Novogodišnja likvidacija "kavčanina" na Vračaru: Ubice u belom iz puške i pištolja ispalile oko 60 metaka!

01.01.2024

14:11

0

Ubice Davorina Baltića, bliskog saradnika vođe "kavčana" Radoja Zvicera, zvanično nikada nisu pronađene

Novogodišnja likvidacija "kavčanina" na Vračaru: Ubice u belom iz puške i pištolja ispalile oko 60 metaka!
Mesto ubistva Davorina Baltića i uviđaj posle zločina - Copyright YouTube/Printscreen

Davorin Baltić, Crnogorac povezivan sa "kavačkim klanom", likvidiran je pre šest godina na ulasku u podzemnu garažu u ulici Internacionalnih brigada broj 50 na beogradskom Vračaru. Na Baltića su ubice u belom, iz automatske puške i pištolja, ispalile oko 60 metaka. Sa njim u automobilu bila je i policajka stanice Vračar, koja je ostala nepovređena, ali se kasnije našla na optuženičkoj klupi. Kao ubice Baltića označeni su Damir Hadćič, koji je kasnije zajedno sa Alanom Kožarom ubijen na Krfu i prva žrtva Belivukovog klana Goran Mihajlović, pa su snimci Baltićevog ubistva, zaplenjeni prilikom hapšenja klana, nedavno pregledani u sudnici.

Pre nego što je ušao u garažu, tog 1. januara 2018. godine, Baltić se sreo sa policajkom PS Vračar Marijom N., inače kumom svoje supruge Branke, koja je trebalo te večeri da dođe u njegov dom i porodici čestita Novu godinu. Ona je sela u njegov auto na mesto suvozača i u momentu kad je svojim "golfom 7" ulazio u garažu, dvojica napadača, od glave do pete obučena u belo, pucala su na Baltića.

Napadači su pobegli automobilom. Nekoliko sati kasnije, njihova "tojota", bez registarskih oznaka, nađena je zapaljena u ulici Braće Srnić kod broja 53. U njoj je policija na zadnjem sedištu našla automatsku pušku, a na mestu suvozača pištolj.

Baltić je odranije poznat i policiji Crne Gore i Srbije. Navodno je bio visokopozicionirani član "kavčana". Na snimku "Kavački klan", koji je objavljen ranije, predstavljen je kao jedan od najbližih saradnika vođe klana Radoja Zvicera.

Utvrđeno je da je Baltić, za koga je porodica tvrdila da je pomorac, godinama putovao sa lažnim italijanskim dokumentima i to uglavnom u zemlje Južne Amerike, velikim proizvođačima kokaina.

Meta bio Pižonov zet?

Baltića je svojevremeno crnogorska policija povezivala sa likvidacijom poslanika Liberalne partije Saše Markovića, koji je ubijen u aprilu 2015. godine. Marković je navodno ubijen greškom, a meta je bio njegov kum Goran Đuričković, inače zet fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona. Đuričković je šest i po meseci kasnije likvidiran na šetalištu u Budvi, a za tu egzekuciju osumnjičen je Srđan Popović iz Banjaluke, koji je trenutno u zatvoru u Austriji. 

Baltić je takođe povezivan sa Gregorijem Ferarisom, koji je 2017. godine osuđen u podgoričkom Višem sudu zbog navodne povezanosti sa planiranjem ubistva Đuričkovića. Tada su Feraris i Aleksandar Marković za navedeno krivično delo osuđeni na ukupno 11 godina zatvora.

Bio je blizak i sa fudbalskim golmanom iz Kotora Goranom Lencom, koji je ubijen u septembru 2020. godine, dok je trenirao na stadionu u Kotoru.

Snimak hladnokrvne likvidacije "kavčanina" Baltića koji se kasnije pojavio otkrio je detalje o ubicama koje su svoj zadatak izvele hirurški precizno i da su obojica bila obučena u belo što do tada nije viđeno kod nas.

Kamera sve vreme snimala

Dok su rešetali Blatićev "golf" ni u jednom trenutku, makar prema onome što se vidi na snimku, ubice u belom nisu zastale ni pogledale u kameru koja ih je sve vreme snimala.

YouTube/Printscreen
Ubice u belom snimljene kamerom

Na optuženičkoj klupi našla se samo Marija N., Baltićeva saputnica, pošto je nakon što su ubice u belom pobegle, bacila Baltićev pištolj u obližnji kontejner. Kasnije je to ispričala kolegama iz Policijske stanice Vračar i protiv nje je podneta prijava zbog sumnje da je nelegalno nosila pištolj.

Razlog zbog kog je bacila Baltićev pištolj u kontejner je, kako je tvrdila, taj što je "bila u šoku nakon ispaljenih hitaca". Ona je tvrdila da "ni sama ne zna zbog čega je to uradila".

- Kada je počela rafalna paljba, kum mi je rekao: "Daj mi pištolj iz vrata". Bila sam u šoku, nisam mu dala oružje, a ni sama ne znam zašto sam posle uzela pištolj i bacila ga u kontejner - pričala je policajka na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu, a to kasnije ponovila i u sudnici.

Policajka bacila pištolj

Viši sud u Begradu ponovo je osudio na istu zatvorsku kaznu od godinu dana kućnog zatvora pripadnicu MUP Mariju N., jer je posle ubistva svog kuma i navodnog pripadnika "kavačkog klana" Davorina Baltića u beogradskom naselju Neimar iz njegovog automobila uzela pištolj, koji je potom bacila u kontejner.

YouTube/Printscreen
Policijski uviđaj posle ubistva Davorina Baltića

Ista kazna bila joj je izrečena i nekoliko meseci ranije, ali je Apelacioni sud, usvojio žalbu njenog branioca i tu presudu ukinuo, naloživši da joj se ponovi suđenje. Marija je osuđena za krivično delo nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja, koje je izvršila u stanju bitno smanjene uračunljivosti zbog naglog porasta emocionalne napetosti i straha visokog intenziteta.

Ona je nakon ubistva Baltića, u garaži zgrade u Ulici internacionalnih brigada, iz vozila uzela pištolj u kojem je u cevi bio jedan metak dok se u okviru nalazilo 11 zrna, a zatim ga nosila do ulice Stojana Protića gde ga je bacila u kontejner nakon što je pozvao načelnik PS Vračar da se vrati do ulice Internacionalnih brigada.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike