Nove poternice Evropola: Na listi najtraženijih dvojica opasnih Srba (FOTO)

31.08.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Državljana Srbije nema, ali Srba - ima

Nove poternice Evropola: Na listi najtraženijih dvojica opasnih Srba (FOTO)
Copyright Printscreen/Europol

Evropol je danas pokrenuo kampanju potrage za najtraženijim kriminalcima na teritoriji EU, a na novoj, osveženoj listi od 45 begunaca nalaze se i Srbi Radomir Rale Cvijanović i Mladen Maki Samardžija.

Obojica imaju dvojno državljanstvo - BiH i Slovenije. Potražuje ih, takođe, ista policija - slovenačka.

Mladen Maki Samardžija (32)

Na poternici raspisanoj 9. avgusta 2022. godine, označen je kao "opasan". Slovenci navode da je kao član "kavačkog klana" delovao u okviru međunarodne kriminalne grupe. S druge strane, u medijima ga proglašavaju i za kuma vođe suprotstavljenog "škaljarskog klana" Jovana Vukotića, koji je septembra 2022. ubijen u Turskoj.

- Samardžija je koordinirao "Skaj" aplikacijom i rukovodio isporukama droge i transportom novca. Imao je i zadatak da regrutuje nove članove kriminalne grupe. Svojim krivičnim delima protivpravno je pribavio veliku imovinsku korist - navodi se u objašnjenju Evropola.

Policija Slovenije
 

O Samardžiji su pisali i crnogorski mediji, navodeći da je osumnjičen za trgovinu narkoticima. Dokumenta iz istrage crnogorskog MUP-a su navodila da je važio za dobavljača heroina koji je u avgustu 2020. bio meta prikrivenih istražilaca slovenačke policije. Kako je tada objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a na kesicama su otkriveni i njegovi otisci prstiju.

Printscreen/Europol
 

Poslednji put, Samardžija je uhapšen u noći između 18. i 19 septembar 2022. kada je izbila tuča i pucnjava u kafiću "Red & White Kafanica" na Palama. Za vreme sukoba Samardžija je bio u lokalu, a nakon što je napadnut jedan policajac, džipom BMW X5 je pobegao sa lica mesta. Brzom reakcijom policije zaustavljen je i uhapšen zbog pomaganja u izvršenju krivičnih dela.

U njegovom vozilu pronađeno je 58.400 evra u kešu i četiri mobilna telefona koji su zajedno sa vozilom privremeno oduzeti.

Radovan Rale Cvijanović (38)

Slovenačka policija je 15. septembra 2015. objavila poternicu za Cvijanovićem uz napomenu da veruju da je već promenio lični izgled. On je optužen da je akter naveće pljačke u istoriji Slovenije, koja je izvedena 30. oktobra 2005. godine u Ljubljani.

Printscreen/Europol
 

Sa pomagačima je provalio u trezor SKB banke d.o.o. (u vlasništvu francuske Sosijete ženeral), tačnije u 428 sefova od 3.200 koliko ih ima. Izneli su 19.903.924 evra gotovine i više predmeta čija je vrednost najmanje 13 miliona evra. Pokušali su da provale i u još 29 sefova. Pored novca i dragocenosti, u sefovima su bili i vrednosni papiri i podaci o platnim karticama komitenata banke. Zato se pretpostavlja da je plen lopova bio još i veći. 

Naoružani i maskirani napadači savladali su dvojicu čuvara oko 23 sata, a policija je o pljački obaveštena u šest sati ujutro. Napadači su, prema navodima policije koja je odmah pojačala kontrolu na putevima i graničnim prelazima, govorili "slovenački i srpskohrvatski", a reč je o muškarcima kratke crne kose starosti oko 30 godina. Navodno, uz Cvijanovića je bio Bojan Dragičević (34), iz Banjaluke.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike