Danas sahrana četvoro anđela i njihovog čuvara Dragana: Žrtve masakra u školi na Vračaru na Đurđevdan idu na večni počinak

06.05.2023

09:00

0

Autor: M. B.

Na večni počinak biće ispraćeni učenice A. D., K. M. , M. A. i E. K. i radnik obezbeđenja Dragan Vlahović

Danas sahrana četvoro anđela i njihovog čuvara Dragana: Žrtve masakra u školi na Vračaru na Đurđevdan idu na večni počinak
Copyright Tanjug/Igor tanić

Na beogradskim grobljima danas će biti sahranjeno pet žrtava masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Na večni počinak biće ispraćeni učenice A. D., K. M. , M. A. i E. K. i radnik obezbeđenja Dragan Vlahović.

Podsetimo, učenik sedmog razreda K. K. (13) u sredu oko 8.40 sati došao je u školu koju je pohađao, naoružan očevim pištoljima i počeo da puca. U rancu je imao i Molotovljeve koktele.

U holu škole ubio je učenice A. B., B. A. i S. N. i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, a u učionici u prizemlju, u kojem je bilo odeljenje VII/2, čiji je on učenik, ubijeni su đaci A. D., K. M., M. A, A. Č., i E. K. - četiri devojčica i jedan dečak.

Ranio je još šest učenika i nastavnicu istorije. Devojčica koja je upucana u glavu je i dalje u kritičnom stanju, kao i dečak koji ima oštećenje kičme.

K. K. je nakon krvavog pira sam pozvao policiju, dva minuta nakon što je to učinila pomoćnica direktorke škole. Razoružan je i uhapšen u dvorištu škole, odakle je izveden sa jaknom preko glave.

Prema rečima načelnika beogradske policije Veselina Milića, rekao je da su ga uhvatili panika, strah i čudno disanje i da je zato odlučio da se prijavi. Na pitanje zašto je počnio zločin rekao je da je "psihopata koji treba da se smiri".

Na njegovom stolu pronađeni su spisak dece koju je nameravao da ubije, kao i skicu škole sa planom kretanja tokom krvavog pira.

Tv Pink Printscreen
Spisak đaka koje je K. K. nameravao da ubije

Budući da nema 14 godina, dečak neće krivično odgovarati. Nalazi se u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr Subotića.

Otac dečaka Vladimir K., inače poznati radiolog, je uhapšen. Na saslušanju u tužilaštvu juče je negirao krivicu i detaljno izneo odbranu. Sumnjiči se da je sina u streljani obučavao da rukuje vatrenim oružjem, kao i da nije bezbedno držao oružje koje je posedovao.

Grad preuzeo troškove

Gradska uprava preuzela je pokrivanje troškova i organizaciju sahrana stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar", rekao je juče predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Naveo je da se Grad Beograd zahvaljuje porodici košarkaša Luke Dončića na izrazima saučešća i želji da snosi troškove sahrane poginulih đaka OŠ „Vladislav Ribnikar“, uz napomenu da će, kako je ranije već dogovoreno, troškove snositi i sahrane organizovati Grad Beograd.

- Obaveštavamo javnost da je Grad Beograd, od momenta kada je gradonačelnik najavio svaku vrstu pomoći porodicama stradalih, u komunikaciji sa njima i jedna od prvih stvari koja je dogovorena jesu pokrivanje svih troškova i organizacije sahrana, kao i da nadležne službe već pripremaju organizacione detalje u vezi sa sahranom. Naravno, kako smo i najavili, porodice stradalih će dobiti i druge vidove pomoći od svog grada, a ovo je samo prva u nizu - rekao je Nikodijević.

Građani i učenici upisuju se od juče u Knjigu žalosti koja je u 15 časova otvorena na glavnom ulazu u školu. Ona će biti otvorena i tokom vikenda od 10-15 časova. Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu spoljnih poslova.

Takođe, meštani Malog Orašja su za medije naveli da će danas u 14 sati biće sahranjena petorica drugova, koji su žrtve Uroša Blažića (21). 

Blažić je u Malom Orašju ubio Marka M. (18), Aleksandara M. (18), N. M. (15), Lazara M. (20) i Nemanju S. (21) koji su se okupili kako bi proslavili to što je Marko postao ujak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike