Kako je sprečen atentat na Lukinog bliskog saradnika: Belivukov specijalac spremio snajper za Votku!

17.12.2021

11:34

0

Autor: 24sedam

Belivuk vodio snajperistu do zgrade sa koje je trebalo da puca na Veljka Banovića

Kako je sprečen atentat na Lukinog bliskog saradnika: Belivukov specijalac spremio snajper za Votku!
Belivuk Bojović Banović - Copyright Foto: Tanjug/Profimedia/MUP

Jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća, Veljko Banović (47) zvani Votka, samo pukom srećom je ove godine izbegao smrt.

 Za njega je, kako pišu "Novosti" bio pripremljen snajper, čiji oroz je, navodno, trebalo da povuče Nebojša Janković i to po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Zločin je trebalo da bude počinjen uokolini Beograda.

Banović nije likvidiran samo zahvaljujući činjenici da su pripadnici srpske policije i Bezbednosno-informativne agencije krenuli u obračun sa ovom kriminalnom grupom 4. februara ove godine, kada je iza rešetaka smešteno njih dvadesetak. Tada su lisice stavljene Belivuku, Miljkoviću, ali i Jankoviću.

- Prema prikupljenim podacima iz kriptovanih poruka, koje su razmenjivane preko aplikacije "Skaj", fotografija, ali i iz svedočenja nekih od optuženih, utvrđeno je da je Belivuk vodio Jankovića, čoveka koji je inače obučavao pripadnike ove grupe da barataju snajperom, do zgrade sa koje je trebalo da puca. Sve je bilo pripremljeno za to smaknuće.

Banovića u Srbiji zna samo uzak krug ljudi, jer se posle hapšenja u belgijskom gradu Antverpenu 2018. godine, u akciji srpske i holandske policije, o njemu gotovo ništa nije čulo. Jula te godine osim njega, u Amsterdamu je priveden i Marko Puškić (38), a pretresom stanova pronađeno je oko 1,7 miliona evra u kešu i nešto više od četiri kilograma kokaina.

Guardia Civil
 

Tada su mediji izveštavali da su obojica bili saradnici Luke Bojovića. O Puškiću su operativni podaci govorili da je bio blizak i sa Suvadom Musićem Batkom iz Rožaja. Posle tog hapšenja, o obojici se gotovo ništa nije čulo u javnosti.

Po povratku u Srbiju, Banović je živeo povučeno, okružen obezbeđenjem, posebno kada su jedan za drugim ubijani Bojovićevi najbliži ljudi.

Zbog toga je, kako se pretpostavlja, snajper sa zgrade izabran kao najbolja opcija, jer je meta bila izuzetno oprezna i gotovo nije bilo šanse drugačije da mu se priđe.

24sedam/Mup
 

Neposredno pred hapšenje, imali su detaljne informacije o kretanju Banovića po Srbiji i Beogradu, neko ih je precizno informisao - ističe sagovornik "Novosti".

Inače, za Banovića je javnost više saznala 2007. godine kada je uhapšen sa Bojovićem u Beogradu. Tada je obelodanjeno da se sumnjiče da su pomagali u skrivanju odbeglih članova "zemunskog klana". Tada je u njihovim stanovima pronađeno oružje, ali i falsifikovana dokumenta. Većina optužbi je pala u vodu zbog nedostatka dokaza, a Banović je na kraju osuđen zbog falš dokumenata. Tri godine kasnije teretio se i za krijumčarenje kokaina i heroina, pa je zbog toga osuđen na šest i po godina robije.

Posle hapšenja u Belgiji, iz Holandije su stizale vesti da bi mogao da ima veze i sa ubistvom Vranjanca Gorana Tasića Gokčeta, marta 2018. u Amsterdamu. Ovu likvidaciju su holandski mediji označili kao obračun narko-klanova. Tamošnja policija je nudila 20.000 evra za korisne informacije, ali do pomaka u istrazi nije došlo.

Bez obzira na sva ova nagađanja, istražni organi Holandije nisu uspeli da pronađu dovoljno dokaza protiv Banovića. On se našao na slobodi, a ubrzo se obreo u Srbiji.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike