“Toliko puta smo ga videli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”: Novo priznanje za Mikija Manojlovića

29.08.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Najveći festival filma u Crnoj Gori, nakon dodele nagrada na Kanli kuli, zatvara kanski pobednik, ostvarenje Rubena Ostlunda “Trougao tuge”

“Toliko puta smo ga videli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”: Novo priznanje za Mikija Manojlovića
Film "Stric" - Copyright Promo/Sara Moritz

Gran-pri 35. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala, „Velika zlatna mimoza“, pripao je filmu “Stric” reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića, “za podsećanje da svaka nacija ima svog oca, ali i strica”. Ovom filmu je pripalo i posebno priznanje, plaketa “Zoran Živković”.

Promo/Sara Moritz
 

„Zlatna mimoza“ za najbolju režiju pripala je Sonji Tarokić za film “Zbornica”, uz komentar žirija: “Kad napustiš učionicu, često završiš u zbornici”.

Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Tanji Šljivar i Milici Tomović za film “Kelti”, u kojem je ponuđen, kako stoji u obrazloženju, “margarin za rođendanski sendvič, bugarski viski za roditelje i bensendin za celo društvo”.

Film "Kelti"/Promo
 

„Zlatna mimoza“ za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke, ravnopravno, Marini Redžepović za ulogu Ane Marije i Nives Ivanković za ulogu direktorke Vedrane u filmu „Zbornica“, jer “za tango je potrebno dvoje, a za ulogu je potrebna partnerka”.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Predragu Mikiju Manojloviću, za ulogu strica u istoimenom filmu, a u odluci žirija stoji: “Toliko puta smo ga videli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”.

Miki Manojlović Foto: Promo/Palić 2022.
 

Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodeljena je Jeleni Stanković za najbolju fotografiju u filmu „Strahinja Banović“, jer “uz svakog uspešnog reditelja, stoji uspešna snimateljka”.

Foto: Maja Medić
 

Specijalno priznanje žirija 35. Filmskog Festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala otišlo je u ruke reditelju Ivanu Bakraču, za film „Posle zime“, koji je “generacijski vapaj za slobodom”.

„Zlatnu mimozu“ za najbolji dokumentarni film žiri je dodelio ostvarenju “Prilagođeni” reditelja Dejana Petrovića, koji na društveno progresivan način, uz upotrebu precizne filmske naracije, “pokazuje svet humanosti za koji smo mislili da je autsajderski, a zapravo je prilika da publika prođe kroz prilagođavanje”.

Zatvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Promo/Vuk Ilić
 

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana - FEDEORA pripala je filmu “Jahači” Dominika Menceja, za autentičan i potentan način na koji kanališe regionalnu realnost. Kako stoji u obrazloženju: “Priču ’Jahača’ ličnom mogu doživeti na svim kontinentima, bez bilo kakvog poznavanja konteksta društvene realnosti regiona, što je vrlo važno za naš internacionalni žiri kritičara”.

Savet festivala ove godine je dodelio i nagrade za životno delo reditelju Želimiru Žilniku, direktoru fotografije Bojanu Bazeliju i glumici Vesni Pećanac, a one su uručene na otvaranju Festivala.

Zatvaranje Filmskog festivala u Herceg Novom Promo/Vuk Ilić
 

Odluke u takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma doneo je žiri u sastavu: glumica Jelena Gavrilović, reditelji Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević i Ivan Ikić i scenarista Stefan Bošković.

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijh u regionu, nakon dodele nagrada na Kanli kuli, zatvara dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu, film Rubena OstlundaTrougao tuge”. Festival je tokom proteklih sedam dana u Herceg Novom okupio filmske stvaraoce iz celog sveta i brojne ljubitelje sedme umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike