Spektakularna akcija Europola! Razbijen kokainski superkartel - uhapšeno 49 osoba, zaplenjeno 30 tona droge i luksuzni automobili

28.11.2022

16:44

0

Autor: M. Vu.

U ogromnoj međunarodnoj operaciji zaplenjeno je 30 tona kokaina, uz hapšenja u Francuskoj, Španiji, Belgiji i Holandiji

Spektakularna akcija Europola! Razbijen kokainski superkartel - uhapšeno 49 osoba, zaplenjeno 30 tona droge i luksuzni automobili
Copyright Printscreen/Europol

Policija je razbila "superkartel" koji je kontrolisao oko trećine trgovine kokainom u Evropi i uhapsila 49 osumnjičenih u više zemalja, saopštio je u ponedeljak Evropol.

Među uhapšenima je 40-godišnji muškarac koji ima dvojno državljanstvo BiH i Holandije, navodi se.

U ogromnoj međunarodnoj operaciji zaplenjeno je 30 tona kokaina, uz hapšenja u Francuskoj, Španiji, Belgiji i Holandiji, dodaje se u saopštenju.

U Dubaiju je uhapšeno dvoje osumnjičenih povezanih sa Holandijom, dvoje sa Španijom i dvoje sa Francuskom.

- Reč je o teškim krivičnim delima u vezi sa međunarodnom trgovinom droge, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam - navodi se u saopštenju holandskog javnog tužilaštva.

- Jedan od osumnjičenih iz Holandije je izuzetno velika riba - rekao je izvor iz Evropola agenciji Frans pres (AFP) pod uslovom da ostane anoniman.

Trinaest osoba je uhapšeno u Španiji, šest u Francuskoj i 10 u Belgiji, dok je 14 osoba uhapšeno 2021. godine u Holandiji u okviru iste operacije, navodi se u saopštenju.

Holandski tužioci rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac sa dvojnim holandskim i marokanskim državljanstvom, koji je priveden zbog navodnog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine.

- Ovo su teška krivična dela koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam - navodi se u saopštenju holandskog javnog tužilaštva.

Operacija je nazvana „Pustinjsko svetlo“ i planirana je u periodu od dve godine.

U Evropi su zaplenjene rekordne količine kokaina, a njegova dostupnost na kontinentu nikada nije bila veća, sa izuzetno visokom čistoćom i niskim cenama, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

U regionu je 2020. godine zaplenjeno više od 214 tona kokaina, što je povećanje od odsto odsto u odnosu na prethodnu godinu, a stručnjaci Evropskog centra za praćenje droga i narkomanija veruju da bi ta količina mogla da dostigne 300 metričkih tona (330 tona) 2022. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike