Vođa "kavčana" naručio kopanje tunela: Iz depoa suda odneti dokazi protiv njega, a evo i kako je otkriven!

25.09.2023

20:45

0

Sumnja se da su u telefonima zaplenjenim u ćelijama spuškog zatvora ostali tragovi komunikacije sa kopačima

Vođa "kavčana" naručio kopanje tunela: Iz depoa suda odneti dokazi protiv njega, a evo i kako je otkriven!
Slobodan Kašćelan i iskopani tunel - Copyright in4s.net Instagram

Kopanje tunela i krađu dokaza iz depoa Višeg suda u Podgorici, kako je utvrđeno dosadašnjom istragom, navodno je naručio Slobodan Kašćelan, jedan od vođa "kavačkog klana", koji se više od godinu dana nalazi u zatvoru u Spužu. Čim je tunel otkriven, policija je pretresla ćelije spuškog zatvora i otkrila veliki broj telefona u kojima su pronađeni dokazi da iza svega stoji upravo Kašćelan.

Svi zaplenjeni telefoni iz spuškog zatvora poslati su na veštačenje. Sumnja da su u njima ostali tragovi komunikacije sa kopačima,  koji su po nalogu prvobitno organizovani, da bi potom bila odrađena celokupna logistika.

Crnogorski istražitelji došli su do operativnih saznanja da je naručilac iskopavanja tunela i krađe dokaza upravo Kašćelan budući da nedostaju dokazi koji se nalaze u predmetima koji se vode protiv njega i njegove kriminalne grupe. On je, kako se sumnja, bio jedan od zatvorenika koji su imali direktnu vezu sa kopačima iz Srbije.

Istraga krađe iz depoa Višeg suda u Podgorici i dalje traje i još se ne zna koliko je dokaza tačno ukradeno, a nadležni tvrde da je depo ogroman i da će istraga potrajati. Dosadašnji rezultati pokazali su da je ukradeno nekoliko dokaza u predmetima vezano za Slobodana Kašćelana, pa se sumnja da je naručilac posla "kavački klan".

U prilog takvoj tezi ide i činjenica da je jedini uhapšeni zbog sumnje da je bio deo kriminalne organizacije Podgoričanin Predrag Mirotić (31), pripadnik podgoričkog ogranka "kavčana". On je, kako se sumnja, navodno obezbedio smeštaj kopačima iz Srbije, kao i nesmetan boravak u Crnoj Gori. Mirotić im je obezbedio i prevoz, ali i alat za kopanje tunela. 

Trideset metara dugačak podzemni tunel između depoa Višeg suda i stana u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici u centru Podgorice, da podsetimo, otkriven je 11. septembra.

Da je neko boravio u depou otkrili su službenici na osnovu ispreturanih predmeta. U njemu se nalazi 100.000 predmeta, dokaznog materijala iz mnogobrojnih krivičnih postupaka, kao i materijal sa suđenja.

Tunel su, kako je utvrđeno, kopala četvorica srpskih državljana i to Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) iz Loznice, za kojima se intenzivno traga.

Policija, takođe, traži i Katarinu Baćović iz Podgorice i još pet osoba za koje se sumnja da su deo kriminalne organizacije koja je navodno radila po nalogu "kavačakog klana". Ona je nevečana supruga Tonija Đokaja koji se od juna nalazi u Istražnom zatvoru u Spužu zbog otmice T. J. i kome se sudi za članstvo u kriminalnoj organizaciji oformljenoj radi šverca droge. Đokaj je i stariji brat Ilira Đokaja koji 30. septembra 2021. godine ubio 19-godišnju nevenčanu suprugu Šejlu Bakiju ispred njene porodične kuće i tom prilikom ranio Šabana Bakiju.

Printscreen/TV Vijesti
Katarina Baćović i lažna lična karta

Katarina je ćerka Maje Baćović, upraviteljke pisarnice Višeg suda, ali za sada nije utvrđena nikakva veza sa navodnim "curenjem" poverljivih informacija. Policija je prikupila dokaze koji ukazuju da je Katarina Baćović pod lažnim identitetom Andrijana Marić iznajmila privatni stan iz čijeg su podruma "rudari", svi državljani Srbije, prokopali tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.

Srpski kopači su, odmah pošto su završili posao, u manjim grupama napustili Crnu Goru 11. septembra, na dan kada je i otkriveno da je obijen depo, zbog čega nisu uhapšeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike