Evropa pod "talasom kokaina": Rekordne zaplene, mreže organizovanog kriminala bolje povezane, više nasilja!

22.10.2022

14:50

0

EUROPOL saopštio da je Kolumbija najveći proizvođač kokaina na svetu, a veći deo droge završi u SAD i Evropi.

Evropa pod "talasom kokaina": Rekordne zaplene, mreže organizovanog kriminala bolje povezane, više nasilja!
Ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube / EUROPOL

Evropu zapljuskuje "talas kokaina" što dovodi do porasta nasilja, saopštila je evropska policijska agencija EUROPOL. Agencija priznaje da je problem gori nego što se u početku mislilo, jer su mreže organizovanog kriminala bolje povezane i nasilje je rašireno.

Ministri pravde iz šest evropskih zapadnih zemalja sastali su se u Amsterdamu i obećali da će pojačati mere bezbednosti na tačkama ulaska kao što su luke zbog dramatičnog porasta trgovine drogom.

- Poslednje četiri godina videli smo rekordno velike zaplene u zapadnoj Evropi. Najmanje 240 tona kokaina zaplenjeno je u Evropi 2021. godine, a moguće je i više - rekao je Jan Op Gen Ort šef komunikacija Evropola.

Zvaničnici bezbednosti saglasili su se da ojačaju veze sa partnerima u Latinskoj Americi kao što su Peru i Kolumbija, gde su UN utvrdile povećanje plantaža koke za najmanje 43 odsto od 2020. godine.

Kolumbija je najveći proizvođač kokaina na svetu, a veći deo tog proizvoda završi u SAD i Evropi. U izveštaju EU u maju povećani nivoi trgovine drogom krive se za rastuće nasilje širom kontinenta.

U Holandiji je ubijeno više ljudi istaknutih pojedinaca u vezi sa bandama i kokainom, posebno u Amsterdamu. Među ubijenima je i novinar Peter de Vris, koji je ubijen na ulici u Amsterdamu u julu prošle godine. Tužilaštvo je saopštilo da je ubistvo novinara povezano sa njegovom ulogom u suđenju holandskog narko-bosa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike