To je bilo potpuno u suprotnosti sa onim šta se dešavalo na dodeli Oskara 1973. godine kada je umesto Marlona Branda odbila nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu „Kum“.

Sačin Litlfeder Profimedia
 

U svom govoru koji je trajao 60 sekundi, ona je objasnila da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog "načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosedeoce američkog kontinenta".

Na ceremoniji prošlog meseca joj se zvanično obratio bivši predsednik akademije Dejvid Rubin, koji joj se izvinio u junu.

- Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala neprepoznata. Zbog toga vam nudimo i naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje - rekao je tada Rubin.

Publika u sali je je pozdravila Sačin burnim aplauzom, a pojedini su uzvikivali: "Volimo te Sačin".

- Prihvatam izvinjenje, koje se ne odnosi samo na mene, već i na sve naše nacije, koje moraju da čuju i zaslužuju ovo izvinjenje. Molim vas, kada mene ne bude, uvek se podsećajte i čuvajte moj glas i naših nacija, kada god se zalažete za svoju istinu - izjavila je tada Sačin, koja je prihvatila izvinjenje nakon 50 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike