Vukotićevu likvidaciju naručio Zvicer, a atentat izvela ekipa iz Beograda? Koja je uloga Bijelopoljca za volanom, a koja Holanđanina

22.09.2022

06:00

0

Radoje Živković osumnjičen za učestvovanje u mnogobrojnim ubistvima i pomoć Belivuku u Crnoj Gori i Grčkoj

Vukotićevu likvidaciju naručio Zvicer, a atentat izvela ekipa iz Beograda?  Koja je uloga Bijelopoljca za volanom, a koja Holanđanina
radoje zvicer slobodan kaščelan jovan vukotić - Copyright 24sedam/Profimedia

Osumnjičeni za ubistvo Jovana Vukotića, neprikosnovenog vođe "škaljarskog klana", kod sebe su imali 11 lažnih ličnih karata, kao i šest falsifikovanih pasoša. Turska policija našla je i dva komada oružja, koja su korišćena u ubistvu vođe "škaljaraca" u Istanbulu. Među 12 uhapšenih su i Radoje Živković i Zdravko Perunović, bliski suparničkom "kavačkom klanu" i njihovom vođi Radoju Zviceru. Osim njih, prema zvanično još nepotvrđenim informacijama, u likvidaciji Vukotića učestvovali su vojnici "kavčana" iz Beograda i Crne Gore, ko su svi sa lažnim ispravama ušli u Tursku.

Atentat na vođu "škaljaraca" naručio je odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer, koji je svojevremeno pominjan i kao nalogodavac sva tri ranija pokušaja ubistva Vukotića. Kao glavni akteri zločina pominju se Zvicerov rođak Radoje Živković i Zdravko Perunović, obojica iz Nikšića. Prema nezvaničnim informacijama, a kako je 24sedam već pisao, za organizaciju ekipe iz srpske prestonice bio je zadužen Zvicerov kum Beograđanin Miki Plavi Debeli, koji se godinama krije u Španiji.

Foto: MUP
Jovica Vukotić ubijen pre dve nedelje u Turskoj

Miki Plavi Debeli bivši je član "Pink pantera" i od 2008. godine nalazi se na poternici, a navodno, već duže vreme živi u Španiji. Koristi pasoše nekoliko zemalja Evropske unije, među kojima i hrvatski, u kojima su lažna imena i prezimena. Kad je osujećen atentat na predsednika Aleksandra Vučića, obelodanjeno je da je glavni operativac odbeglog vođe “kavačkog klana” Radoja Zvicera, pod nadimkom Miki Plavi Debeli, obezbedio svu potrebnu logistiku da se ovaj atentat izvrši, angažujući profesionalnog ubicu iz Čečenije.

Definitivno je jasno da likvidacija vođe "škaljarskog klana" ne bi mogla da se organizuje bez pomoći osoba iz bezbednosnih struktura Turske, koje su pomogle u lociranju Vukotića i njegovom praćenju.

Uhapšeni rođak Radoja Zviceera, a ujedno i dobar prijatelj Slobodana Kašćelana, Radoje Živković bio je u medijima označavan i kao Zvicerov logističar i finansijer ubistava. Drugi uhapšeni, čiji identitet su otkrili turski mediji, Zdravko Perunović, pripadnik je "kavačkog klana". Imena ove dvojice povezana su sa gotovo svim likvidacijama pripadnika "škaljarskog klana" u poslednje vreme. 

Bio meta i na sahrani kuma

Obojica su i u optužnici protiv istaknutog člana "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana i njegove trinaestočlane grupe koju Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tereti za teško ubistvo Nikole Stanišića na podmukao i svirep način. Njima se sudi u podgoričkom Višem sudu. Na poslednjem ročištu odbrana je ukazala na nezakonitost dokaza protiv optuženih i zatražila obustavu krivičnog postupka protiv optuženih.

Pored Kašćelana na optužnici se našao i Kotoranin Radoje Zvicer sa sugrađanima Draganom Kneževićem i Milošem Radonjićem.

Tu su i Srđan Jurišević iz Tivta, zatim Radoje Živković, Vladimir Vučković i Zdravko Perunović iz Nikšića, Milan Vujotić, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić i Milan Knežević iz Podgorice, Darko Prelević iz Pljevalja, kao i Krsto Maroš.

Pva grupa je prema navodima optužnice pratila kretanje i navike Stanišića pet dana pre nego što je otet, a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine. Stanišić je, da podsetimo, otet, vezan i mučen, a potom mu je dozvoljeno da se pomoli i u tom momentu je likvidiran. Navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan sumnjao je da ga Nikola Stanišić prati, zbog čega je i tražio likvidaciju tog Podgoričanina, proizilazi iz spisa koje su crnogorskim istražiteljima dostavile kolege iz Europola. Iz poruka je otkriveno i da su Vukotića tada planirali da ubiju na sahrani njegovog kuma Alana Kožara u Baru. 

Uhapšeni pomogao Belivuku

Iz Specijalnog državnog tužilaštva svojevremeno je saopšteno da je upravo Živković pružio pomoć Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Nebojši Jankoviću za ubistva "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu. Živković je takođe označen i da je toj trojici Beograđana pomogao i u likvidacijama Milete Radulovića, zvanog Kapetan iz Kragujevca u decembru 2020. godine, kao i Baranina Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića u oktobru iste godine. Za Živkovićem je zbog toga raspisana i poternica u crnoj Gori.

Oprečne su i informacije o ulozi Vukotićevog vozača E. K. u njegovoj likvidaciji, a koji je tom prilikom ostao nepovređen. On se navodno posle zločina rešio dva telefona za koja se veruje da su pripadala Vukotiću. Sa druge strane veruje se da su tog Bijelopoljca za volan Vukotićevog automobila smestili upravo organizatori ubistva iz "kavačkog" klana. Na saslušanju u Turskoj on je tvrdio da je "ubijenog muškarca", njegovu suprugu i dete tada video prvi put u životu.

MUP/Printscreen
I Zvicer i Vukotić se krili u Turskoj

Prema pisanju pojedinih medija, Holanđanin Jos Lajdakers, koji je policiji poznat pod nadimcima Holi, Bole, Jos i El Prezidente i koji je prošle godine u Turskoj krio vođu "kavačkog klana" Radoja Zvicera, sada mu je navodno pomogao da se reši Vukotića. Postoji sumnja da je Zvicer upravo od Lajdakersa tražio pomoć da likvidira Vukotića pošto je otkrio da se on krije u Turskoj. Lajdakersovi ljudi navodno su pratili "škaljarca“ i bili logistika ubicama pristiglim iz Crne Gore i Srbije.

Holanđanina je njihovo tužilaštvo navodno označilo kao glavnog kokainskog bosa u Evropi i ponudilo je nagradu od 75.000 dolara za svaku informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja. Svetske službe su hakovanjem aplikacije Skaj saznale da se Lajdakers najpre skrivao u Dubaiju, ali se veruje da se potom preselio u Tursku i da sada odatle organizuje šverc velike količine droge u Evropu. Sudeći po presretnutim porukama, Zvicer je bio njegov glavni čovek za šverc kokaina na Balkanu, a sve zajedničke poslove ugovarali su navodno preko jednog muškarca sa Dorćola. 

Vukotića su, da podsetimo, 8. septembra izrešetala dvojica napadača na motorima, dok  se sa suprugom Mašom Mišić i ćerkicom vozio prema tržnom centru u Istanbulu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike