Ratovi, raspad Jugoslavije, sankcije i jedan rođendan: Održana beogradska premijera filma „Kelti“ (FOTO)

29.11.2021

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Ovaj film ističe da ono što je generacija mojih roditelja svedočila i proživela devedesetih, ima veze sa onim što sada živimo i čemu svedočimo“ ističe rediteljka Milica Tomović

Ratovi, raspad Jugoslavije, sankcije i jedan rođendan: Održana beogradska premijera filma „Kelti“ (FOTO)
Copyright Promo / Kelti FCS

Film „Kelti“ Milice Tomović koji je na Sarajevo Film Festivalu nagrađen za najbolju režiju imao je beogradsku premijeru u Kombank dvorani, u okviru 27. Festivala autorskog filma.

Film je najavio selektor festivala Stefan Ivančić, a publici se pred premijeru obratila i rediteljka i scenaristkinja Milica Tomović.

- Svi mi koji smo ovde, odnosno ekipa koja je radila na ovome, mnogo volimo ovaj film i jedva smo čekali da se ovo desi - rekla je Tomovićeva.

Milica Tomović Promo/FAF
 

Nakon projekcije koju je publika pozdravila velikim aplauzom, na binu je izašla i mnogobrojna ekipa uključujući i najmlađe glumce u filmu.

Pored „Kelta“, u takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala autorskog filma nalazi se još 11 filmova, a o nagradi za najbolji odlučuje žiri koji čine bosansko-hercegovačka vizuelna umetnica i rediteljka Šejla Kamerić, francuski muzičar, fotograf i reditelj Zigfrid i reditelj i scenarista Bojan Vuletić.

Ovo je priča o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazana kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, smeštena je u zimu 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepbern je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.

Film "Kelti"/Promo
 

Rediteljka je inspiraciju pronašla u želji da shvati trenutak kada je sve nepovratno pošlo naopako sa zemljom u kojoj smo rođeni - Jugoslavijom.

- Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajući ih u jednu kuću i jedan dan, sa mogućnošću da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji, sada kada sam dostigla njihove godine - rekla je rediteljka Milica Tomović ranije o ovom filmu, dodajući:

- Ovaj film ističe da ono što je generacija mojih roditelja svedočila i proživela devedesetih, ima veze sa onim što sada živimo i čemu svedočimo. Devedesete se koriste kao okvir za intimnu porodičnu priču, ali i kao metafora našeg sadašnjeg vremena i neizbežnih ponavljanja koja se prikazuju u ličnim odnosima, političkim kontekstima i događajima.

U filmu „Kelti“ igraju Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Slaven Došlo, Olga Odanović, Nada Šargin, Jelena Đokić, Nikola Rakočević, Jovana Gavrilović i drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike