Najpoznatiji "Pink panteri" iz regiona u spektakularnim izvedbama: Jednom od "umetnika" u krađi nakita presudio Belivuk!

31.10.2021

07:15

0

Jedan "panter" sa nadimkom Zlatni prst ukrao je bunde i krzna vedna pola miliona evra

Najpoznatiji "Pink panteri" iz regiona u spektakularnim izvedbama: Jednom od "umetnika" u krađi nakita presudio Belivuk!
olivera rajko duško - Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/YouTube/

Grčka policija uhapsila je državljanina Srbije za kog se sumnja da pripada jednoj od najvećih kriminalnih organizacija koja se bavi pljačkama na najvišim nivoima, "Pink panterima". On se sumnjiči da je ukrao bunde i krzna u vrednosti od pola miliona evra.

Kako su grčki mediji preneli Srbin (45) već je poznat njihovoj policiji i medijima, a ima i nadimak koji glasi "zlatni prsti".

U stanu u Solunu uhapšena su dvojica srpskih državljana koju su učestvovali u pljački, a za trećim Srbinom, kao i za vlasnikom stana, se i dalje traga.

Državljani zemalja iz regiona, posebno iz Srbije i Crne Gore, neretko su povezivani sa ovom kriminalnom grupacijom, a neki od njih dobro su poznati našoj javnosti. Posle više uspešnih krađa dolazile su na red one neuspešne koje su ih koštale slobode, pa su tako neki od njih i dalje iza rešetaka, dok su neki odslužili svoje vreme u zatvoru.

Ono što je interesantno jeste da ova organizacija nije jedna organizovana skupina koja broji članove širom sveta i ima svog "šefa". "Pink panteri" su samo grupacija okupljena da obavi posao, a jednim imenom se nazivaju jer se čini da tako spektakularne pljačke, obavljene na vrlo slične načine, može da izvede samo jedna vrlo organizovana i opasna svetska organizacija kako je strani mediji i predstavljaju, a većinu razbojništva koja uključuju luksuzan plen odmah povezuju sa njima.

Duško Martinović

Cetinjanin Duško Martinović trenutno služi kaznu u zatvoru, a osuđen je 2009. godine u Draginjanu, u Francuskoj, na 15 godina zatvora zbog krađe nakita vrednosti dva miliona evra 2005. godine u Sen Tropeu.

Ova "drska" pljačka jedna je od najrizičnijih akcija u izvedbi "Pink pantera", jer su pljačkali juvelirnicu koja je udaljena samo 50 metara od žandarmerije.

Foto: Youtube / Printscreen
 

Duško Martinović je bio vođa "Pink pantera", a njegovu ekipu činilo je šestoro ljudi koji su planirali pljačku i u Monte Karlu. Minut i 15 sekundi trebalo im je da bi opljačkali juvelirnicu Džulijan, nakon čega su pešice otišli do luke gde ih je čekao gliser kojim su pobegli. 

Pljačka jeste bila uspešna, ali je Martinović, sa nekoliko članova njegove ekipe uhvaćen tako što su holandske vlasti sprovele akciju prisluškivanja.

Olivera Ćirković

Olivera Ćirković je najpopularnija srpska "Pink panterka" koja je čitavu svoju kriminalnu karijeru ispričala javno. Od uspešne košarkašice Olivera je brzo prešla u vode sa one strane zakona i postala mozak mnogih operacija "Pink pantera" na teritoriji Grčke.

Prvi put je uhapšena na Kritu 2006. godine jer je organizovala pljačku zlatare, zbog koje je robijala dve i po godine. Nakon toga, "karijeru" je nastavila u pomenutoj ozloglašenoj organizaciji.

Foto: Youtube / Printscreen
 

Iako se navodilo da je pomagala Dušku Martinoviću u Sen Tropeu, ona tada nije pala sa njim, ali je uhapšena u Grčkoj tokom pripreme pljačke 2012, ali je uspela da pobegne iz grčkog zatvora. 

Iste godine je uhvaćena i vraćena u zatvor sa kaznom robije dugom 32 godine i šest meseci. Nakon brojnih apelacionih sudova iz zatvora je izašla 2017.

Olivera je u više navrata i javno objasnila da "Pink panteri" nemaju svog vođu i organizatora već da svi rade za sebe, ali da je način obavljanja posla ono što ih povezuje.

Rajko Čaušević

Cetinjanin Rajko Čaušević (63) smatra se jednim od osnivača grupacije "Pink panter" koja je okupljala pljačkaše sa teritorije bivše Jugoslavije, a koja je operisala u Zapadnoj Evropi. 

Caušević je uhapšen u martu 2020. godine u nemačkom gradu Hagenu, a tereti se za najmanje 10 pljački u tom gradu. 

Foto: Youtube / Printscreen
 

On se javnosti se predstavio kao "prvi crnogorski lopov džentlmen", priznajući da je decenijama pljačkao po Evropi i time obezbedio sebi luksuzan život. Javno je priznao da je idejni vođa i tvorac svoje ekipe "Pink pantera".

Mitar Marjanović

Glavna figura "Pink pantera", Srbin Mitar Marjanović, označavan je i kao jedan od "mozgova" organizacije, a uhapšen je u Rimu 8. marta 2012. godine, nakon što su 2 njegova saučesnika u pljački počinjenoj mesec dana ranije prilikom bekstva ispustili ukradene predmete sa Marjanovićevim otiscima prstiju.

Marjanović je učestvovao u spektakularnoj pljački zlatare "Roberto Koin" u srcu Rima. Ova krađa teška milion i po evra, obavljena je usred dana, a lopovi su pobegli na skuteru.

Milan Ljepoja i Aleksandar Šarac

Milan Ljepoja iz Niša ubijen je u decembru 2020. godina, a presudili su mu, kako se sumnja, članovi klana Veljka Belivuka. 

Ljepoja je bio označen kao pripadnik kriminalne grupacije "Pink panter" koji je bio jedan od aktera spektakularne pljačke izvedene u Dubaiju.

Pljačka u Dubaiju 2007. smatra se najspektakularnijom koju je banda Pink Panter izvela. Tada su četvorica pljačkaša sa dva "audija" došla do tržnog centra "Vafi siti" u Dubaiju. Beli "audi" parkirali su pored draguljarnice "Graf", dok su crnim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca i za samo minut i po utrčali u zlataru, oteli dve vreće pune nakita, vratili se u auto i pobegli. Vrednost nakita bila je 11 miliona evra. U pljački je osim Ljepoje učestvovao i sada pokojni Borko Ilinčić.

Kasnije je, pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Francuskoj, odbijena isporuka Milana Ljepoje u Dubai.

Aleksandar Šarac takođe je ubijen, u oktobru prošle godine, tako što je izrešetan u garaži TC Ušće na Novom Beogradu.

Šarac je označen kao propadnik "Pink pantera", a on je 2017. godine, zajedno sa Urošem Ivkovićem, hapšen zbog pljačke luksuzne juvelirnice u Milanu.

Oni su u septembru 2016. godine ušli u juvelirnicu, gde su tražili od prodavačice da im pokaže dragulje, a kad je krenula onesposobili su je i vezali, pa ispraznili sef u kom su bili novac i skupoceni dragulji.

Ivan Adrovac

Ivan Adrovac trenutno služi kaznu u švajcarskom zatvoru zbog više pljački zlatara koje su izvedene besprekorno, a onda ne čudi i da je označen kao jedan od vođa grupe "Pink Panter".

On je priznao da je počinio sve što mu se stavlja na teret, kao i da se kaje zbog toga, ali nikada nije priznao gde su ukradeni dragulji i ostale skupocene stvari, kao i milioni franaka koji su oteti.

Ivan Adrovac Printscreen/MUP
 

Podsetimo, Ivan Adrovac je u Srbiji dospeo u žižu pažnje javnosti kada je u julu 2015. godine u Beogradu uhapšena njegova supruga Maja Adrovac zbog sumnje da je pomagala u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike