Venecijanski crveni tepih 79. put: Glamur, mračni filmovi, zaboravljena pandemija i naravno - Penelope Kruz

31.08.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

23 filma su ove godine u konkurenciji za Zlatnog lava

Venecijanski crveni tepih 79. put: Glamur, mračni filmovi, zaboravljena pandemija i naravno - Penelope Kruz
profimedia-0018954276 - Copyright Venecijanski festival/Profimedia

79. filmski festival u Veneciji biće svečano otvoren večeras filmom "Bela buka" Noe Baumbaha uz ukidanje svih zdravstvenih ograničenja i zabrana u vezi pandemije korona virusa.

Upravo ta tematika je zastupljena u mnogim filmovima koji u svojim pričama istražuju porodice koje se suočavaju sa traumama, navodi agencija Rojters, prenosi Tanjug.

Venecijanski festival/Profimedia
 

Novi projekti na čuvenoj Mostri, koja će trajati do 11. septembra, ističu novu generaciju talenata. Za sve iskrene ljubitelje sedme umetnosti to će biti toliko željeni povratak u normalu na najstarijem filmskom festivalu na svetu, jer će ponovo moći da pozdrave velike zvezde koje stižu na crveni tepih Lida.

- Nedostajali su nam atmosfera, raspoloženje, radost ljudi koji gledaju pravi talenat na crvenom tepihu - rekao je za Rojters direktor venecijanskog festivala Alberto Barbera.

Alberto Barbera/Profimedia
 

Venecija je postala sve važnija za producentske kuće koje žele da prikažu neke od svojih najatraktivnijih filmova, koji ove godine imaju znatno mlađu postavu početnika A-liste, nego što je to uobičajeno. Pored toga, ovaj festival odavno važi za mesto koje lansira favorite ili kandidate za Oskara, posebno kada su u pitanju glumci i reditelji.

Timote Šalame, Ana de Armas, Sejdi Sink, Hari Stajls (pop muzičar) i Florens Pju samo su neka od imena iz nove generacije svetskih zvezda, koje će se družiti sa festivalskim favoritima Penelopom Kruz, Kejt Blanšet, Tildom Svinton, Sigurni Viver i drugima. Predsednica žirija ove godine je američka glumica Džulijen Mur.

- Mislim da nam predstoji neka vrsta renoviranja generacije talenata i filmskih stvaralaca. Ovo je svakako pravi bioskop sutrašnjice - rekao je Barbera.

Venecijanski festival/Profimedia
 

Dok Venecija okuplja filmove iz različitih zemalja i kultura, deluje da mnoga ostvarenja imaju sličnu temu koja se provlači kroz njih - disfunkcionalne porodice koje se bore da prevaziđu traumu i haos.

- Pandemija je stvorila mnogo problema u porodicama i većina filmova koje prikazujemo na festivalu odražavaju ovu situaciju. Ton je zapravo prilično mračan - primetio je prvi čovek Venecijanske smotre.

U filmu "Bela buka" glavne uloge tumače Adam Drajver i Greta Gervig. Ovo ostvarenje trebalo bi da pruži malo humora, jer prikazuje napore američke porodice da se nosi sa svakodnevnim životom čak i kada se suočava sa toksičnom katastrofom.

Venecijanski Zlatni lav/Profimedia
 

Drama "Sin", sa Hjuom Džekmenom u glavnoj ulozi, prikazuje porodicu koja se bori da se ponovo ujedini nakon raspada, u planiranoj trilogiji koja je počela filmom “Otac” Florijana Zelera za koji je Entoni Hopkins osvojio Oskara prošle godine u kategoriji najbolja glavna muška uloga.

Naslov "Večna ćerka" prati umetnicu koju igra Tilda Svinton dok se suočava sa dugo zakopanim tajnama sa svojom majkom.

Projekat "Kit" kontroverznog režisera Darena Aronofskog prikazuje zaboravljenog glumca Brendana Frejzera u ulozi gojaznog čoveka koji pokušava da se ponovo poveže sa svojom otuđenom ćerkom koju tumači Sejdi Sink, poznata iz TV serije "Stranger Things".

"Tuđa deca" Rebeke Zlotovski, "Ljubavni život" Kojija Fukade, "Sveti Omer" Alis Diop, "Naše veze" Rošdija Zema - sve su to najnoviji filmovi koji u svojim scenarijima stavljaju aspekte porodičnog života u srce svojih drama, kao i "L' immensita” (Beskonačnost), autora Emanuela Krialezea, gde glavnu junakinju Klaru u Rimu '70-ih godina glumi dobitnica prošlogodišnje nagrade za najbolju glumicu - Penelope Kruz.

Penelope Kruz / Profimedia
 

Jedan od najiščekivanijih filmova sigurno je "Plavuša" Endrjua Dominika u kojem glumica Ana de Armas igra legendarnu Merilin Monro.

"Plavuša" je jedan od četiri Netfliksova filma koji su u trci za prestižnu nagradu Zlatni lav, što je pravo svedočanstvo filmskih ambicija ove vodeće kompanije za striming.

Dok je velika pažnja usmerena na glavnu nagradu, nekoliko filmova prikazanih van konkurencije moglo bi da ukrade svetsku pažnju, kao neobičan eksplozivan triler "Ne brini, draga", u režiji glumice Olivije Vajld gde osim nje, igraju i pop pevač Heri Stajls, Kris Pajn, Šajla La Buf i Florens Pju.

Sukob između rediteljke i vodeće glumice Pju, kao i glasine o odnosu između Vajldove i Stajlsa samo su podstakli još veće interesovanje za film, čija je svetska premijera u Veneciji zakazana za 5. septembar.

Filmski festival u Veneciji/Profimedia
 

Ukupno 23 filma su u konkurenciji za Zlatnog lava, a na festivalu će se predstaviti i jedna srpsko-hrvatska koprodukcija. Tu je i priča o Asji iz Sarajeva, navodi dw.com.

Reditelj filma „Taksi Teheran" Džafar Panahi, o čijem se hapšenju u Iranu saznalo sredinom jula, predstaviće se filmom „Khers Nist" („Bez medveda"). To je jedan od dva iranska filma u konkurenciji za Zlatnog lava. Romen Gavras, sin legendarnog reditelja Konstantina Koste Gavrasa, u Veneciju dolazi sa filmom „Atina". Film tematizuje društvene sukobe u predgrađima Pariza.

Jedan od najiščekivanijih filmova je verovatno "I kosti i sve" (Bones & All) italijanskog reditelja Luke Gvadanjina. Timoti Šalame zajedno sa Tejlor Rasel igra osiromašeni ljubavni par kanibala. Film se bavi "najsiromašnijim i marginalizovanim ljudima u SAD, neuspehom američkog sna", rekao je direktor Bijenala Alberto Barbera na predstavljanju programa festivala.

Penelopa Kruz, Venecijanski festival 2019/Profimedia
 

U Veneciji će se takođe predstaviti i filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije. U pitanju su debitantski igrani film „Da li ste videli ovu ženu?" srpskog rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića. U pitanju je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života „pokušava da iskoči iz svoje kože". Glavnu ulogu tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Novi dugometražni film makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske, "Najsrećniji čovek na svetu", imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu Horizonti. To je film o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jedne subotu završi na speed-datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav...

Američki reditelj Pol Šreder, koji je međunarodnu slavu stekao filmovima „Američki žigolo” i „Taksista”, nagrađen je počasnim lavom, a prestižno priznanje za životno delo dobiće i legendarna francuska diva Katrin Denev.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike