„Strahinja Banović” nominovan za evropskog Oskara: U trci sa 30 ostvarenja

18.08.2022

12:03

0

Ovogodišnja svečana ceremonija dodele nagrada održaće se po 35. put u decembru u Rejkjaviku

„Strahinja Banović” nominovan za evropskog Oskara: U trci sa 30 ostvarenja
strahinja-banovic-2a-foto-maja-medic - Copyright Foto: Maja Medić

Evropska filmska akademija objavila je prvi izbor filmova koji će se ove godine takmičiti u više kategorija za nagrade Evropske filmske akademije.

Među 30 evropskih ostvarenja i jedina većinska produkcija iz našeg regiona je film Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović”. Ovogodišnja svečana ceremonija dodele nagrada održaće se po 35. put u decembru u Rejkjaviku.

Arsenijević je sa filmom “(A)torzija” već jednom osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2003. godine.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

”Strahinja Banović” je svetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije. “Strahinja Banović” je do sada učestvovao na 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 20 nagrada.

Ovo ostvarenje će se naći u domaćim bioskopima na jesen.

Foto: Maja Medić
 

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize.

Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Foto: Maja Medić
 

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon Filmom.

Promo
 

Reditelj Stefan Arsenijević slavu je stekao sa kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Otvaranje 50. Festa ATA Images/Amir Hamzagić
 

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike