Filmske dive i spektakularni filmovi: Ko će ove godine šetati crvenim tepihom venecijanske Mostre

28.07.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan od tri najprestižnija filmska festivala na svetu održava se od 31. avgusta do 10. septembra

Filmske dive i spektakularni filmovi: Ko će ove godine šetati crvenim tepihom venecijanske Mostre
collage - Copyright Kejt Blanšet, Penelope Kruz, Katrin Denev, Džulijen Mur 24sedam/Profimedia

Od glumica Penelope Kruz, Kejt Blanšet, Ane de Armas i mnogih drugih koje će prošetati crvenim tepihom, do reditelja Darena Aronofskog, Alehandra Injaritua i Luke Gvadanjina koji će predstaviti nove filmove, ovogodišnji, 79. po redu Venecijanski filmski festival će, sudeći po svemu, biti spektakularan.

Filmski festival u Veneciji/Profimedia
 

U trci za prestižnog Zlatnog lava za najbolji film na čuvenoj Mostri koja se održava od 31. avgusta do 10. septembra, takmičiće se 23 filma. Predsednica žirija je glumica Džulijen Mur.

Ovogodišnji je festival zamišljen kao "prozor otvoren prema svetu", izjavio je u internet-prezentaciji umetnički direktor Mostre Alberto Barbera.

Francuska je ove godine posebno dobro zastupljena sa čak pet ostvarenja u konkurenciji, a biće prikazan i film „Medvedi ne postoje“, Džafara Panahija, koji mora da odsluži šestogodišnju kaznu u Iranu zbog "propagande protiv režima".

Džordž Kluni, Venecijanski festival 2017/Profimedia
 

Filmovi slovačke, češke, poljske, rumunske, makedonske, bugarske, slovenačke, hrvatske i bosanskohercegovačke produkcije odabrani su za selekciju "Orizzonti" ili "Horizonti".

Francuski reditelj i pisac Florijan Zeler predstavlja film "Le fils" (Sin), u kome glavne uloge tumače Hju Džekmen, Lora Dern i Entoni Hopkins.

Ni ove godine na crvenom tepihu Lida neće nedostajati velikih zvezda. Španska glumica Penelope Kruz igra glavnu ulogu u italijanskom filmu "The immensity" Emanuela Krijalese, dok Australijanka Kejt Blanšet glumi dirigentkinju orkestra u filmu "TAR" Toda Filda.

Meril Strip, Venecijanski festival 2019/Profimedia
 

Darena Aronofski se vraća u velikom stilu sa dramom "Kit“ u kojoj Brendan Frejzer, možda, igra ulogu karijere. Meksikanac Alehandro Injaritu predstaviće se na Mostri "vrlo ličnim" filmom "Bardo, lažna hronika nekih istina", da dugoočekivani "Bones and all" Italijana Luke Gvadanjina, ima holivudsku glumačku postavu, od Timotija Šalamea do Klo Sevinji.

Britanka Tilda Svinton igra u filmu "The eternal daughter" Džoane Fog, a Kolin Farel tumači glavnu ulogu u ostvarenju Martina Makdonaha "The banshees of Inisherin".

Penelope Kruz / Profimedia
 

Mnogo se očekuje od filma "Plavuša" Endrua Dominika, o životu Merilin Monro s Anom de Armas i Ejdrijenom Brodijem u glavnim ulogama.

Među holivudskim naslovima koji su van konkurencije, nalazi se psihološki triler "Don’t Worry Darling", drugi rediteljski poduhvat Olivije Vajld, u kom igraju Florens Pju i Hari Stajls.

Film "White noise" Noe Bombaha, sa Adamom Drajverom i Gretom Gervig otvora takmičarski deo festivala, dok će legendarnoj francuskoj glumici Katrin Denev biti uručen Zlatni lav za životno delo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike