Lazarević je izbegao smrt, ali ovi "pink panteri" nisu: Ljepoju ubio Belivukov klan u Ritopeku, Hadžić izrešetan na Krfu

17.03.2023

08:00

0

Autor: Ekipa 24sedam

Damir Hadžić ubijen je na Krfu, Milan Ljepoja u klanici u Ritopeku. Mladen Lazarević je praćen

Lazarević je izbegao smrt, ali ovi "pink panteri" nisu: Ljepoju ubio Belivukov klan u Ritopeku, Hadžić izrešetan na Krfu
Copyright Printscreen

Bojan Hrvatin, saradnik tužilaštva u postupku koji se vodi protiv Belivukovog klana, na jednom od prethodnih ročišta otkrio je i do detalja opisao planiranje ubistva "pink pantera" Mladena Lazarevića, koje nije izvedeno. Ovaj klan tereti se za ubistvo Lazarevićevog saučesnika u spektakularnoj pljački zlatare u Dubaiju, Milana Ljepoje, a sumnja se i da su bili umešani u ubistvo "pink pantera" i pripadnika "škaljarskog klana" Damira Hadžića na Krfu.

Mladen Lazarević i Milan Ljepoja poznati su po učešću u spektakularnoj pljački u Dubaiju 2007. godine, kada je iz jedne zlatare odnet nakit u vrednosti od 11 miliona evra. Ljepoju je, prema optužnici, Belivukov klan oteo i ubio u Ritopeku, dok je Lazarević samo spletom okolnosti izbegao likvidaciju na Novom Beogradu.

Damir Hadžić je bio nekadašnji "pink panter" i pripadnik "škaljarskog klana", koji je ubijen na Krfu zajedno sa Alanom Kožarom. Hadžić je označen kao jedan od učesnika pokušaja pljačke zlatare "Graff Diamonds" 2016. godine, zbog kojeg je trojici "Pink pantera" počelo suđenje 2021. pred Okružnim sudom u Cirihu, dok je protiv njega postupak obustavljen, s obzirom da je ubijen.

Hteli da ga ubiju kad odvede dete u vrtić

MUP
Mladen Lazarević

Nekadašnji Belivukov vojnik, Bojan Hrvatin, ispričao je pre nekoliko dana u Specijalnom sudu da ga je Veljko Belivuk pitao "da li želi posao" i da je u pitanju " Mladen Lazarević koji je učestvovao u pljački u Dubaiju sa Ljepojom".

Hrvatin je naveo da je pristao, te da je iznajmio stan u naselju West 65 na Novom Beogradu, gde je Lazarević bio i da je trebalo je da mu prati navike kako bi izvršili atentat na njega. Naveo je da su postavili kamere u kafiću u koji je non-stop dolazio, kao i da je vođa "kavčana", Radoje Zvicer svaki dan gledao uživo snimke Lazarevića.

Kako je objasnio, tokom praćenja uočili su da Lazarević ima obezbeđenje, da ide u teretanu i da ima dva rezervisana parking-mesta, jedno za ženin džip, a drugo za blindirani automobil koji je vozio.

Hrvatin je naveo i da je Lazarevića trebalo da ubiju dva Bosanca kad odvede dete u vrtić, međutim da je "plan propao kada se saznalo da je jedan visokopozicionirani "škaljarac" rođak jednom od tih Bosanaca, što su oni, kako je rekao, "provalili, a oni su zbrisali sa štek stana".

Hrvatin je naveo da je tom akcijom rukovodio Zvicer od kojeg je, kako je naveo, dobio 25.000 evra za taj posao iako Lazarević nije ubijen, "od kojih je Belivuk uzeo 5.000 da bi pokrio troškove iznajmljivanja stana".

Lazarević je inače, izbegao smrt i 2015. godine kada je na kada su napadači iz crnog "audija" ispalili više od 30 hitaca na  "rendž rover" u kojem se u tom trenutku on nalazio, a 2013. je pod automobil njegove žene postavljena bomba u Nišu, koja je slučajno otkrivena jer se otkačila sa vozila.

Ljepoja se odao fotografijom lične karte

MUP
Milan Ljepoja doveden na prevaru u Ritopek

Lazarevićev partner u zločinu Milan Ljepoja, prema optužnici, jedna je od žrtava Belivukovog klana.

Okrivljeni svedok Srđan Lalić pred sudom je ispričao da je Marko Miljković sa tuđeg telefona Veljku Banoviću Votki pitao za nabavku oružja, a da mu ovaj mu je preporučio izvesnu osobu pod nadimkom Zvonce, a to je zapravo bio Milan Ljepoja. 

Ljepoja je svoj identet otkrio jer je poslao svoju ličnu kartu za nabavku blindiranog vozila, ispričao je Lalić. Dodao je da su pripadnici klana kupili blindirani automobil i dovezli ga u Ritopek, kao i da je Marko Miljković zakazao sastanak sa Ljepojom.

Nakon što su ga dovezli Ljepoju su tukli, a on je ubrzo dao šifru od "skaja" i priznao svoje učešće u atentatu na Radoja Zvicera u Ukrajini i, kako je rekao Lalić, opravdao to finansijskim pobudama jer se pljačke teško više mogu izvoditi.

Lalić je ispričao da su ga Hrvatin i Belivuk davili, a da mu je Belivuk potom presekao vrat, a telo uništili Veljko, Hrvatin i Marko Budimir.

Dodao je da je za to ubistvo je kao nagradu nekoliko pripadnika ovog klana od Zvicera dobilo po kilogram kokaina.

I Bojan Hrvatin je pred sudom pričao o ovoj likvidaciji i iz među ostalog je naveo da je na Belivukovo pitanje kako da ga ubiju odgovorio sa: "Ajde da ga davimo".

Hadžić izrešetan na Krfu

Foto: Printscreen YouTube
Kožar i Hadžić izrešetani su ispred vile na Krfu

Damir Hadžić, nekadašnji "pink panter" i pripadnik "škaljarskog klana" ubijen je zajedno sa Alanom Kožarom u julu 2020. godine u automobilu, ispred vile koju su iznajmili na Krfu. U njih je ispaljeno oko 30 metaka.

U decembru prošle godine kao organizatore ove likvidacije crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo je označilo Radoja Zvicera, Milana Vujotića i Darka Šarića, a po istragom je ukupno 11 osoba.

Kako je istragom utvrđeno, da bi locirali Kožara, “kavčani” su upotrebili svog Trojanskog konja Ratka Živkovića zvanog Zemo, čoveka koji je uspeo da se kao Zvicerova krtica infiltrira u “škaljarski klan”. 

Zemo je, kako piše u izveštaju sačinjenom na osnovu skaja, bio u dnevnom kontaktu sa Kožarom, pa je kavački klan odlučio da mu on šalje poruke svakog dana, kako bi saznao šta jede, gde pije, gde ide u teretanu, a u cilju da pošalje fotografije kako bi ga locirali. 

Foto: Printskrin/Jutjub
Alan Kožar

Zemo se dve nedelje dopisivao sa Kožarom i za to vreme uspeo je da dobije nekoliko fotografija od njega među kojima su i fotografije vile i motora koji vozi.

Slabo spavam. Izgoreo juče od sunca, pa se budio - navodno je 26. juna 2020. Kožar napisao Živkoviću, koji ga je potom posavetovao:

„Uzmi, brate, jogurt. Kažu da je dobar, pa se namaži”.

 Kožar je potom poslao ključnu fotografiju na kojoj se vidi kako sedi u restoranu u mestu Perama i pije pivo, a na kojoj se videlo ostrvce, na osnovu čega su "kavčani" uspeli da lociraju taj lokal. 

- Našli smo kožnog - napisao je 7. jula jedan od Zvicerovih saradnika u grupi koja je napravljena povodom ove akcije.

U izveštaju se navodi da je Belivuk u Grčku doputovao sa svojim saradnicima, međutim da je u jednom trenutku odlučio da ne učestvuje u likvidaciji jer je, između ostalog, doputovao sa svojim pasošem, nakon čega su šefovi klanova poslali zamenu koja je izvršila likvidaciju.

Bivši Belivukov vojnik, a sada okrivljeni svedok Bojan Hrvatin, rekao je pre nekoliko dana pred sudom da ga je u stanu Braće Budimir od strane Marka Budimira upitan u julu mesecu, nekoliko dana pre atentata na Krfu, da li hoće posao od 250.000 evra. 

- Rekao mi je da će trebati da se preskaču ograde, pitajući da li mi je povređena ruka funkcionalna. Odbio sam jer nisam mogao. Posle nekoliko dana saznao sam za ubistvo na Krfu iz medija, a posle toga mi je potvrđeno da sam pitan upravo za Krf - rekao je Hrvatin.

Hrvatin tvrdi da je među egzekutorima i Dušan Jovanović zvani Giba sa Karaburme, čiji je brat Vuk ranjen u sačekuši ispred zgrade u kojoj je živeo.

Naveo je da je među njima i Vladimir Vojinović, kao i da mu je Marko Miljković rekao da je Nikola Spasojević, treći svedok saradnik imao zadatak da im donosi hranu i sve što treba i da su mu rekli da su bili zabrinuti da će ih odati. Takođe je dodao da mu je Jovanović rekao da je bio i njihov drugar "Dijaz", rođak visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana.

Prethodno je drugi svedok saradnik, Srđan Lalić, rekao da je on bio taj koji je putem portala koji ima na "Skaju", a preko kog je mogao da vidi gde se nalazi koji uređaj, otkrio da su Kožar i Hadžić u Grčkoj.

Za ovu likvidaciju navodno je plaćeno 1,4 miliona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike