Ima veze sa botoksom i teškim životom: Ruben Ostlund, pobednik Kana, otkriva tajnu filma „Trougao tuge“

30.05.2022

06:59

0

Inteligentan, duhovit, satiričan i nemilosrdno ciničan švedski reditelj nastavlja da na crnohumoran način pripoveda o krahu zapadne civilizacije

Ima veze sa botoksom i teškim životom: Ruben Ostlund, pobednik Kana, otkriva tajnu filma „Trougao tuge“
Ruben Ostlund - Copyright Vianney Le Caer/Invision/AP

Film „Trougao tuge“ pobednik je 75. Kanskog festivala. Reditelj Ruben Oslund upisao se na elitnu listu dvostrukih dobitnika prestižne Zlatne palme.

Kusturica, Kopola, Braća Darden, Louč, Haneke, Imamura, August, Sjoberg - dobili su pojačanje.

Inteligentan, duhovit, satiričan, nemilosrdno ciničan, Šveđanin Ruben Oslund, nakon „Skvera“ sa kojim je osvojio prvu Zlatnu palmu, nastavlja da na crnohumoran način pripoveda o krahu zapadne civilizacije, hipokriziji, klasnom raslojavanju.

Ruben Ostlund, 75. Kanski festival Vianney Le Caer/Invision/AP
 

Šta simboliše naslov filma „Trougao tuge“?

- To je termin iz plastične hirurgije koji se odnosi na bore koje nastaju između obrva zbog teškog života. Ali to se može popraviti botoksom za petnaest minuta - izjavio je reditelj za RTS i dodao:

- Kada sam snimao film, trougao je dobio i druga značenja. Trougao je simbol hijerarhije, a može da bude i trougao drame glavih junaka.

U filmu promovišete ideje marksizma i socijalizma nasuprot kapitalizmu. Da li je to vaš lični stav?

- Mnogi imaju nostalgično viđenje klasnog društva - da su siromašni ljudi fini i iskreni, a bogati zli. A zaboravili su Marksa. Zaboravili su da je naše ponašanje uslovljeno našom pozicijom u ekonomskoj strukturi. Ako se ona promeni, promeniće se i naše ponašanje. Marks nije govorio o ponašanju bogatih ili siromašnih pojedinačno, već o ponašanju u zavisnosti od položaja. I zato, kad čujem da se desničarima dopao moj film, a levičari se znoje, pomislim - fino, uspeo sam.

Ruben Ostlund, 75. Kanski festival Vianney Le Caer/Invision/AP
 

U senci rata u Ukrajini i izlaska iz kovid krize, filmski festival u Kanu proslavio je 75. rođendan. I film se, pored političke, ekonomske i socijalne krize u svetu, suočio sa nestabilnošću zbog ekspanzije video platformi.

Teške teme za crveni tepih, prevaziđene su kvalitetom filmova koji će se u velikom broju naći i pred gledaocima u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike