Avanture "lopova džentlmena": Pre jednog veka ovaj Srbin je harao Evropom u stilu "Pink pantera" (FOTO)

25.10.2022

05:59

0

Autor: I.Pavlović

"Siromašne nikada nisam krao, nego samo bogate"

Avanture "lopova džentlmena": Pre jednog veka ovaj Srbin je harao Evropom u stilu "Pink pantera"  (FOTO)
Milan Đorić 123 - Copyright Profimedia Printscreen/istorijskenovine

Sredinom treće decenije prošlog veka francuska štampa bila je puna senzacionalnih izveštaja o brojnim krađama koje su vršene u Parizu i drugim mestima Francuske. 

Reporteri hronike punili su stupce fantastičnim podvizima nepoznatog lopova i donosili neverovatne detalje o izvršenim krađama. 

Dugo vremena, međutim, izvršilac tih krađa bio je nepoznat francuskoj policiji. Tragalo se, saslušavani su oštećeni, ali je sve ostajalo bez rezultata. Uglavnom, zaključak je bio da je sve krađe i obijanja izvršila ista osoba. 

Način ulaska u palatu jednog bogataša bio je isti kao način ulaska u ma koju drugu vilu. Pokradeni su u svojim izjavama pred policijskim službenicima skoro uvek davali istovetne opise izvršioca dela. 

Profimedia
 

 

Govorili su da je lopov dobro razvijen, mlad, učtiv i vrlo inteligentan. Sem toga što je izvršio krađu, niko nije mogao da kaže da je nepoznati lopov bio drzak. Policija nije izgubila nadu ni za trenutak i verovala je da će se ipak ući u trag elegantnom i drskom kradljvcu. A pariska štampa je i dalje neprestano pratila rad policije i pored drskih krađa koje je nepoznati izvršio donosila opise njegovih galantnih avantura prilikom izvršenja krađa. 

Najzad, posle mnogo napora policije, nepoznati kradljivac nakita milionske vrednosti pao je u ruke vlastima. Odmah su prikupljeni svi spisi raznih istraga o krađama koje je izvršio nepoznati lopov.

To je bio Milan Đorić, rodom iz Aleksinca, koji je ubrzo izveden pred sud.

Printscreen/istorijskenovine
Milan Đorić 

Po završenoj istrazi, pariski krivični sud mu je sudio i, našavši da je kriv za sva dela, osudio ga na deset godina robije. Ali nešto docnije, Đorić je upućen u duševnu bolnicu na lečenje. Odatle je, međutim, uspeo da pobegne i da opet nastavi svoj stari zanat. 

Pariska štampa je nastavila da objavljuje senzacionalne izveštaje o Đoriću. Sada je, međutim, sve bilo jasno. Ponovne krađe vršio je upravo on. Policija je nastavila potragu, ali sada bez uspeha, jer je Đorić pobegao u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju.

Saznavši za ovo, francuske vlasti su raspisale poternicu, i jedna takva je stigla u Beograd, nakon čega je Đorić uhapšen. Dok se vodila međunarodna policijska i sudska prepiska između naše države i Francuske, Milan Đorić je držan u pritvoru.

U razgovorima za ondašnje medije, ovaj svetski poznat kradljivac opisivao je svoje avanture.

Mnogima je bilo čudno kako je mogao da izvrši toliko mnogo krađa u Francuskoj, i to baš u palatama bogatih ljudi.

- Nije to ništa. U Francuskoj je lako da se krade - istakao je Đorić.

Krađe je vršio uvek na isti način. To je bila njegova specijalnost. Uvek je ulazio kroz prozor. 

Printscreen/istorijskenovine
Milan Đorić

 

- Docnije sam promenio način, jer se bio pojavio jedan koji me je falsifikovao. Obično sam ulazio u one kuće pored kojih je postojala neka građevina koja se zidala. Tu je bilo onda lako. Docnije pak, kada se pojavio falsifikator, počeo sam da ulazim kroz dvorišta. 

U daljem toku svoga svedočenja za ondašnje medije, Đorić je objašnjavao kako nikada nije upotrebio silu prema svojim žrtvama. Uvek se ponašao vrlo učtivo, i baš zato je dobio u stupcima pariske štampe naziv „lopov džentlmen".

 - Nikada nisam ništa silom tražio. Kada bi ljudi čuli da ih neću ubiti, sami su mi pokazivali gde drže nakit. Siromašne nikada nisam krao, nego samo bogate - napominjao je Đorić.

- Uzimao sam nakit vredan milione, a nisam imao mnogo koristi. Uvek su mene juveliri prevarili - isticao je ovaj svetski poznati lopov.

U pariskoj ulici Anri Burbon u stanu izvesne porodice Leklis, Đorić je izveo jednu od svojih poznatih krađa. Odatle je uzeo dva emajlirana sata iz 18. veka koja su vredela oko 60.000 franaka. Međutim, za njih je dobio od jednog juvelira svega hiljadu franaka.

Prilično nesrećna za Đorića bila je krađa kod jednog fabrikanta porcelana. Tu je ukrao raznog nakita u vrednosti od preko 150.000 franaka. Od juvelira je, međutim, dobio svega deset hiljada. 

- Eto, i taj me je, vidite, prevario! 

Pljačka senatorove vile 

Izvesni francuski senator Kornude imao je velelepnu palatu u centru Pariza, koja se našla na meti čuvenoga lopova.

Đorić je u njegovu kuću ušao rano ujutru. Dva ulaza za kola bila su otvorena. Ušavši u palatu, džentlmen se odmah uputio na sprat.

Printscreen/istorijskenovine
Milan Đorić

 

- Ušao sam u jednu malu sobu. Nisam se nadao da ću tu naći senatora. A on je, međutim, od svog to luksuza spavao u toj maloj sobi. U početku ga nisam ni spazio. Kad se probudio, veoma se uplašio. Skočio je ka meni i ja sam u tom trenutku zgrabno jako vedan sat i nešto nakita i pobegao

Pljačka u Dovilu

Đorić se u jednom trenutku svog avanturističkog života našao na severu Francuske u gradu Dovil.

 - To je mesto koje je podeljeno na dva dela. U jednom delu su vile, a drugi je čisto radnički, sa malim neuglednim kućama - objašnjavao je Đorić.

Profimedia
 

 

Za predratnu beogradsku štampu ovaj lopov do detalja je opisao krađu u vili izvesne gospođe Fišer.

- Preskočio sam prvo malu ogradu vile, koja nije bila viša od jednog metra. Posle sam ušao u sobu u kojoj je spavala gđa Fišer. Soba je bila mračna, a ja sam imao ručnu električnu lampu. Spazivši me, gospođa je pomislila da sam vampir. Mnogo se bila uplašila. - O, vampir! - uzviknula je. Objasnio sam joj da nisam vampir, nego da sam došao da uzmem nakit. Tada mi je ona pokazala budoar. Na stolu u budoaru bili su jedan prsten, oglica od bisera i neki drugi nakit. Čim sam ušao u budoar, gđa Fišer je skočila da zatvori vrata za mnom. Ja sam to primetio i počeo da vučem. Tada smo se počeli takmičiti ko će pre izaći napolje: gđa Fišer ili ja. 

Očekivala ljubavnika, dočekala lopova

Posle Dovila, Đorić je opet otišao za  Pariz. U stanu izvesne gospođe Osuski, u blizini Ajfelove kule, počinio je novu krađu.

I ovamo je Đorić ušao vrlo lako. Prvo je prošao kroz razne salone, za pušenje, muziku, čaj i druge, dok se najzad nije našao u mračnoj sobi u kojoj je bila gđa Osuski. 

- Izgleda,- uz omeh je govorio Đorić - da je gospođa očekivala nekog poznanika, jer me je, u mraku, vrlo lepo dočekala. - O, mon šeri, rekla mi je. - Tada je videla - nastavlja Đorić - da nisam taj koga je očekivala. Objasnio sam joj zašto sam došao i ona mi je pokazala svoj budoar gde se nalazio nakit.

Čudnovata gospođa Vandervild

Đorić je potom u stanu đe Vandervild u Parizu izvršio krađu jednog smaragda, ali nju nije našao u palati. 

- Ona ima takve kaprise da nikada ne spava u istom krevetu. Taj kamen sa još nekim dragocenostima koji sam ukrao u palati Vandervild imao je vrednost od preko dva miliona franaa, ali ni od njega nisam imao vajde - pojašnjavao je on.

Đorić je to stavio u jednu kasetu sa drugim dragocenostima, tako da je sadržina kasete vredela oko četiri miliona franaka. Sve to je lopov dao nekom svom poznaniku Nikoli Horvatu na čuvanje, koji je pobegao u Ameriku kada je čuo da je Đorić uhapšen.

Eto, ni tu nisam ima nikakve koristi.

Tabakera cara Nikolaja

Na kraju, Đorić je novinarima predratne" Pravde" govorio i krađi kod princa Januzova: 

Car Nikolaj Romanov/Foto: Wikipedia
 

 

- Princ je bio prijatelj cara Nikolaja Drugog, od koga je dobio jednu veoma masivnu tabakeru na poklon. Tabakera je bila emajlirana i ukrašena dragim kamenjem. Ušavši u njegov apartman, naišao sam na jednu vitrinu u kojoj je bilo puno dragocenih stvari. Ja sam se u to zagledao, ali nisam hteo druge stvari da uzmem, nego baš tu tabakeru, koja mi se dopala. Uzeo sam je onako - za svoju dušu.

Srpska štampa između dva svetska rata periodično je objavljivala vesti o ovom nesvakidašnjem lopovu, a poslednja je bila ta da je Đorić duševno oboleo.

O njegovoj daljoj sudbini možemo samo da nagađamo, ali iz današnje perspektive ne možemo da ne primetimo da je njegova životna priča veoma slična životima modernih kradljivaca nakita sa naših prostora poznatih pod nazivom "Pink panteri" .

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike