Prevara od dva miliona evra sa kriptovalutama: Ogranak kriminalne hobotnice bio u Srbiji, velika akcija Evropola i Evrodžasta (FOTO/VIDEO)

12.01.2023

17:20

0

Pretraženo je 22 lokacije među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji

Prevara od dva miliona evra sa kriptovalutama: Ogranak kriminalne hobotnice bio u Srbiji, velika akcija Evropola i Evrodžasta (FOTO/VIDEO)
Hapšenje zbog prevare sa kriptovalutama - Copyright Foto:MUP

U Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je više osoba zbog prevara sa kriptovalutama, saopštio je danas Evropol. Kako je navedeno, ukinuti su i pozivni centri za prodaju lažnih kriptovaluta, koje su namamile nemačke žrtve da ulože više od dva miliona evra u lažne veb stranice za kripto investicije.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Nemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

U okviru akcije, u sredu je uhapšeno 14 osoba u Srbiji, dok 214 ispitanih osoba očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji), među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji, navodi se u saopštenju i dodaje da su ukupno zaplenjena tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

 

 

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute, precizirano je u saopštenju.

Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim ubedila da obave transfere većih iznosa, ističe se u sapštenju.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta nemačkih žrtava veća od dva miliona evra, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije. Pretpostavlja se da će broj neprijavljenih slučajeva verovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra, navodi se u saopštenju Evropola.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji deluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Evropol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u saopštenju te organizacije.

Evropol podržava istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahteva Nemačke.

Tokom istrage Evropol je omogućio razmenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti. U danu kada je sprovedena akcija, Evropol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu proveravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbedili tragove istražiteljima na terenu.

Takođe Evrodžast je tokom akcije bio domćin koordinacionog centra za lakšu razmenu informacija i podršku saradnji između organa uključenih u operativne aktivnosti, saopštio je Evropol.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike