Krv i seks imaju prednost: Šta krije Van Gogovo pismo o poseti bordelu (FOTO)

26.06.2022

13:30

0

Napisano je nekoliko nedelja pre nego što je slavni umetnik doživeo nervni slom i odsekao sebi levo uvo

Krv i seks imaju prednost: Šta krije Van Gogovo pismo o poseti bordelu (FOTO)
Vinsent van Gog - Copyright Profimedia

Pismo koje potpisuju umetnici Vinsent van Gog i Pol Gogen, a sadrži detalje o njihovoj poseti bordelu, napisano je 1888. godine i adresirano na njihovog prijatelja, francuskog slikara Emila Bernara.

U pismu, umetnici opisuju kako je živeti i raditi u francuskom gradu Arlu. Van Gog i Gogen, obojica postimpresionisti poznati širom sveta, bili su ubeđeni da su započeli „veliku renesansu umetnosti", sudeći po pismu.

Autoportret Vinsenta Van Goga/Profimedia
 

Umetnici su oblikovali njihovu viziju u Arlu, ali nakon što su proveli nekoliko meseci zajedno, njihovo prijateljstvo se završilo loše i Gogen je otišao.

Kao datum je naveden 1-2. novembar 1888. godine, a pismo je napisano nekoliko nedelja pre nego što je Van Gog doživeo nervni slom i odsekao sebi levo uvo. Holandski umetnik je izvršio samoubistvo 1890. godine.

Pismo Vinsenta Van Goga i Pola Gogena Emilu Bernaru/Profimedia
 

Iz Van Gogovog muzeja u Amsterdamu navode da ono predstavlja jedinu prepisku koju je Van Gog imao sa drugim umetnikom. Muzej je pismo opisao kao „najznačajniji dokument koji je Van Gog napisao“.

Pol Gogen/Profimedia
 

Iz aukcijske kuće Druo ističu da je pismo „neobično" zbog toga koliko su umetnici bili ubeđeni da će njihova dela dovesti do revolucije u umetnosti. Van Gog i Gogen, ističu u aukcijskoj kući, bili su „potpuno svesni da njihova umetnost označava prekretnicu i da će ih jedino buduće generacije razumeti".

Šta piše u pismu?

Umetnici se osvrću na njihov boravak u Arlu, gde su zajedno radili u iznajmljenom stanu u Žutoj kući.

„A sada nešto što će te zanimati - nekoliko puta smo išli do bordela, i verovatno ćemo češće odlaziti tamo zbog posla", napisao je Van Gog u pismu na četiri strane.

Pismo Vinsenta Van Goga i Pola Gogena Emilu Bernaru/Profimedia
 

„U ovom trenutku, Gogen radi na platnu o noći u kafeu koju sam ja takođe oslikao, ali sa likovima koje smo sreli u bordelima. Obećava da će biti prelepo delo."

Iako je pismo adresirano njihovom prijatelju, ono takođe predstavlja razgovor između Van Goga i Gogena, koji su pričali o iskustvu zajedničkog rada.

U pismu, Van Gog je opisao Gogena kao „neiskvareno biće sa instinktom divlje zveri".

Profimedia
 

„Sa Gogenom, krv i seks imaju prednost nad ambicijom", dodao je. „Ali dosta o tome, video si ga izbliza bolje i duže od mene, samo sam hteo da ti iznesem prve utiske u nekoliko reči."

Pismo je izloženo u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bbc.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike