Metak u potiljak saradniku Miše Ognjanovića: Jana mučili, overili, pa telo bacili u žbunje (FOTO)

23.02.2024

08:00

0

Jagodinac radio za tadašnjeg inspektora MUP-a Mišu Ognjanovića, i to je mogući motiv zločina

Metak u potiljak saradniku Miše Ognjanovića: Jana mučili, overili, pa telo bacili u žbunje (FOTO)
Copyright ATAImages/Antonio Ahel Profimedia

Telo Jagodinca Dejana Janaćkovića (41), zvanog Jana, nađeno je u ranim jutarnjim satima u žbunju kod nekadašnjeg stadiona IMR u Rakovici. Istražnim organima bilo je potrebno nekoliko dana da ga identifikuju, jer kod njega nisu pronađena nikakva dokumenta niti su pomogli otisci prstiju.

Ovaj Jagodinac, koji je nekoliko godina pred smrt živeo u iznajmljenom stanu u Rakovici, bio je stara mušterija policije. Znali su ga po krijumčarenju i prodaji droge, ali i po jednoj pljački koja je šokirala Pomoravlje.

Sa podebljim policijskim dosijeom iza sebe je imao mnogo hapšenja, ali malo zatvorskih kazni. Podzemlje je, naravno, našlo i opravdanje zašto je takva računica u kriminalnoj karijeri Janaćkovića. 

Antonio Ahel/ATAImages
Miša Ognjanović sarađivao sa Dejanom Janaćkovićem

 

- Pre desetak godina Jana je bio saradnik Specijalnog odeljenja za narkotike u Beogradu, tako da je mogao da prođe nekažnjeno. Bio je izuzetno dobar prijatelj sa Dragoslavom Mišom Ognjanovićem, u to vreme inspektorom MUP-a, a kasnije i advokatom ubijen jula 2018. Zato je uvek prolazio nekažnjeno - tvrdilo se uz dodatak da je nemoguće da otisci prstiju Janaćković nisu u bazi MUP-a zbog čega je teško i identifikovan.

Sačekuša za Mišu Ognjanovića

Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je u klasičnoj mafijaškoj sačekuši 28. jula 2018. godine. Psole večere u restoranu "Madera" poznati beogradski advokat uputio se sinom Petrom ka svom stanu na Novom Beogradu, u Ulici Antifašističke borbe. Parkirao je automobil i krenuli ka ulazu u zgradu, kada ih je još uvek nepoznati ubica presreo u haustoru i ubio Ognjanovića. U vreme smrti zastupao je Luku Bojovića, Filipa Koraća...

I upravo ova rabota mogla je da stoji kao motiv surove likvidacije. Njegovo telo je nađeno je 25. februara 2006. Bio je usmrćen sa nekoliko hitaca iz pištolja, a rana na potiljku je govorila da je na kraju i overen. Sumnjalo se da je ubijen dva dana pre pronalaska.

Sumnja se da je Janačković mučen i ubijen na drugom mestu, a da su iz automobila njegovo telo izbacile u žbun i blato. Zatim su ga, na pustom delu, prekrili granama. On ubica ostali su samo tragovi guma u blatu kraj asfaltnog puta. U odeći nisu bila nikakva dokumenta, ni mobilni telefon. Tu su ga i pronašli šetači.

Droga, automobili, keš

Pretpostavlja se da je Janačković ubijen zbog neraščišćenih računa u poslovima oko droge ili zbog saradnje sa policijom.

Janaćković je u septembru 1998. godine uhapšen, zajedno sa još pet osoba, zbog trgovine narkoticima. U združenoj akciji beogradske i jagodinske policije, zaplenjeno je 3,5 kilograma heroina, četiri automobila i 26.000 maraka. Iza brave, osim Janaćkovića, našli su se i D.Š, N. B, G. B, J. T. i N. M. Ova grupa je čak htela da prebaci heroin u Švajcarsku.

MUP Srbije
Jagodinska grupa htela da prodaje heroin i u Švajcarskoj

Sa ovom ekipom je dve godine ranije bio uhapšen i saslušavan zbog krađe 100.000 ondašnjih nemačkih maraka od jednog jagodinskog obućara. Optužnica protiv njih, međutim, nikada nije podignuta.

Skrivao se po Boru

Pričalo se da je pokušao da ubije žestokog momka iz Jagodine N.S. Ali, zbog nedostatka dokaza Okružno tužilaštvo je podnelo krivičnu prijavu samo protiv nepoznatog počinioca, a samim tim ni istraga nikada nije ni vođena. Da je pucao Janaćković ukazuje i činjenica da je nestao iz Jagodine. Navodno, krio se po Boru i Beogradu. Na kraju, promenio je adresu prebivališta i stalno se naselio u Rakovici gde je živeo nekoliko godine pred smrt.

U vreme smrti imao je dva sudska postupka. U prvom, pred Okružnim sudom u Beogradu, bio je okrivljen zbog posedovanja droge, jer mu je u kući nađeno oko kilogram heroina. Okružni sud je ukinuo žalbu na presudu po ovom predmetu i suđenje je pšočelo ispočetka. U drugom postupku tužio je državu Srbiju jer je nekoliko meseci proveo u pritvoru tokom akcije "Sablja", pokrenute posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Od države je tražio da mu materijalno naknade štetu koja mu je naneta borvkom u pritvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike