Dosije uhapšenog osnivača radovaca: Oslobođen za ubistvo, umakao Velji Nevolji!

12.11.2023

20:45

1

Srđan Lalić optužio je Marka Miljkovića da je planirao ubistvo Dragana S., vođe navijača Rada, poznatog kao Supa

Dosije uhapšenog osnivača radovaca: Oslobođen za ubistvo, umakao Velji Nevolji!
Ilustracija - Copyright Antonio Ahel/ATA Images/E Stock/Fudbalski savez Beograda

Dragan S. (51), vođa navijača Rada, uhapšen je juče zajedno sa B. Đ. (40) zbog sumnje da su tukli pripadnika Žandarmerije na utakmici Zemun - Rad. Oni su osumnjičeni za nasilje na sportskoj priredbi. Dragan S., poznat je pod nadimkom Supa i osnivač je navijačke grupe FK Rad "United force", a njegovo ime pominjano je na suđenju Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću i njihovom klanu. Pored toga, oslobođen je optužbe za ubistvo.

Svedok saradnik Srđan Lalić optužio je nedavno Marka Miljkovića da je planirao ubistvo Dragana S., vođe navijača Rada, poznatog pod nadimkom Supa. Lalić je to rekao odgovarajući na pitanja Miljkovića na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu.

24sedam/Tanjug/Miloš Milivojević/Facebook/milan banjica banjica cvetic/E Stock/Pink
Marko Miljković, Luka Perenčević i Srđan Lalić

Kada je Miljković pitao Lalića da li je poznavao Luku Perenčevića, odnosno koji bi bio motiv klana da ubije visokopozicioniranog navijača Rada, Lalić je odgovorio:

"Hteo si da ga nagovoriš da ubije Dragana S., a onda da preuzmeš Radovu tribinu, pa da Luku ubijemo u Ritopeku".

Miljković je nastavio pitanjem: "Šta će meni Radova tribina?", na šta je svedok saradnik rekao: "Šta će tebi onda bilo šta? Koga zavaravaš ovde, pa kao paravan za kriminalne poslove".

"Nisam ti ja knjigovođa"

Marko Miljković je konstatovao da je "grupa 2019. dobila punu formu" i pitao: "Koliko je grupa tada zarađivala"?, a Lalić je odgovorio:

"Nisam ti ulazio u novčanik, nisam ti ja knjigovođa".

Uhapšen i navijač Zemuna

Pored vođe i navijača Rada, Dragana S. i B. Đ., policija je uhapsila i navijača Zemuna M. R. (20). On je, kako nezvanično saznajemo, osumnjičen da je napao golmana Rada, posle čega je nastala makljaža na terenu. Navijači Zemuna, poznati kao "Taurunum bojs" sa fantomkama na glavama upali su na teren i pretukli golmana, koji je prevezen u Urgentni centar sa povredama glave. Utakmica je, inače, prekinuta u 17. minutu i nije nastavljena.

Miljković je podsetio Lalića da je rekao da su "zarađivali mizerno", ali i da su "bili u punoj formi", na šta se svedok saradnik nadovezao rečima:

"Nema veze forma da zaradom. Miljkoviću, slabo danas briljiraš".

Vođa navijača Rada odranije je poznat policiji i pravosuđu. Dragan S. je bio optužen za ubistvo Ivana Pavlovića 22. septembra 1994. godine u kafiću na Vidikovcu. Tom prilikom, bili su ranjeni Aleksandar Mandić i Mihajlo Nenadić.

Posle 25 godina od ubistva Ivana Pavlovića na Vidikovcu, 2019. godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi Dragana S, tako što je preinačio ranije donetu osuđujuću presudu.

Supa je tada, zajedno sa Srećkom Paunovićem, bio osumnjičen za ubistvo, a na teret mu je stavljano da je u tržnom centru “Vidikovac”, ispred kafića, pucao iz revolvera u grupu ljudi koja je sedela za stolom. Optužnica za ubistvo podignuta je već u oktobru 1994. godine.

Osuđen, pa oslobođen

Prva presuda stigla je, međutim, tek u aprilu 2016. godine kada je Viši sud u Beogradu dvojicu optuženih oslobodio optužbi za ubistvo. Međutim, 2017, drugostepenom odlukom Apelacionog suda Draganu S. je oslobađajuća preinačena u osuđujuću presudu, a Paunović je pravosnažno oslobođen optužbi.

 

 

Trećestepeno veće je u međuvremenu Draganu S. ukinulo ovu drugostepeno presudu i vratilo predmet drugostepenom veću istog suda. Ovo veće je zatim, početkom septembra, održalo glavni pretres i zaključilo da je Dragan S. kriv, ali je kasnije pravosnažno oslobođen.

Pixabay
Ilustracija

Zbog ovog ubistva, Dragan S. je više godina proveo iza rešetaka.

Protiv vođa navijačkih grupa u Srbiji postoje mnoge krivične prijave za razna krivična dela, koja gotovo nikada nisu procesuirana, a među njima je navodno i Dragan S.

Grupu "United force" Dragan S. osnovao je 1987, a "procvat“ je doživela tokom ratova i haosa devedesetih godina prošlog veka. Navijači Rada važe za jednu od najaktivnijih ultradesničarskih navijačkih grupa na ovim prostorima, a karakteriše ih mržnja prema LGBT populaciji, muslimanima, Romima…

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike