Ispravljena najveća nepravda nakon 50 godina: Holivud na prekretnici (FOTO/VIDEO)

19.09.2022

13:30

0

Sačin Litlfeder, koja je Apač i Jaki Indijanka, dočekana je u subotu uveče ka počasni gost u Los Anđelesu na ceremoniji u njenu čast

Ispravljena najveća nepravda nakon 50 godina: Holivud na prekretnici (FOTO/VIDEO)
Marlon Brando profimedia-0127533234_orig - Copyright 24sedam/Profimedia

Duga istorija Holivuda prožeta je uvredama i nepravdama, a sada je konačno priznata i ispravljena jedna od najvećih koja se ikada dogodila na dodeli Oskara.

Sačin Litlfeder, koja je Apač i Jaki Indijanka, dočekana je u subotu uveče kao počasni gost u Los Anđelesu na ceremoniji Fimske akademije što je u potpunoj suprotnosti sa onim što se događalo na dodeli Oskara 1973. godine kada je umesto Marlona Branda odbila nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu „Kum“.

Ona je odbila nagradu i održala govor od 60 sekundi kao Brandov protest zbog položaja i tretiranja Indijanaca.

Sačin Litlfeder Profimedia
 

Kako je kasnije ispričala, obezbeđenje je tada sprečilo Džona Vejna da je fizički napadne, a Klint Istvud je ismejao. Takođe, i Holivud je kasnije bojkotovao ovu glumicu.

U subotu uveče, atmosfera je bila potpuno drugačija, Sačin je dočekana sa ovacijama.

Skup je organizovan pod nazivom "Veče sa Sačin Litlfeder".

- Molila sam se svojim precima da budu sa mnom te noći i sa tom molitvom sam krenula. Otišla sam kao ponosna Indijanka. Dok sam se penjala tim stepenicama, znala sam da moram da govorim istinu. Neki ljudi su to mogli prihvatiti, a neki ne - ispričala je Sačin šta se tačno događalo te večeri 1973. godine na dodeli Oskara.

Na ceremoniji u subotu uveče joj se zvanično obratio bivši predsednik akademije Dejvid Rubin, koji joj se izvinio u junu.

- Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala neprepoznata. Zbog toga vam nudimo i naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje - rekao je Rubin.

On je dodao da se Filmska akademija i Holivud sada nalaze na prekretnici.

Aktuelna predsednica Filmske akademije Dženet Jang je odstupila od scenarija i izjavila da je "duboko dirnuta".

- Ponovno gledanje tog videa bilo je bolno i žao mi je zbog onoga što ste morali da pretrpite. Nadajmo se da se više nikad neće ponoviti ovakav trenutak nepoštovanja - izjavila je Jang.

Profimedia
 

Publika u sali je je pozdravila Sačin burnim aplauzom, a pojedini su uzvikivali: "Volimo te Sačin".

- Prihvatam izvinjenje, koje se ne odnosi samo na mene, već i na sve naše nacije, koje moraju da čuju i zaslužuju ovo izvinjenje. Molim vas, kada mene ne bude, uvek se podsećajte i čuvajte moj glas i naših nacija, kada god se zalažete za svoju istinu - izjavila je Sačin, koja je prihvatila izvinjenje nakon 50 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike