"Oluja" stiže na jesen: Jedna od najbolnijih priča u istoriji srpskog naroda (FOTO/VIDEO)

02.08.2022

14:22

0

Producent Vladan Anđelković je izjavio da će dati sve od sebe da se ova priča vidi u svakom mestu gde žive Srbi

"Oluja" stiže na jesen: Jedna od najbolnijih priča u istoriji srpskog naroda (FOTO/VIDEO)
vl film oluja kzs 0208 2022 foto kaca (49) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako nakon 27 godina ispričati jednu od najpotresnijih i najbolnijih priča u savremenoj istoriji srpskog naroda? Čije životne priče od 250.000 učesnika pogroma pretočiti u film? Gde je granica između fikcije i realnosti?

Ovo su samo neki od izazova sa kojima su se susreli svi oni koji su radili na filmu "Oluja". A svaki dan na snimanju ovog potresnog filma, punog emocija, a ponajviše tuge i bola, bio je izazov koji je na kraju uspešno savladan, jednoglasni je zaključak aktera filma koji su prisustvovali konferenciji za novinare, na kojoj je danas u MTS dvorani prikazan zvaničan trejler za film.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Film u bioskope stže na jesen, u novembru, a novinari su imali priliku da prvi pogledaju trejler. Nakon toga samo muk i tišina.

Miloš Radunović, reditelj filma je za 24sedam izjavio da je ovo pre svega jedan istinit film.

Kako je objasnio rad na filmu bio je "komplikovan" jer ne može sve da stane u jedan film kao i da je velika odgovornost snimati u trenutku kad imate 250.000 živih svedoka. Radunović je intervjuisao učesnike događaja, a njihova svedočenja o stradanju srpskog naroda su za potrebe filma dramatizovana.

Od 250.000 životnih priča i sudbina izabrane su one "najfilmskije".

Glumac Zlatan Vidović koji igra jednu od glavnih uloga je na pitanje novinara da li će nekom biti lakše nakon ovog filma, odgovorio da će nakon odgledane "Oluje" najviše odahnuti učesnici samog pogroma "jer je neko konačno ispričao njihovu priču".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Film je nastao u produkciji kuće Omega i uz pomoć Telekoma Srbije, a producent Vladan Anđelković je izjavio da će dati sve od sebe da ovaj film vide svi u svakom mestu gde žive Srbi, kao i u inostranstvu, gde je cilj izmeniti narativ o akciji "Oluja".

- Naš cilj je da ne bude ništa drugo do zločinački, sistemski izvedena akcija nad civilnim stanovništvom - naveo je Anđelković.

"Oluja" će se pojaviti i kao serija.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Potresna priča o stradanju Srba u Krajini ispričana je iz ugla deteta, a njega u filmu igra petnaestogodišnji Ivan Vujić, koji je na konferenciji za novinare istakao da mu je drago što su uspeli da snime "ovako velik film", u kome se "retko desi neka scena ne zahteva mnogo emocija koje su tužne".

Njegovu majku i glavnu žensku ulogu igra glumica Marija Pikić.

- Ovde jeste reč o ljudima koji su sve to preživeli. Osetila sam veliku odgovornost da iznesem nečiji život... Uzimaš na sebe veliki krst zbog težine sudbine - rekla je Pikićeva, koja je istakla da je ovo ipak samo film.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je za 24sedam da je ovaj film od izuzetno velike važnosti za srpski narod.

On je istakao da je jedan od ciljeva filmske produkcije bio da deo sredstava ulože u filmove koji će obeležiti neke istorijske događaje, kao što je stradanje srpskog naroda, kako bi na kvalitetan način buduće generacije naučile šta je istina.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Rekao je i da je film izuzetno važan zbog mladih generacija koje su sve više na internetu a da se cela priča najbolje može ispričati kroz film koji ostaje svedočanstvo za generacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike