Vojnici, a ne mafijaši! Luka Bojović stavio do znanja španskoj policiji kako želi da ga tretiraju: Tokom hapšenja platio ručak! (FOTO/VIDEO)

10.02.2023

07:00

0

"Španija je savršeno mesto. Valensija je savršena“, rekao još davme 1992. godine mlađani Luka Bojović

Vojnici, a ne mafijaši! Luka Bojović stavio do znanja španskoj policiji kako želi da ga tretiraju: Tokom hapšenja platio ručak! (FOTO/VIDEO)
Luka Bojović - Copyright Profimedia

Spektakularno hapšenje Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, poznatijeg kao Vlada Budala, još dok je trajao dan tog 9. februara 2012. godine, u elitnom restoranu mediteranske kuhinje "La bodega de la paz", u centru Valensije, nalikovalo je raspletu najboljih holivudskih trilera. Štrajk glađu, tačnije odbijanje hrane, koji je usledio potom samo je dolio ulje na već rasplamsalu vatru. Uhapšeni su, kako su sami priznali, odbili hranu i vodu zato što su se bojali da bi mogli da budu otrovani. Tome su ostali dosledni uprkos demantijima španskih nadležnih institucija da bi neko tako nešto mogao i da pomisli.

Srpski mediji su i posle 12 dana od hapšenja izveštavali kako Bojović i Milisavljević i dalje štrajkuju glađu iza rešetaka, ali su tekuće važnije teme prekinule dalje praćenje gladovanja Srba sa poternice.

Luka Bojović je dok su ga hapsili, kako su tada preneli pojedini španski mediji, doslovce jednom agentu španske policije rekao: "Mi smo vojnici". Kada ga je taj agent upitao da li je svojom rukom ubio premijera Zorana Đinđića, Bojović mu je odgovorio: "Sve znaš i sam, pa ti na to pitanje neću odgovoriti". Jasno je stavio do znanja da bi ga trebalo smatrati vojnikom, a ne mafijašem. U Španiji je prethodno proveo više od deset godina, a njihov jezik govori savršeno i bez akcenta.

I danas se prepričava scena iz marta 1992. godine kada je na vukovarskom ratištu komandant Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan sa oduševljenjem pozdravio španske novinare: "Valensija ili Malaga? Za mene je Valensija savršena“. A jedan vojnik je dobacio: "Španija je savršeno mesto. Valensija je savršena“. Bio je to mlađani Luka Bojović, tadašnji podmladak Arkanovih "tigrova".

Bojovićevu rečenicu "Mi smo vojnici" možda najbolje ilustruje njegova čuvena anfas fotografija koja prati većinu tekstova o njemu. Na njoj je osoba vojnički ošišana, oštrog pogleda, brade stare nekoliko dana okružene visokom kragnom italijanske košulje. Kasnije je dobio koju boru više i postao ćelaviji, ali je ostao jednako elegantan.

Poljubac u kameru

Španska specijalna policija upala je 9. februara 2012. godine, oko 17 sari, u jedan od najelitnijih restorana u Valensiji u kome je Bojović, inače, bio čest gost. Luka je prethodno ručao sa prijateljima Vladimirom Milisavljevićem (osuđen u odsustvu na 40 godina zatvora zbog zločina "zemunskog klana", a zbog učestvovanja u ubistvu Đinđića na još 35 godina), Sinišom Petrićem, zvanim Zenica (nekadašnji pripadnik Arkanove SDG  i član grupe Marinka Magde) i avojim kumom Vladimirom Mijanovićem, zvanim Zuba.

 

 

Zaposleni u restoranu u kom se odigralo filmsko hapšenje rekli su kasnije da je sve proteklo bez incidenata. Konobar koji ih je služio ispričao je da su posle ručka pojeli voće i da je policija ušla u momentu kada se spremao da im otvori bocu vina. Specijalaca je, kako je kazao bilo mnogo i svi su bili pod punom opremom i naoružani do zuba. 

Akcija pod nazivom "ZOO vrt"

Španska policija navela je da je čitava akcija praćenja i hapšenja Luke Bojovića nosila naziv "ZOO vrt" i to zbog činjenice da je njegov otac, kasnije preminuli Vuk Bojović, bio dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta.

- Bilo nas je devet i u prvom trenutku, kada smo im tražili da pokažu lične karte, bili su prilično mirni. Luka nam je pokazao jedan litvanski pasoš, a ja sam mu rekao: ‘Luka, znamo da si to ti‘. Trgao se na pomen svog imena, rekao je nešto, verovatno na srpskom - izjavio je posle akcije jedan španski operativac.

Pre izlaska iz restorana Luka je na stolu ostavio 400 evra da plati račun, posvedočili su španski agenti. Otkriveno je i da je Bojović imao pasoš na ime Litvanca Tomaša Dragaša. 

Sa "lisicama" na rukama, dok su ga sprovodili u službeni automobil parkiran ispred restorana, Bojović je poslao poljubac u policijsku kameru koja je snimala ćitavu akciju. U tom trenutku samo su retki znali da je poljubac poslao lepoj Barbari, svojoj dugogodišnjoj odanoj supruzi sa kojom ima troje dece. 

Tadašnji direktor policije Milorad Veljović, a potom i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, novinarima su saopštili da su sva četvorica kod sebe imala litvanske pasoše prilikom hapšenja u Valensiji i da je njihove identitete zvanično potvrdila španska policija.

"Ona izgleda kao deset žena"

Policija je u stanu Luke Bojovića pronašla veliku količinu oružja i to pištolje, tri automatska pištolja "škorpion", skraćenu lovačku pušku "bokericu", pancire, prigušivače, municiju. Nađeno je i više od pola miliona evra u gotovini, ručni satovi, nekoliko laptop i tablet računara, lične karte, dva lažna pasoša Luke Bojovića i jedan lažni hrvatski pasoš Vladimira Milisavljevića, na ime Marijan Barišić izdat 31. decembra 2008. godine.

Španski agenti otkrili su da je posle hapšenja Luke Bojovića njegova supruga Barbara nastavila sa decom da živi u Alikanteu. Naveli su i da tokom 18 meseci praćenja Barbare nikada nisu uspeli da zabeleže njihov susret niti tajni sastanak. Ipak, u stanu u kom je Luka živeo pronađena su pisma puna iscrtanih srca, koja mu je Barbara redovno slala.

Printscreen/YouTube/Marko Nede/Tanjug Profimedia
Barbara i Luka Bojović

"Ona izgleda kao deset žena. Za njenom dugom kosom i savršenim oblinama muškarci lako mogu da polude. Poludeo je i Luka Bojović. Dovoljno da bude uhapšen", ovako je španski dnevnik ABC objasnio zašto je Luka uhapšen i time Barbari dao jedan od najlepših komplimenata.

Barbara je ćerka čuvenog golmana OFK Beograda i Partizana Petra Borote, koji je 2010. umro u Đenovi. Kao devojčica svuda je išla sa ocem i igrala balet, a kao devojka lepotom je mamila uzdahe Beograđana. Nije se previše eksponirala, ali se ipak pojavila u nekoliko muzičkih spotova. Tako je privukla pažnju Luke Bojovića i njen život se promenio.

- Očigledno je bilo da su se iskreno voleli i znali smo da su se nekoliko puta našli u Španiji. Ali, ni onda nismo mogli da mu uđemo u trag. Komunicirali su šifrovanim porukama. I ona je sama bila iznenađena kada smo joj rekli za šta ga sve teretimo. Rekla nam je da zna da se skriva, ali da ne veruje da je u stanju da učini to što smo joj rekli - izjavio je posle Lukinog hapšenja Fernando Guero, policajac koji je rukovodio istragom.

On je obelodanio i da su uhapsili Luku tako što su prethodno pratili njegovu ženu. Utvrdili su da Barbara sa decom živi u iznajmljenom stanu u turističkom naselju Fajnstrat, ali da često napušta mesto prebivališta. Pratili su je i, uprkos njenoj velikoj obazrivosti, zaključili da se sastaje sa Lukom.

Redovnim letom iz Španije, posle odsluženog većeg dela kazne, Luka Bojović deportovan je u Srbiju, gde je slobodan čovek.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike