Ko je Filip Korać? Žestoki momak koji je "sejao" smrt na Balkanu i glavni snabdevač drogom

29.04.2022

19:31

0

Autor: 24sedam

Ime Filipa Koraća vezuje se za mnoge kriminalne radnje, povezuju ga sa škaljarskim klanom

Ko je Filip Korać? Žestoki momak  koji je "sejao" smrt na Balkanu i glavni snabdevač drogom
171293_bojovic1_iff - Copyright Filip Korać/Foto: MUP

Na teritoriji Hrvatske, pre nekoliko dana, uhapšen je Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića.

Ime Filipa Koraća vezuje se za mnoge kriminalne radnje, povezuju ga sa škaljarskim klanom, dovođen je u vezu sa brutalnom tučom na južnoj tribini stadioina Partizana, sukobljavao se sa ubijenim Saletom Mutavim i blisko sarađivao sa Veljkom Belivukom.

Korać je figura koja se godinama pominje u kriminalnom miljeu, a radi se o najbližem saradniku Luke Bojovića. Kako su mediji svojevremeno navodili, on je nakon Bojovićevog hapšenja u Španiji preuzeo rukovođenje svim poslovima.

Bojan Hrvatin, jedan od pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, ispričao je u tužilaštvu da su članovi tog klana fotografije izmasakriranih tela slali Filipu Koraću. Hrvatin je, prema navodima NIN, istakao i da su čak na jednom telu krvlju napisali Koraćevo ime, a inače, reč je o najbližem saradniku Luke Bojovića, koji godinama unazad slovi za ključnu osobu u srpskom podzemlju.

Guardia Civil
 

Ubistvom Blaže Đurovića se "proslavio"

Korać se u žiži javnosti našao i nakon ubistva Blaže Đurovića marta 2018. godine na Dušanovcu u Beogradu, a Više javno tužilaštvo je protiv njega tada pokrenulo istragu zbog sumnje da je podstrekao na pomenutu likvidaciju. Ipak, tužilaštvo je odustalo od istrage, a Koraća je januara prošle godine i sam predsednik države Aleksandar Vučić pominjao i označio kao najvećeg dilera droge na ovim prostorima.

- Neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom, svuda sve, ni za šta nije kriv. I uvek će da bude. Kad ga imate i za umešanosti u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: „Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka-saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio - rekao je Vučić tada.

Filip Korać/Foto: MUP
 

Inače, Korać je široj javnosti poznat od 2016. godine, kada je priveden zbog saznanja o ubistvu Čede Đokića, koje se dogodilo avgusta iste godine u Zvorniku. Godinu dana kasnije, njegovo ime ponovo je osvanulo u medijima, i to nakon derbija ljutih rivala.

Šta je radio na derbiju Zvezde i Partizana?

Naime, tokom derbija Partizana i Crvene zvezde, na južnoj tribini stadiona u Humskoj, došlo je do opšte tuče između navijača Partizana i pokušaja preuzimanja južne tribine.

Korać je tada označen kao organizator nereda.

- Navedeni nemiri navodno su bili motivisani namerom Filipa Koraća da preuzme primat nad trgovinom narkoticima koje realizuju pojedine navijačke grupe bliske FK Partizan - piše u dokumentu BIA-e.

Nakon pada Belivukove grupe navodilo se da je upravo on osoba koja će preuzeti sve poslove u Beogradu.

 

Pobegao u Berlin, odatle mu se gubi svaki trag

Korać je početkom 2019. godine pobegao iz Srbije, potom je lociran u Berlinu, da bi mu se od tada izgubio svaki trag.

Mediji su toikom prošle godine napisali da su Luka Bojović i Filip Korać bliski "škaljarskom klanu", koji je od 2014. u ratu do istrebljenja sa "kavačkim klanom". Krvavi sukobi dve kriminalne grupe, koje su do nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji 2014. bile jedan kriminalni klan, do sada su odneli nekoliko desetina života sa obe strane. Među ubijenima su i najbolji prijatelj i kum Luke Bojovića Dragoslav Gale Miloradović, Koraćev telohranitelj Siniša Milić Boske, kao i advokat obojice Dragoslav Miša Ognjanović.

Za Koraćem je inače raspisana i međunarodna poternica, a neimenovani izvori nedeljnika "Ekspres" svojevremeno su naveli da je on, po svemu sudeći, pobegao iz Evrope, vrlo verovatno u Južnu Ameriku.

Godišnjica smrti Nikole Bojovića: Slučajnost, ili?

YouTube/Printscreen
 

 

Nikola Bojović, brat Luke Bojovića, likvidiran je pre tačno devet godina u centru Beograda, nedaleko od stana u kome je živeo. Nikola je, prema nalazima obdukcije, izrešetan sa 10 hitaca od kojih su ga tri pogodila u glavu i to dok je išao u pekaru, nasred ulice i naočigled prolaznika u centru Beograda. Njegovo ubistvo označilo je početak rata do istrebljenja između kriminalaca na Balkanu. Jedan od članova grupe odgovorne za Nikolino ubistvo na suđenju je rekao: „Pravi haos nastao je posle ubistva rođenog brata Luke Bojovića“.

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike