Advokati pune strane crne hronike! Klijent izbo Bilalija, Zvekijevom advokatu bacili kiselinu u oči, Protiću bačena bomba...

17.08.2022

19:00

0

Mnogi su napadnuti, ili su stradali u mafijaškim obračinima

Advokati pune strane crne hronike! Klijent izbo Bilalija, Zvekijevom advokatu bacili kiselinu u oči, Protiću bačena bomba...
napad na advokate profimedia-0625192645 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Koceljevački advokat Borisav Bilali (65) napadnut je danas u svojoj kancelariji nožem, posle čega je operisan i u stabilnom je stanju. Njega je napao klijent S.R. (72) koji je uhapšen, a kao tazlog napada se navodi slučaj koji je Bilali vodio za napadača. Međutim, mnogi srpski punili su stranice crne hronike učestalim napadima na njih, a čak i ubistvima.

Mnogi su napadnuti ili su stradali u mafijaškim obračinima, a čak i neka ubistva precizno su organizovana nakon što su se zamerili bišim državnim strukturama. Ali, bilo je i grešaka.

Jedan takav primer je i napad na advokatsku kancelariju u Rakovici pre četiri godine.

Na advokatsku kancelariju Milosavljević u Rakovici 23.08. 2018. godine bačen je molotovljev koktel, a odmah po izvršenom uviđaju zaključeno je da su meta napada bili advokatica pred penzijom Nada Milosavljević i njen sin.

Advokatica je u trenutku napada bila u Americi, a ni njen sin nije bio u Srbiji. Za nju je, kako je tada ispričala novinarima sve ovo bio potpuni šok. Žena se nikada nije bavila krivicom, već isključivo parnicama i nije bilo jasno koji je motiv napada.

Međutim, daljom istragom su otvorene sumnje da je "koktel" bio namenjen advokatu Nebojši Milosavljeviću, koji je u tom momentu bio jedan od retkih koji je otvoreno i javno govorio o slučaju Jelene Marjanović i prihvatio da bude punomoćnik njene porodicu. Ipak, brzo posle napada se i povukao iz slučaja.

Bomba za Čumetovog advokata

Stevan Protić, nekadašnji branilac Ljubiše Buhe, kaže da je napadnut napadnut je 28. decembra 2002. godine, kada su pripadnici zloglasnog zemunskog klana bili najkivniji na Čumeta i u najvećem njihovom ratu sa njim. Tada nepoznati napadači pokušali su da zapale kancelariju poznatog beogradskog advokata u zemunu.

- Bačena mi je bomba u hodnik kuće. Ni danas ne bih znao ko je i zašto to uradio da se posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. nije desila policijska akcija "Sablja". Tada su uhapšeni pripadnici "zemunskog klana", koji su priznali da su mi bacili bombu. Kasnije sam s druge strane saznao da je zapravo pokojni Dušan Spasojević, vođa "zemunaca", naručio to jer sam ga nervirao. Naime, čovek od kog sam sve saznao mi je rekao da je Spasojevića iritiralo to što sam se vozio po Zemunu, pušio tompus, a njemu se nisam javljao. Eto, to je tada bio razlog da mi neko raznese kuću, ali opet sreća da nije želeo da me ubije - ispričao je Protić nkon drugog napada na njegovu kancelariju 2019. godine.

Foto: Youtube / Printscreen/Glas javnosti
Stevan Protić

Protić je, inače, pred sudom branio i Miroslava Kuraka, u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, kao i optužene za ubistvo policijskog generala Boška Buhe - Vladimira Ilića Limara, Željka Maksimovića Maku i Vladimira Jakšića Karlosa.

Nesvakidašnji napad na advokata Zvezdana Jovanovića

Advokat Nenad Vukasović, nekadašnji branilac Zvezdana Jovanovića, bivšeg pripadnika paravojne formacije JSO, napadnut je 2012. u svojoj kancelariji, kada su mu dva napadača bacili kiselinu u oči. Njemu su kiselinu u lice sipala dvojica maskiranih napadača. Drama je počela kada je crni pežo 307 bez tablica, sa zatamnjenim staklima, došao ispred advokatske kancelarije u Bulevaru kralja Aleksandra 314.

 Čim su ušli u kancelariju, napadači su počeli da tuku advokata, posle čega su ga polili kiselinom po licu, a zatim su pobegli. Advokat Vukasović odmah je odvezen u Urgentni centar, gde mu je konstatovan potres mozga.

Profimedia
Zvezdan Jovanović

Advokat Nenad Vukasović najpoznatiji je široj javnosti po tome što je branio Zvezdana Jovanovića, a zastupao je i druge članove rasformirane JSO, kao što je Branko Berček u predmetu ubistva Ivana Stambolića, a radio je i na slučaju pokušaja ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali.

Prva presuda za advokatsko ubistvo u Srbiji

Poznati beogradski advokat Vladimir Zrelec teško je ranjen 1.decembra 2015. godine u Ulici Patrijarha Varnave na beogradskom Vračaru. Od zadobijenih povreda, Zrelec je preminuo 25 dana kasnije u bolnici. Za ovo ubistvo na 30 godina zatvora osuđen je Vladimir Šaranović. Ovo je bila i prva pravosnažna presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji.

Vladimir se u večernjim časovima vozilom dovezao do Ulice Patrijarha Varnave, gde se parkirao u blizini Zrelecove advokatske kancelarije, pa je, kad je advokat izašao iz kancelarije i ušao u svoj automobil i seo na mesto vozača, prišao sa leve strane vozila i desnom rukom kroz otvoreni prozor na suvozačevim vratima, u advokata ispalio sedam metaka iz pištolja.

Dva hica pogodila su advokata u grudni koš, posle čega je Šaranović vozilom pobegao. Njegov auto je, u potpunosti izgoreo, nađen 2. decembra 2015. godine u Rakovici. Zrelec je od zadobijenih povreda preminuo 25. decembra 2015. godine i pored ukazane medicinske pomoći.

Vladimir Šaranović uhapšen je dve godine posle ubistva, 9. januara 2017. godine, u okolini Zrenjanina, po poternici Višeg suda u Beogradu, jer je bio u bekstvu. Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata, potvrđujući samo da ga je poznavao i da ga je sa njim upoznao rođak Slobodan Šaranović.

Najveća misterija - Miša Ognjanović

Misterija ubistva beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića već četiri godine nije dobila svoj epilog. Isplivavaju detalji iz istrage ove likvidacije, ali zvanične potvrde, imena ubica, organizatora i nalogodavaca izostaju. Prema najskorije potvrđenim informacijama, nalogodavac Ognjanovićevog ubistva je nekadašnji visoki funkcioner u MUP-u.

Mogućnost, o kojoj se poslednjih godinu dana intenzivno piše u medijima, je da je pravi nalogodavac vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer. On je zato, mogao da potegne svoje veze i dođe do osobe koja je tada bila jedna od starešina u srpskoj policiji, a koja bi povukla svoje veze i "rešila se" advokata.

Antonio Ahel/ATAImages
Miša Ognjanović

Nalog iz MUP-a, tako je stigao na adresu prekodrinskog kriminalca Darka Eleza koji pravi plan i organizuje ubistvo Ognjanovića 28. jula 2018. godine ispred zgrade u Novom Beogradu, gde je i stanovao. Najnovija saznanja potvrđuju i da su bila dvojica egzekutora koji su odmah nakon likvidacije uspeli da pobegnu u Crnu Goru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike