Misterija najbližih saradnika Luke Bojovića: Ko su čuvar klana i sin čuvenog ambasadora?

17.08.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Njih dvojica su ostali verni do kraja

Misterija najbližih saradnika Luke Bojovića: Ko su čuvar klana i sin čuvenog ambasadora?
Copyright Profmedia/MUP

Uz Luku Bojovića, koji je 30. novembra 2022. deportovan iz Španije u Srbiju posle 10 godina robije, sve vreme su dvojica nerazdvojnih prijatelja.

Uz čoveka kog su smatrali naslednikom "zemunskog klana", inače priklonjenog "škaljarskom klanu", ostali su Filip Korać i Veljko Banović Votka. Danas se njih dvojica, navodno, nalaze na mnogim listama za odstrel, ali su uspeli da prežive rat "kavčana" i "škaljaraca". Najčešće je na meti bio Korać. 

Kada je Filip Korać u pitanju, iako su ga mnogi zvaničnici označavali kao jednog od vodećih kriminalaca na ovim prostorima, samo dva puta je, i to na kratko, završio iza rešetaka.

Dva hapšenja

Ni jedan jedini dokaz policija godinama ne može da pronađe da bi Filipa Koraća, najbližeg saradnika Luke Bojović, smestila iza rešetaka. Prvi put je uhapšen 2018, u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitavanja o ubistvu Čede Đokića, dok se drugi put sam predao, i to početkom 2022. u Hrvatsko,j gde su ga potraživali zbog falsifikovanja dokumenta.

Bomba raznela šefa obezbeđenja

U Beogradu je ubijen Siniša Milić, šef obezbeđenja Filipa Koraća. Likvidiran je u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil sredinom juna 2018. godine. Bomba je eksplodirana oko 13 sati, na Autokomandi u Beogradu, dok je Milić čekao zeleno svetlo na semaforu. Eksploziju je preživeo, ali je ubrzo u potpuno uništenom automobilu izdahnuo od zadobijenih povreda.

 

Kako se ranije pisalo, Korać je bio meta plaćeničke grupe Miloša Delibašića čija je ubistva naredio i unapred platio Slobodan Šaranović, muškarac koji je godinama ratovao sa porodicom Bojović.

Filip Korać/Foto: MUP
Filip Korać

Korać se u medijima dovodio i u vezu sa ubistvom Davorina Baltića, člana "kavačkog klana". On se, takođe, odazvao pozivu policije i u svojstvu građanina dao iskaz o ubistvu vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog, za čiju smrt su danas optuženi članovi klana Veljka Belivuka.

Poruka preko Goksija

Korać je bio na spisku za likvidaciju koju je planirao vođa" kavčana" Radoje Zvicer. Njegovo ubistvo trebalo je da obavi klan Velje Nevolje. To su pokušali da učine preko Gorana Veličkovića Goksija, osobe bliske Koraću. Bojan Hrvatin, svedok saradnik u postupku protiv Veljka Belivuka, ispričao je da je Goksi bio vođa Partizanove grupe "Jang bojs" i u sukobu sa Veljom Nevoljom. Pored ovoga, imao je bitnu poziciju i u podzemlju. Kao Koraćev bliski saradnik, Goksi je bio jedan od vodećih u poslovima sa kokainom u Beogradu, ali i šire. 

Plaćenik iz Tuzle

Na beogradskom aerodromu, prošlog vikenda uhapšen je državljanin Bosne i Hercegovine Damir Mehić (47), zvani Bibi, koji se sumnjiči da je pri ulasku u Srbiju imao falsifikovana dokumenta. Navodno, muškarac je bio unajmljen za likvidaciju Luke Bojovića, a blizak je Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije BiH u Srebrenici, i Naseru Keljmendiju, najpoznatijem albanskom narko-bosu. Mehića u rodnoj Tuzli čeka 17 godina i pet meseci robije za ubistvo počinjeno u Tuzli 2013.

Upravo likvidaciju Veličkovića u "klanici" u Ritopeku, Belivukovi ljudi su iskoristili da preko njegovog telefona ostvare kontakt sa Koraćem. Najpre su mu poslali fotografiju Goksijevog tela, na kom je krvlju ispisano "Koraću, pi***". Zatim je usledila još jedna poruka: "Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš ti da završiš, na’vataćemo te."

Ipak, Belivukova grupa nije ni stigla da realizuje plan za Koraćevo ubistvo jer su svi uhapšeni u februaru 2021. godine.

"Zemunci" i kokain

Drugi Bojovićev čovek koji je uspeo da izbegne likvidaciju je Veljko Banović (47), zvani Votka, koji je samo pukom srećom 2021. izbegao smrt. Za njega je bio pripremljen snajper, čiji oroz je, navodno, trebalo da povuče Nebojša Janković, i to po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Od ove akcije, međutim, odustalo se u poslednji čas.

Za Banovića, sina bivšeg ambasadora Jugoslavije u Moskvi, javnost je prvi put više saznala 2007, kada je uhapšen sa Bojovićem u Beogradu. Tada je obelodanjeno da se sumnjiče da su pomagali u skrivanju odbeglih članova “zemunskog klana”. U njihovim stanovima pronađeno je oružje, ali i falsifikovana dokumenta.

Printscreen/MUP
Veljko Banović

Tri godine kasnije teretio se i za krijumčarenje kokaina i heroina, pa je osuđen na šest i po godina robije. Ipak, izlazi iz pritvora i 2014. odlazi u Holandiju.

Neprobojni kišobran

Jula 2018. uhapšen je u belgijskom gradu Antverpenu. Pretresom više stanova i prostorija uhvaćene grupe pronađena su četiri kilograma kokaina i 1.700.000 evra. Mediji su tada pisali da je Banović toliko napredovao u Lukinoj ekipi da je postavljen za glavnog čoveka za ulazak droge iz Južne Amerike, a u njegovim rukama bila je glavna kasa cele grupe koja broji vrtoglave višemilionske iznose, stečene od rasturanja droge.

Banović je poslednji put viđen u javnosti 2018. godine na sahrani Dragoslava Miloradovića, kuma Luke Bojovića. Njegovo prisustvo je izazvalo mnoge reakcije, a on je viđen u pratnji telohranitelja koji su nosili neprobojne kišobrane.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike