Miki Manojlović u „Zlatnom rezu 42“: Nakon trideset godina počinje snimanje filma o užasima Jasenovca

17.08.2022

10:30

0

Kako je odranije poznato, tekst „Djeca Kozare“ Arsen Diklić je napisao još 1986. godine

Miki Manojlović u  „Zlatnom rezu 42“: Nakon trideset godina počinje snimanje filma o užasima Jasenovca
Copyright ATAImages /Ivica Veselinov

Scenario koji je čekao više od tri decenije počinje da se realizuje pod rediteljskom palicom Lordana Zafranovića, koji je početak snimanja filma „Zlatni rez 42“ zakazao za 21. avgust.

Kako je odranije poznato, tekst „Djeca Kozare“, koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942.

Već prvog snimajućeg dana, pred kamerama će biti glumački bard Predrag Miki Manojlović, kojem će se u kasnijim radnim etapama pridružiti i Leon Lučev, Džek Dimić i Irfan Mensur.

U narednom periodu biće definisana celokupna glumačka postava koju će činiti glumci iz cele bivše Jugoslavije.

Promo/Profimedia/Wikipedia/ATA Images
 

- Ovaj film donosi jednu važnu poruku – da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu - izjavio je Zafranović pred početak snimanja.

Autorsku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 60 profesionalaca iz celog regiona, snimanje će imati dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Ceo projekat, koji čine film i TV serija od šest epizoda, podržali su FIlmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Telekom Srbije i Vlada Republike Srpske.

Inače, dva meseca pre početka snimanja, u blizini Gradiške (Republika Srpska), počela je izgradnja scenografije za ovaj film.

- Gradimo Jasenovac u blizini pravog, po skicama koje sam izradio. Unapred će se znati gde je koja baraka, upravna zgrada, gde ulazi voz... Predvodiću ekipu najboljih ljudi koji imaju ogromno iskustvo i želju da se napravi film koji govori o stradanju srpske dece i stanovništva sa Kozare, ali i o koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata - nedavno je izjavio Zafranović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike