Savić: Roditelji treba da imaju veću kontolu i komunikaciju sa decom i školama

03.05.2023

19:13

0

"Potrebno je pratiti pristup dece informacijama sa društvenih mreža, filmovima sa nasilnim sadržajem, video igrama

Savić: Roditelji treba da imaju veću kontolu i komunikaciju sa decom i školama
Policija na Vračaru posle masakra u školi - Copyright AP/Darko Vojinović

Miroslav Savić iz Nezavisnog sindikata policije izjavio je danas da je današnja tragedija strašan zločin kako za Srbiju, tako i za ceo region i pozvao roditelje da vrše veću kontrolu svoje dece i bolje komuniciraju sa školama.

- Potrebno je vršiti veću kontrolu nad decom i pratiti njihov pristup informacijama sa društvenih mreža, filmovima sa nasilnim sadržajem, video igrama i slično. Roditelji moraju da se odazovu svakom vidu nasilja koji se desi u školi, pruže maksimalnu podršku i saradnju sa psihološko - pedagoškom službom i nastavnim osobljem kako bi se prevazišla određena problematika i izbegle ozbiljnije posledice - rekao je Savić.

Dodao je da je ovo odgovornost roditelja, budući da je zakonski način dobijanja oružja jasan i nepojmljiv, kao i da svako mora da bude osposobljen stručno, a zatim mora biti i zdravstveno sposoban, kako bi ispunio uslove za čuvanje oružja.

- Nepojmljivo je da dečak od 13 ili 14 godina ima pristup šifri ili ključu ormara ili sefa, još nepojmljivije je da se takvo dete vodi na obuku za gađanje iz vatrenog oružja i slično. Ovo je veliki propust roditelja - rekao je Ilić.

Kako je naveo, ne možemo čuvati decu ispod staklenog zvona, ali potrebna je bolja komunikacija između učenika i nastavnika, kao i roditelja i škole.

Savić je rekao da u poslednje vreme, mladi nemaju i ne trpe autoritet, kao i da ono što je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova jeste da se održe konstantna predavanja u školama o nasilju i posledicama koje izaziva.

- Prisustvo školskog policajca u školi može da spreči ulazak nepoznatih lica, ali ne može pedagoški da utiče na decu - rekao je Savić.

On smatra da ova tragedija u školi u Srbiji pokazuje potrebu za boljom kontrolom oružja i komunikacijom između roditelja, nastavnika i dece, kako bi se sprečilo ponavljanje sličnih događaja.

Savić je dodao da je potrebno da se kontinuirano radi na edukaciji roditelja, nastavnika i dece o prevenciji nasilja i adekvatnom postupanju u slučaju nasilja, kako bi se podigla svest o štetnosti nasilja i posledicama koje ono može da izazove po žrtve, ali i po nasilnike.

- Kao društvo, moramo zajedno da radimo na sprečavanju nasilja u školama i stvaranju bezbednijeg okruženja za našu decu. To zahteva multidisciplinarni pristup i zajednički angažman svih relevantnih aktera - roditelja, nastavnika, stručnih službi, policije i državnih organa - rekao je on i dodao da se ovako nešto nikada nije dogodilo u istoriji Srbie.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike