Neverovatno otkriće na slici "Devojka sa crvenim šeširom": Sve tajne velikog holandskog slikara Vermera

20.08.2022

17:00

0

Uz Rembranta, Van Goga i Mondrijana, jedan od najpoznatijih umetnika

Neverovatno otkriće na slici "Devojka sa crvenim šeširom": Sve tajne velikog holandskog slikara Vermera
profimedia-0703827025 - Copyright Profimedia

Prva asocijacija na velikog holandskog slikara Johanasa Jana Vermera iz 17. veka svakako je slika "Devojka sa bisernom minđušom", za koju malo ko nije čuo ili je video makar na najobičnijoj fotografiji.  

Uz Rembranta, Van Goga i Mondrijana, Johanes Vermer jedan je od najpoznatijih holandskih umetnika. Ovaj majstor slikarstva lepotu koju bi kasnije pretočio u svoju veliku umetnost, nalazio je u prizorima iz svakodnevnog života.

Profimedia
 

Danas je sačuvano samo 35 slika ovog velikog slikara. Nacionalna galerija umetnosti u Vašingtonu, poseduje četiri dela ovog umetnika: "Žena sa vagom", "Žena koja piše pismo", "Devojka sa crvenim šeširom", i "Devojka sa flautom":

Decenijama su konzervatori, naučnici i kustosi Nacionalne galerije umetnosti u Vašingtonu istraživali ove slike ne bi li proniknuli u tajnu umetnosti velikog holandskog slikara. Kako je objasnio glavni kustos Marjorie Wieseman, tokom svih ovih godina, istraživački tim najviše je zanimalo da proniknu u to šta je to što "Vermera čini Vermerom".

Žena koja piše Profimedia
 

Poslednja istraživanja obavljena su tokom pandemije kada su konzervatori i istoričari umetnosti mogli "na miru" i uz najsavremeniju tehniku poput mikroskopa da analiziraju sve slojeve Vermerovih genijalnih slika.

Sudeći po onome što su otkrili izgleda da su sve godine istraživanja i strpljenja isplatile.

Analizirajući sliku "Devojka sa crvenim šeširom" došli su do potpuno neočekivanog otkrića.

Istraživanje je pokazalo da nema sumnje da je ovo slika velikog majstora, međutim devojka sa slike koju je naslikao je prvobitno bila muškarac.

Devojka sa flautom Johanes Vermer
 

Kako je utvrđeno na mestu portreta "Devojke sa crvenim šeširom" bio je naslikan muškarac sa šeširom širokog oboda. Šta je nagnalo velikog umetnika da se predomisli i ipak na kraju naslika devojku za sada nije poznato.

Israživanje slike "Žena sa vagom dovelo je do još jednog iznenađenja koje će  najverovatnije dovesti do toga da istoričari umetnosti na ovog slikara počnu da gledaju na jedan potpuno nov način.

Profimedia
 

Dugo se prepostavljalo da je Vermer u svom radu bio veoma pedantan i da je slikao veoma polako, međutim donji slojevi boje "Žene koja otkrivaju da su njegovi slikarski potezi bili veoma brzi i sponatni.

- Ovo otkriće dovodi u pitanje uobičajenu pretpostavku da je umetnik u svom radu bio mukotrpno spor i perfekcionista - zaključuju u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Sve četiri slike biće izložene u okviru velike izložbe koja će biti otvorena sledeće godine u Rajksmuzeumu u Amsterdamu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike