Kejt Blanšet ulazi u istoriju: Prva dobitnica međunarodne filmske nagrade

09.02.2022

07:45

0

Ovo priznanje je ustanovljeno u čast umetnicima koji su doprineli filmu kao medijumu koji spaja različite kulture i ljude

Kejt Blanšet ulazi u istoriju: Prva dobitnica međunarodne filmske nagrade
profimedia-0648982839 - Copyright Kejt Blanšet, film "Aleja noćnih mora"/Profimedia

Španska filmska akademija od ove godine dodeljuje međunarodnu Goja nagradu, a prva laureatkinja biće glumica Kejt Blanšet.

Ovo priznanje je ustanovljeno u čast umetnicima koji su "doprineli filmu kao medijumu koji spaja različite kulture i ljude", stoji u opisu nagrade.

Iz Španske filmske akademije kažu da je Blanšet odabrana zbog uticajnog rada na filmu širom sveta, kao nagrađivana glumica, umetnički direktor i humanitarac.

Nagrada će joj biti dodeljena na ceremoniji 12. februara u Valensiji, prenosi Variety.

Kejt Blanšet/Profimedia
 

Kejt Blanšet je dva puta nagrađena Oskarom, a osvojila je i tri BAFTA nagrade, kao i tri nagrade Udruženja glumaca. Tokom karijere sarađivala je sa mnogim istaknutim rediteljima, među kojima su Stiven Soderberg, Ves Anderson i Ridli Skot.

Trenutno možemo da je gledamo u novim filmovima "Aleja noćnih mora" Giljerma del Toroa i "Don't Look Up" Adama Mekeja.

Nedavno je završila snimanje filma "Tar" Toda Filda, u kom je i glavna glumica i izvršna producentkinja. Takođe je zvezda najnovijeg filma Pedra Almodovara "A Manual for Cleaning Women" i serije "Disclaimer" reditelja Alfonsa Kuarona koji bi trebalo da budu prikazani tokom ove godine.

Kejt Blanšet/Profimedia
 

Pored glumačkih dostignuća, Blanšet je i Ambasador dobre volje Agencije za izbeglice UNHCR, kao i kao doživotni član Australijske fondacije za očuvanje živog sveta.

Dobitnica je Kristalne nagrade Svetskog ekonomskog foruma u Davosu za rad sa UNHCR, kao i Ordena umetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture za humanitarni rad i promovisanje kulture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike