Pakleni Spuž! Zatvor u kome ratuju "škaljarci" i "kavčani", a ovo su svi napadi

22.10.2023

20:45

0

Iza zidina se dogodilo ubistvo, napadi vrelim uljem i ekserom, pokušaji likvidacije, a sve u režiji zaraćenih kotorskih klanova

Pakleni Spuž! Zatvor u kome ratuju "škaljarci" i "kavčani", a ovo su svi napadi
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Crnogorska policija nedavno je sprečila pokušaj da se u zatvor Spuž, gde su smešteni najokoreliji pripadnici dva zaraćena kotorska klana, "škaljarskog" i "kavačkog" prošvercuje oružje. Na taj način, sprečen je i pokušaj ubistva, a meta je trebalo da bude neko od visokopozicioniranih pripadnika jednog od rivalskih klanova. Moguće mete su, kako su preneli mediji, cetinjski "škaljarac" kome uskoro ističe pritvor ili Budvanin, koji je duže od deceniju iza spuških rešetaka.

To, međutim, nije prvi put da se takav plan pripremao, a u zatvoru se već dogodilo ubistvo i zabeleženi su razni incidenti.

Najpoznatiji slučaj je kada se na udaru u Spužu našao, sada ubijeni, vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić. Slobodan Kašćelan, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Spužu, ohrabrivao je članove svog "kavačkog klana" da ubiju Vukotića. On je navodno 10. aprila 2020. godine poslao poruku: "Uđite i ošinite to govno". Muškarci koji su planirali ubistvo osmatrali su sobu Vukotića čekajući da se pojavi na prozoru, posle čega su planirali da pucaju na njega iz puške sa optičkim nišanom. Plan im je, međutim, propao.

Vođa "kavačkog" klana Radoje Zvicer i Milan Vujotić planirali su taj atentat na Vukotića dok se nalazio u pritvoru u Spužu. Prvi plan je bio da pritvoreni pripadnici njihove grupe unutar Istražnog zatvora pucaju na "škaljarca” kad se pojavi na prozoru svoje pritvorske ćelije, a plan B je bio da ga dignu u vazduh uz pomoć drona.

Na meti je svojevremeno bio i Kašćelan. On je boravio u strogo čuvanoj ćeliji kada su tokom zatvorske šetnje zatvorenici kroz prozor dozivali druge zatvorenike, a u jednom trenutku jedan od njih je pozvao zajedničkog prijatelja navodeći da želi da ga pozdravi. Pozvao ga je da priđe rešetkama kako bi se videli, a kada je Kašćelan prišao usledio je napad i zatvorenici su ga gađali dezodoransima i drugim sredstvima za higijenu, kao i jajima.

Snajperski metak u srce

Sredinom 2021. godine isplivala je informacija da je jedan od optuženih za planiranje ubistva Slobodana Kašćelana planirao bekstvo iz spuškog zatvora. Muškarac koji je planirao bekstvo, kako je tvrdio zaštićeni svedok, navodno je komandiru dao 1.000 evra kako bi mu uneo konce i kuke, koje će mu poslužiti da se domogne slobode. Dvojica muškaraca je trebalo da pobegnu tokom šetnje, a sve je "palo" u vodu, jer je jedan muškarac završio u samici.

Da zidine ovog zatvora ne pružaju dovoljnu zaštitu pokazao je slučaj ubistva Dalibora Đurića iz 2016. godine, koji je slovio za pripadnika "škaljarskog klana". On se nalazio na izvršenju zatvorske kazne na koju je osuđen zbog iznude. Kobnog dana, Đurić je, kao što to obično radi, krenuo u zatvorsku teretanu na poluotvorenom odeljenju i tada je odjeknuo pucanj.

Ispostavilo se da je ubica sa snajperskom puškom čekao Đurića sa obližnjeg brda i kada ga je ugledao ispalio je hitac, koji ga je pogodio pravo u srce. U tom trenutku nastala je opšta pometnja u zatvoru, svi su pritrčali ali je već bilo kasno. Đuriću je krenula krv na usta i uprkos tome što je transportovan u bolnicu, nije mu bilo spasa.

Nedugo zatim, pojavila se informacija da Đurić nije ni smeo da boravi u poluotvorenom odeljenju, gde je prebačen samo nekoliko meseci pre ubistva, jer se znalo da je njegova bezbednost ugrožena. O ovoj likvidaciji istražitelji su pričali kao dobro organizovanoj i unapred pripremljenoj, a Đurićeva porodica tražila je odštetu od države.

Braća iz Turske pokušala da pobegnu

Dvojica braće iz Turske, E. i M. Sahiti, pokušali su u junu ove godine spektakularno bekstvo iz zatvora u Spužu i u tome su za malo uspeli. U zadnji čas su ih sprečili službenici zatvora. Braća su bila smeštena u zasebnim sobama u istražnom zatvoru, u poluotvorenom delu, i u momentu pokušaja bekstva i dalje su bili u karantinu iz zdravstvenih razloga. Jedan od njih uspeo je da prereže rešetke na prozoru ćelije, kako su se prethodno dogovorili. Međutim, drugi brat je kasnio sa rezanjem rešetki i upravo to ih je koštalo slobode, jer pritvorenik koji je odradio svoj deo posla nije pobegao, već je odlučio da sačeka brata. Kod sebe su imali spisak sa imenima dvojice svojih državljana, koji su optuženi da su učestvovali u ubistvu Jovana Vukotića.

Spuški zatvor našao se, međutim, i ranije u žiži javnosti i to zbog ubistva. Baranin Andrija Mrdak, bliski saradnik i prijatelj takođe ubijenog vođe "barske grupe" Armina Muše Osmanagića, ubijen je 25. decembra 2014. godine, oko 10.30 sati, ispred kapije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, gde se uputio sa snajom Danijelom u posetu svom bratu Nenadu. Crnogorska policija kasnije je raspisala poternicu za Darkom Geislerom, koji se ranije prezivao Nedeljković, zbog sumnje da je likvidirao Mrdaka.

Ubica je zapucao u pravcu Mrdaka, naočgled nekoliko osoba koje su takođe došle u posetu. Navodno je pucano iz pištolja "glok”, posebna serija, kojom raspolažu službenici policije, vojske i privatno obezbeđenje, utvrđeno je balističkim veštačenjem u okviru istrage o ovom ubistvu.

Ekser i vrelo ulje

U centru jednog od skandala našao se i Miljan Bulatović koji je u martu 2019. godine lakše povređen kada ga je drugi pritvorenik Vesko Lalatović ubo ekserom. Napad se, kako su saopštili iz Uprave, dogodio u krugu za šetnju prilikom redovnih aktivnosti.

Zatvorenik Jovan Jovanović iz Kotora napao je 2016. godine u Spužu Igora Božovića iz Kotora i to tako što ga je polio vrelim uljem po licu i telu. Oba učesnika ovog napada bliska su suprotstavljenim kotorskim klanovima i to jedan "škaljarskom", a drugi "kavačkom". Nakon ovog incidenta pokrenuto je bilo pitanje bezbednosti u ovom zatvoru, jer je Uprava dužna da zatvorenike i pritvorenike koji su u suprotstavljenim kriminalnim grupama raspoređuje tako da ne mogu da dođu u kontakt.

Janko Vukadinović, pripadnik “škaljarskog klana”, koji je navodno organizovao neuspelu likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su januaru na Svetog Jovana 2021. godine boravili kod odbeglog vođe “kavačkog klana” Radoja Zvicera u Kotoru, napadnut je u Istražnom zatvoru u Spužu. On je poliven vrelim uljem po nogama.

Ranko Radulović je u junu 2020. godine izboden u spuškom Istražnom zatvoru i taj napad okarakterisan je u crnogorskim medijima kao nastavak sukoba "kavčana" i "škaljaraca" i iza zidina zatvora. Njega je u leđa improvizovanim bodežom ubo Cetinjanin Nikola Drecun. Nikšićanin je šetao takozvanim većim krugom u kom se rekreiraju pritvorenici, kada je iz manjeg kruga za šetnju dotrčao Drecun i dva puta ga ubo u leđa. Krugovi su odvojeni zidom, ali su zajedničke stepenice koje vode do oba prostora. Iz Uprave su kasnije saopštili da je do napada došlo usled nepažnje službenika Istražnog zatvora protiv protiv kog je pokrenut postupak.

O ranjavanju Radulovića, kako je kasnije utvrđeno dešifrovanjem "Skaj" komunikacije, obavešten je i Radoje Zvicer. "Izbodosmo Ranka kao krme, skičao je, zgrada je odzvanjala“, poruka je kojom su ga "kavčani" obavestili preko "Skaja".

U crnogorskim medijima je 2020. godine odjeknula kao bomba vest da je građevinski inspektor Vladan Juretić maltretiran u zatvoru. Objavljene su fotografije i detalji snimka na kojima se vidi kako Juretić izvodi vežbe po naređenju svojih zatvorskih cimera. Vidi se kako ga teraju da "bere grožđe", kako ga vezanog teraju da održava ravnotežu, dok mu je za telo pričvršćena palica na čijem vrhu je jabuka. Dok inspektor izvodi vratolomije ostali ga bodre rečima "Tako, brže, brže, bravo". Juretić je kasnije demantovao da je bio maltretiran.

Marinko Rajović povređen je svojevremeno u tuči u Spužu sa Nikšićaninom Radovanom Mujovićem, a u sukobu je učestvovao i Podgoričanin Vidoje Stanišić. Svi su, navodno, pripadnici "kavačkog klana" i tukli su se međusobno.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike